- Side 534 -
...101. I forbindelse med et udbud af vejmarkering iværksat af Vejdirektoratet havde to konkurrerende virksomheder, LKF Vejmarkering og Eurostar Danmark, dannet et konsortium (Dansk Vejmarkerings Konsortium) med henblik på tilbudsafgivning. Konsortiet havde afgivet samlet tilbud på tre delkontrakter, hvor hver af enhederne selv kunne have afgivet til-
(...)
- Side 535 -
...såfremt ingen af virksomhederne alene har mulighed for at afgive et tilbud på opgaven. Det blev samtidig præciseret, at såfremt virksomhederne hver især har mulighed for at byde på én delkontrakt, så bliver de anset for at have mulighed for at deltage og kan dermed ikke gå sammen med andre virksomheder med det formål at byde på flere end én kontrakt.
- Side 536 -
...udtalte afsluttende: »Da konsortieaftalen – uanset at den ikke kan betegnes som en klassisk kartelaftale om priskoordinering eller markedsopdeling – ifølge sin natur var egnet til at skade konkurrencen, havde den i lovens forstand til formål at begrænse konkurrencen.« Dermed forelå der en overtrædelse af konkurrencelovens § 6 og EUF-traktatens art. 101.
- Side 538 -
...samarbejder. Både en underleverandør og en tredjemand, der bidrager med kompetencer, kan efter omstændighederne have en betydelig vægt og en central rolle i et tilbud. Samtidig vil det formentlig også være således, at hvis en virksomhed bidrager til en konkurrerende virksomheds tilbud, vil den bidragende virksomhed formentlig ikke selv deltage i udbuddet.
(...)
- Side 539 -
Der synes derfor at være en risiko for, at samarbejdsrelationen efter omstændighederne kan falde inden for området for konkurrencelovens § 6 på samme måde som egentlige konsortiumsamarbejder.
- Side 542 -
Det fremgår af ovenstående, at reguleringen af tilbudssamarbejde i regi af konkurrencereglerne er mere restriktiv og begrænsende end reglerne i udbudsretten. Der synes således at være en række muligheder efter udbudsreglerne, som ikke kan blive aktuelle på grundlag af begrænsningerne i konkurrencelovens § 6.
- Side 544 -
...ressourcer. Der er ikke på nuværende tidspunkt praksis, der klart lader de to sidstnævnte situationer omfatte af konkurrencelovens § 6, men da begge samarbejdsformer kan indbefatte et samarbejde mellem konkurrenter, vil der ligge et potentiale for konkurrencebegrænsning i forbindelse med såvel underleverancer som anvendelse af tredjemands kompetencer.