Bøger, som nævner Konkurrenceloven § 6

De forskellige typer konkurrencebegrænsninger

- Side 262 -

...fra markedet, mens de relative blot etablerer visse hindringer, f.eks. og navnlig i form af højere priser (prisdiskrimination). Prisforhold behandles ikke i dette kapitel, men i kapitel VII.– horisontale og vertikale konkurrencebegrænsninger, alt efter hvorvidt begrænsningen eksisterer på samme omsætningstrin eller løber ned gennem handelsleddene.

Læs på Jurabibliotek



Eksklusivaftaler, brancheforeningsvedtagelser, boykot mv.

- Side 263 -

...de var ret udbredte i ældre tid. Denne udvikling skyldes dels retsordenens indgriben herimod, dels ændrede samhandelsformer. Eksempelvis indebærer nutidens struktur i detailhandelen, der er præget af storcentre, supermarkeder og betydelige kædedannelser, andre typer af konkurrencebegrænsninger, bl.a. prismæssige (særrabatter, bonusordninger etc.).

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 264 -

...altid, måtte anses for retsstridige, og praksis var i overensstemmelse hermed. Problemstillingen gav ikke anledning til særlige bemærkninger i forbindelse med konkurrencelovens tilblivelse, og det er nu aldeles klart, at eksklusivaftaler er omfattet af konkurrencelovens § 6 og dermed normalt forbudt, se § 6, stk. 2, nr. 2, om afsætningsbegrænsninger mv.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 265 -

...konkurrencelovens § 6, stk. 2, nr. 1. Det er ikke ofte forekommende, men det hænder også lejlighedsvis i nyere praksis. I januar 2012 påbød Konkurrencerådet Dansk Ejendomsmæglerforening og 6 store ejendomsmæglerkæder at ophøre med enhver form for aftale om at nægte web-søgeportalen Boliga.dk at vise billeder af de boliger, som mæglerne havde til salg.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...ejendomsmæglerkæder bøder for i alt 12 mio. kr. for deres deltagelse i den ulovlige boykot. En helt tilsvarende problemstilling ses i Konkurrencerådets afgørelse af 23. februar 2022 om kollektiv boykot af Bilbasen.dk i Peugeot Forhandler Foreningen. Se også om boykot Pinborg og Straton-Andersen: Konkurrenceloven med kommentarer, p. 305 f., der også

Læs på Jurabibliotek



Markedsdeling og kvotering

- Side 266 -

...Markedsdelingsaftaler indgås eksempelvis mellem leverandørerne (fabrikanter eller importører) og går ud på, at leverancerne til bestemte kunder eller geografiske områder skal forbeholdes bestemte aftaledeltagere. Ved kvoteringsaftaler sker der en opdeling af produktionen eller afsætningen, således at hver deltager får ret til en nærmere angiven andel.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...også, at bestemmelsen bl.a. omfatter »horisontale markedsdelingsaftaler mellem konkurrenter, f.eks. gennem opdeling efter geografiske områder, kvoter eller kundekategorier. Endvidere er vertikale markedsdelingsaftaler, oftest aftaler mellem producenter og distributører, om f.eks. geografisk afgrænsede salgsområder, opdeling af kundekredse mv. forbudt.«

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 267 -

...Bagatelmeddelelse, punkt 13, og i praksis er det derfor som altovervejende hovedregel ikke muligt at opnå en fritagelse fra forbuddet mod opdeling af markeder eller forsyningskilder efter TEUF artikel 101(3), jf. nærmere Heide-Jørgensen m.fl.: Konkurrenceretten i EU, 3. udg., p. 252 ff., og Pinborg og Straton-Andersen: Konkurrenceloven, p. 358 ff.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 268 -

...markedsdelingsaftaler er som altovervejende hovedregel i strid med forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler i TEUF artikel 101 og konkurrencelovens § 6, og det hører til Prisaftalerundtagelsen, at sådanne arrangementer kan anerkendes, jf. hertil Heide-Jørgensen m.fl.: Konkurrenceretten i EU, 3. udg., p. 244 og 248, om de såkaldte krisekarteller.

Læs på Jurabibliotek



Retsgrundlaget for leveringspålæg og den EU-retlige praksis

- Side 270 -

...tale om en rent ensidig handling, hvilket taler for, at forholdet bedømmes alene efter § 11, der jo så forudsætter dominans, før leveringspålæg kan komme på tale. For dette synspunkt taler også, at spørgsmål om leveringsnægtelse i EU-konkurrenceretten anskues som et TEUF artikel 102-spørgsmål, jf. også til spørgsmålet Konkurrenceredegørelsen 2002, p.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 271 -

...hjemmel i § 6. Konkurrencelovens § 6 er så vidt ses ikke forsøgt anvendt som hjemmel for leveringspåbud, og således som udviklingen har været, bl.a. inden for læren om selektive salgssystemer som følge af gruppefritagelsen for vertikale aftaler, må det også antages, at leveringsspørgsmål i eventuel fremtidig praksis alene vil blive behandlet efter § 11.

Læs på Jurabibliotek



Den generelle regulering – gruppefritagelsen for vertikale aftaler

- Side 277 -

...finde tilsvarende anvendelse på vertikale aftaler og samordnet praksis omfattet af konkurrencelovens § 6. Bkg. 739/2010 nævner ikke Kommissionens vertikale retningslinjer, men i praksis henvises der også hertil i fortolkningen af de danske regler. Det forventes, at der kommer en ny dansk bkg. til gennemførelse af 2022 gruppefritagelsen i dansk ret.

Læs på Jurabibliotek



Begrænsninger, der indebærer, at gruppefritagelsen ikke finder anvendelse – hardcore efter artikel 4

- Side 282 -

...stilles videregående udvælgelseskrav end nødvendigt, kan det have den virkning, at systemet behandles som et kvantitativt system i stedet for et kvalitativt. De kvalitative selektive distributionssystemer er efter praksis som udgangspunkt slet ikke omfattet af konkurrencelovens § 6/TEUF artikel 101, medmindre de indeholder alvorlige begrænsninger.

Læs på Jurabibliotek