- Side 25 -
...Danmark såvel som i resten af verden, men har tiltrukket sig fornyet opmærksomhed både konkurrenceretligt og udbudsretligt i de senere år, ikke mindst i Skandinavien, hvor to sager er gået hele vejen til de nationale højesteretter (og forbi EFTA-Domstolen), førend det blev endeligt fastslået, at samarbejderne var uforenelige med konkurrencereglerne.
(...)
- Side 26 -
...udtrykkeligt er omfattet af forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler, samtidig med at det er generelt accepteret – også af konkurrencemyndighederne – at sådanne samarbejder kan være til gavn for konkurrencen og derfor bør tillades.77. Jakob Hald, direktør i KFST: Vi vil gerne konsortier, der er til gavn for kunderne [www.licitationen.dk 10.3.2020].
- Side 42 -
...til at belyse om tilbudskonsortierne endegyldigt er uforenelige med forbuddet og dermed ulovlige. Konkurrencereglerne er nemlig bygget sådan op, at selvom et tilbudskonsortium måtte kvalificere som en konkurrencebegrænsning omfattet af Krl. § 6, så kan det være lovligt, hvis det opfylder de kumulative betingelser for fritagelse i Krl. § 8, dvs. det:
(...)
Det er konsortiedeltagerne, der har bevisbyrden for, at disse fire betingelser er opfyldt, mens bevisbyrden for, at konsortiesamarbejdet i første omgang omfattes af forbuddet i Krl. § 6, påhviler konkurrencemyndigheden.
(...)
Fokus i afhandlingen er på Krl. § 6, stk. 1, og mere præcist to af de fire betingelser, der skal være opfyldt, førend et samarbejde kan anses for omfattet af forbuddet nemlig (3) konkurrencebegrænsningskriteriet og (4) mærkbarhedskriteriet. De fire betingelser er:
(...)
- Side 43 -
...specificerer de nærmere rammer for den fælles tilbudsgivning og den efterfølgende udførelse, hvis konsortiet vinder opgaven. Aftalen om at afgive fælles bud eller dele af dens indhold kan dog også være udtrykt via mailkorrespondance eller være mundtlig, uden at dette i sig selv har betydning for, om samarbejdet omfattes af det konkurrenceretlige aftalebegreb.
(...)
- Side 44 -
...indhold af forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler, der forventes at være det samme, bl.a. som følge af intentionen om at tilpasse national konkurrenceret til EU-konkurrenceretten og forpligtelsen til at fortolke EU-konformt.5757. Se mere om forholdet til EU-konkurrencereglerne i Madsen: Markedsret 1: Konkurrencebegrænsningsret, 2018, s. 59-60.
- Side 47 -
...I kapitlet analyseres og diskuteres, om mærkbarhedskriteriet er illusorisk for tilbudskonsortier, der har til formål at begrænse konkurrencen. Derudover adresseres udfordringen forbundet med at vurdere mærkbarhed på baggrund af markedsandele, der ikke altid giver et retvisende billede af virksomheders konkurrencemæssige styrke i relation til udbud.