- Side 428 -
...regler om disse (§ 10). Hvad enten fritagelse støttes på den ene eller den anden ordning, adskiller fritagelse sig principielt fra undtagelserne i § 7, stk. 1 (bagatelgrænserne) derved, at aftaler, der kan fritages, som udgangspunkt er forbudt. Som det fremgik af forrige afsnit, er aftaler, der opfylder betingelserne i § 7, derimod uden videre tilladt.
- Side 431 -
...101(3). I et forbudsbaseret konkurrenceretssystem er ordninger af denne art naturligvis ikke blot i høj grad ressourcebesparende for konkurrencemyndighederne, men rummer gennem den automatiske fritagelse på grundlag af en række på forhånd specificerede betingelser principielt også indlysende tids- og retssikkerhedsmæssige fordele for virksomhederne.
- Side 443 -
...forbuddet, hvis begrænsningerne har overvejende positive virkninger af nærmere angiven art svarende til konkurrencelovens § 8, stk. 1, se hertil Kommissionens meddelelse af 27. april 2004 (C 101/97) om retningslinjer for anvendelsen af art. 101(3). Fritagelsen kan foreligge individuelt eller som gruppefritagelse, sml. konkurrencelovens §§ 8 og 10.
(...)
- Side 445 -
...konkurrencelovens §§ 8, stk. 5, 10 a, stk. 5, 11, stk. 7, og 12, stk. 5). Den har tillige væsentlige koordinerende funktioner. For så vidt angår sager ved nationale domstole – som der på forhånd antagelig kan forventes flere af – sikrer TEUF art. 267 (præjudicielle sager, jf. ovenfor i kapitel 3, afsnit 3.6), at koordineringsbehovet bliver tilgodeset.