- Side 146 -
...skyldnerens oplysningspligt gennem politifremstilling og forvaring. Skyldneren må derfor efter KL § 101, stk. 1, ikke forlade landet uden skifterettens tilladelse, og skifteretten kan efter KL § 101, stk. 2, inddrage skyldnerens pas med henblik på at forhindre dette. Der er tale om ganske indgribende foranstaltninger, der kan gennemtvinges efter KL § 103.
- Side 150 -
Der henvises derfor i KL § 103 til de tvangsmidler, der kan anvendes over for modvillige vidner, dvs. efter retsplejelovens § 178 f.eks. afhentning ved politiet og forvaring i op til 6 måneder.
Bestemmelserne i KL §§ 100 og 103 indeholder ikke en henvisning til retsplejelovens bestemmelser om vidneudelukkelse og -fritagelse, jf. f.eks. retsplejelovens § 171, herunder bestemmelsens stk. 2, nr. 1, om bl.a. risiko for straf – og det berøres ikke i forarbejderne, om disse bestemmelser begrænser oplysningspligten.
(...)
- Side 152 -
...(beskrevet ovenfor), at han ikke skulle afgive forklaring. Han blev efterfølgende dømt for skyldnersvig – og det blev i forbindelse med straffens udmåling taget i betragtning, at han ikke ville oplyse om pengene. Kurator begærede ham efter straffens afsoning taget i forvaring efter KL § 103, jf. retsplejelovens § 178, indtil han gav de ønskede oplysninger.