- Side 163 -
KL § 12 regulerer nærmere skyldners faktiske dispositionsret under en rekonstruktion. Det fremgår af bestemmelsen, at skyldner ikke må foretage dispositioner af væsentlig betydning i en rekonstruktion uden rekonstruktørens samtykke. Dette ses som modvægt til begrænsningen i en fordringshavers el-
- Side 164 -
En yderligere begrænsning i skyldners dispositionsret efter KL § 12 kan ske med muligheden for tvungen gennemførelse af ledelsesovertagelse for den skyldner, der ikke hæfter personligt og direkte ifølge KL § 12 a, jf. § 12 b, sammenholdt med KL § 11 a, stk. 3, i en rekonstruktionsbehandling, jf. kapitel 8 om ledelsesovertagelse.
(...)
En ledelsesovertagelse, hvor rekonstruktøren overtager ledelsen, betyder samtidig, at der fortsat disponeres for skyldneren. Rekonstruktøren som skyldnerens ledelse er således underlagt samme begrænsning i dispositionsretten efter KL § 12, som var det skyldneren selv. Om denne dobbeltrolle se nærmere kapitel 8, afsnit 3.
- Side 166 -
...situationer. Det gælder bl.a. håndtering af skat og moms, transportørforhold, ansatte, køb på kredit, aftale om løbende ydelser, skyldners bogholderi m.v. Instruksen bør tilpasses karakteren af den virksomhed, som skyldner driver. Samtidig kan rekonstruktøren tilpasse instruktionen, alt efter hvor bred en forhåndsfuldmagt til samtykke skyldner skal have.
...om der er tale om væsentlige dispositioner, skal det altid vurderes konkret i forhold til karakteren og størrelsen af den virksomhed, som skyldner driver. I tvivlstilfælde tilsiger formodningsreglen, at samtykke altid skal indhentes hos rekonstruktøren. Hvilke væsentlige dispositioner der er omfattet af KL § 12, eksemplificeres i afsnit 1.4.2-1.4.3.
(...)
- Side 167 -
Efter lovens forarbejder og betænkning fra Konkursrådet til KL § 12 sker fortolkning og anvendelse af bestemmelsen med udgangspunkt i den tidligere konkurslovs § 15.1010. Jf. Bet. 2009:1512, s. 144 og L 199 (2009/2010), almindelige bemærkninger, s. 48 f.
På samme måde som den nuværende bestemmelse i KL § 12 omhandlede § 15 i den tidligere konkurslov også rammerne for skyldnerens dispositionsadgang. I forbindelse med de dagældende regler om anmeldt betalingsstandsning skulle væsentlige dispositioner godkendes af et tilsyn.
(...)
...et »fast track« med samtykke fra rekonstruktøren, jf. nærmere kapitel 15.1212. Handles der – uanset en overholdelse af KL § 12 – i strid med f.eks. en vedtaget plan for rekonstruktionen, kan det medføre rekonstruktionens ophør, jf. kapitel 14 og kapitel 16 om ophør. Dette uanset om dispositionen er sket med samtykke fra rekonstruktøren eller ikke.
- Side 168 -
...i KL § 12 nævnt yderligere begrænsninger for, hvordan der kan disponeres af en skyldner med samtykke fra en rekonstruktør. Det gælder fortsat, at der i udgangspunktet skal udvises et forsigtigt og konservativt syn på, hvilke dispositioner der kan foretages for ikke at forringe fordringshavernes stilling under den indledte rekonstruktionsbehandling.
(...)
...hvis sådanne tiltag medfører, at skyldner bliver solvent. I hvert fald må det gælde efter det tidspunkt, hvor rekonstruktionsplanen, jf. KL § 11 c, er vedtaget blandt fordringshaverne for stillingtagen til fortsat drift, væsentlige dispositioner og eventuel senere virksomhedsoverdragelse, jf. nærmere i kapitel 14 om indhold til en rekonstruktionsplan.
(...)
- Side 169 -
Efter den tidligere konkurslovs § 15 skulle særligt væsentlige dispositioner forelægges overfor fordringshaverne uanset samtykke fra et tilsyn. Dette er ændret med KL § 12, hvorefter forelæggelse alene skal foretages ved en overdragelse af skyldners virksomhed eller dele heraf, jf. KL § 12, stk. 2, og afsnit 1.8 nedenfor.
- Side 170 -
...også være generelt, så skyldner efterfølgende selv kan foretage dispositioner, som ellers er omfattet af KL § 12, stk. 1. De almindelige aftaleretlige regler samt regler for fuldmagter i og uden for bemyndigelse anvendes ved fortolkning af et samtykke – herunder udstrækningen af samtykket, jf. hertil ovenfor om »rekonstruktionsinstruksen« afsnit 1.3.
...og kendeligt for en aftaleerhverver ligger åbenbart udenfor virksomhedens normale drift.2222. Se også tilsvarende Kommenteret konkurslov, s. 257. Om der i sådanne situationer kan indtræde ugyldighed er uafklaret i retspraksis. I andre tilfælde, hvor der er tale om almindelig ond tro, må reglerne om omstødelse i stedet anvendes for at imødegå sådanne
(...)
- Side 171 -
...12 b, jf. KL § 12 a gennemføres, hvis rekonstruktøren eller fordringshaverne har mistanke om, at skyldner vil disponere til skade for fordringshaverne og i strid med KL § 12. Det forudsætter dog, at skyldner ikke er en fysisk person eller en sammenslutning, hvor mindst en af deltagerne hæfter personligt, jf. nærmere kapitel 8 om ledelsesovertagelse.
...nye forpligtigelser på kredit.2323. Jf. om princippet i Bet. 1971:606, s. 188. Dette princip ses f.eks. gennemført med KL § 12 s. Her kan en ydelse, som der skal svares vederlag for, og som er overgivet til skyldneren efter rekonstruktionsbehandlingens indledning, kræves tilbage. Dette gælder, medmindre aftalen videreføres jf. KL § 12 o, eller hvis
(...)
- Side 173 -
...føres videre ved samtykke fra rekonstruktøren. Endelig kan nævnes, at en generel antagelse af status efter KL § 94 vil give anledning til tvivl om, hvorvidt skyldnerens skatteretligt anerkendte adgang til modregning af underskudsfremførsel i sådanne skattekrav ville være forenelige med de insolvensretlige modregningsregler, jf. KL § 42, jf. KL § 12 g.
(...)
- Side 174 -
...konsekvens, at der ikke gives fortrinsret i en eventuel senere konkurs, er rekonstruktøren forpligtet til at give det. Det forudsætter, at rekonstruktøren i øvrigt er enig i, at dispositionen skal foretages.2727. Se Jens Anker Andersen i U 1994 B, s. 255: »Hvilke retsvirkninger har det, at tilsynet godkender et salg« og i modsætning til dette U 1994.202 V.
- Side 176 -
ner, hvor rekonstruktøren ikke allerede har givet forhåndssamtykke til skyldners dispositioner, jf. KL § 12.
Betaling, som er nødvendig for at afværge tab, er et undtagelsestilfælde til hovedreglen om, at der alene må ske betaling af gæld i overensstemmelse med konkursordenen, jf. KL § 12. En sådan undtagelse ses f.eks. i KL § 72, stk. 1.
(...)
- Side 177 -
...aftale i nogle situationer kan genetableres, jf. nærmere kapitel 13, afsnit 2.2. Det må derfor antages, at anvendelse af KL § 12 for afværgelse af tab dermed nok er yderligere begrænset i dens anvendelsesområde, hvis et tab i øvrigt kan afværges ved anvendelse af reglerne i KL §§ 12 n-12 u, jf. om reglerne om gensidigt bebyrdende aftaler kapitel 13.
(...)
...forpligtigelsen til yderligere kreditorinformation, jf. KL § 11 f, hvis forudsætningerne for rekonstruktionsplanen ændrer sig væsentligt. Det kan med fordel overvejes at lade sådanne forhold om dispositioner til afværgelse af tab indgå som led i rekonstruktionsplanen eller forslag til rekonstruktionen, jf. nærmere kapitel 14 om rekonstruktionsplan og -forslag.
- Side 178 -
Ifølge KL § 12, stk. 2, kan skyldneren selv ikke med rekonstruktørens samtykke gennemføre en virksomhedsoverdragelse, da en virksomhedsoverdragelse som hovedregel kun kan ske i overensstemmelse med et vedtaget rekonstruktionsforslag, jf. KL § 13 b, jf. §13 d.
...skyldners forpligtigelser overfor en tillidsmand på den måde, at tillidsmanden formelt må fremsætte sine ønsker om oplysninger gennem rekonstruktøren. I praksis giver rekonstruktøren ofte de nødvendige instrukser til skyldner i det løbende samarbejde med tillidsmanden, jf. kapitel 7, afsnit 4.1, om samarbejdet mellem rekonstruktør og tillidsmanden.
(...)
...de oplysninger, skyldner kan afkræves. F.eks. har rekonstruktøren en meddelsesforpligtigelse til politiet efter KL § 12, stk. 2, jf. KL § 110, stk. 4. Skyldner skal derfor i rekonstruktionsbehandling sikres mod selvinkriminering set i forhold til formålet med rekonstruktionen, jf. hertil U 2018.1193 H. KL § 110, stk. 4, blev indsat ved L 530 (2021).
- Side 179 -
...skyldnerens faste ejendomme, som benyttes af skyldneren. Skifteretten kan desuden sætte rekonstruktøren i besiddelse af skyldners aktiver, forretningspapirer og materiale, som skyldneren sidder inde med.4242. Jf. Bet. 1994:1273, s. 57 f. og 99 f. Der betales retsafgift og eventuel tillægsafgift efter retsafgiftslovens § 13 som ved tilsvarende fogedsager.
(...)
...anvendelsen af KL § 112 ved skyldners konkurs. Rekonstruktøren kan således kun efter anmodning fra skyldneren – eller med skyldnerens tiltrædelse – anmode skifteretten om at iværksætte en umiddelbar fogedforretning jf. KL § 112. Samtidig indskrænker bestemmelsen heller ikke skyldnerens egen mulighed for fortsat at anmode fogedretten direkte om at foretage
- Side 181 -
...skyldneren om at udarbejde budgetter og andet tilsvarende regnskabsmateriale samt oplysninger om skyldners virksomhedsdrift under en rekonstruktionsbehandling. Ofte vil sådanne forpligtigelser overfor rekonstruktøren i praksis være meddelt skyldner i en rekonstruktionsinstruks i forbindelse med indledning af en rekonstruktionsbehandling, jf. afsnit 1.3.
(...)
...hvorefter tilsynet blev frifundet. Samtidig indtræder forpligtelsen for rekonstruktøren til straks at give skifteretten meddelelse om, at skyldner ikke aflægger regnskab efter rekonstruktørens bestemmelse, jf. KL § 15, stk. 2, jf. i øvrigt kapitel 16. Sanktionen overfor den skyldner, der ikke aflægger regnskab, jf. KL § 12, stk. 3, er, at rekonstrukti-