Bøger, som nævner Konkursloven § 13e

Generelt om stadfæstelse og indsigelse herimod

- Side 532 -

...Stadfæstelsen er med andre ord en betingelse for, at rekonstruktionens retsvirkninger, jf. KL kapitel 2 d, indtræder. Dette gælder, uanset om det vedtagne rekonstruktionsforslag indeholder bestemmelse om virksomhedsoverdragelse, om tvangsakkord eller om begge dele. Om retsvirkningerne af stadfæstelsen, dvs. af rekonstruktionen, henvises til kapitel 17.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...må der skeles til, om begrundelsen burde kunne have været udformet senest på mødet, samt om indsigelsen mod stadfæstelsen forekommer rimeligt bestyrket. 87 87. Jf. Kommenteret konkurslov, s. 347. Hvis indsigelsen mod stadfæstelsen fremsættes på selve mødet, kan det ikke kræves, at den sker skriftligt, men der er naturligvis intet til hinder herfor.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...udtrykkeligt af KL § 13 e, hvem der kan gøre indsigelse mod stadfæstelsen. Enhver fordringshaver, der havde stemmeret om rekonstruktionsforslaget, må kunne fremsætte indsigelse mod stadfæstelsen. Dette gælder, uanset om fordringshaveren afgav stemme (men en fordringshaver, der ikke stemte imod forslaget, vil i praksis næppe gøre indsigelse mod stad-

Læs på Jurabibliotek



Generelt om nægtelsesgrundene

- Side 533 -

...tilsige en fordringshaver en fordel uden for rekonstruktionen, eller hvis rekonstruktionsforslaget stiller en eller flere fordringshavere ringere end i konkurs, jf. nærmere afsnit 9.3-9.6. 88 88. Jf. nærmere Rekonstruktion – Teori og praksis (2. udgave, 2020), kapitel 13.6.2. Hvis der er tale om et rekonstruktionsforslag om tvangsakkord for en fysisk

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 534 -

KL § 13 e, stk. 3 og stk. 5-7, må anses for en udtømmende opregning af, hvilke grunde der kan føre til nægtelse af stadfæstelse, jf. FM 2017.256 V, hvor stadfæstelse således ikke blev nægtet i et tilfælde, hvor rekonstruktøren havde afslået et tilbud om køb af et omstødelseskrav, da et salg af omstødelseskravet ikke ville have forøget dividenden.

Læs på Jurabibliotek


Fejl ved fremgangsmåde og ufuldstændige oplysninger

...Det er dog efter bestemmelsen en forudsætning herfor, at den nye afstemning kan nå at blive afholdt inden for den maksimale tilladte længde af rekonstruktionsbehandling, jf. herom afsnit 4.1. Kan dette ikke nås, må skifteretten nægte at stadfæste rekonstruktionsforslaget, hvilket fører til, at rekonstruktionsbehandlingen ophører, jf. kapitel 16.2.1.

Læs på Jurabibliotek



Ulovligt indhold af rekonstruktionsforslaget

- Side 535 -

...strider mod selskabsloven. Er indholdet af rekonstruktionsforslaget i strid med loven, skal skifteretten nægte stadfæstelse, uanset om forslaget er vedtaget enstemmigt af fordringshaverne, og uanset om skifteretten måtte anse forslaget for at være i fordringshavernes fælles interesse. Nægtelsesgrundene i KL § 13 e, stk. 3, er således obligatoriske.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Et ulovligt indhold af rekonstruktionsforslaget kan i sagens natur ikke afhjælpes ved en ny afstemning, jf. KL § 13 e, stk. 4, e.c., hvorved det i øvrigt bemærkes, at der ikke kan ændres i rekonstruktionsforslaget efter dets vedtagelse, jf. afsnit 10.

Læs på Jurabibliotek


Løfter om fordele uden for rekonstruktionen

...blev hermed stillet bedre, end fordringshaveren havde været, hvorfor skyldnerens løfte til erhververen måtte anses for en tilsigelse af en fordel uden for rekonstruktionen. Den, der yder eller modtager en formuefordel, der gives for at stemme på en bestemt måde eller for at undlade at stemme, kan straffes. 90 90. Jf. nærmere Bet. 2009:1512, s. 239.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 536 -

...udslagsgivende for resultatet af afstemningen, hvilket må ses i lyset af, at ydelse af fordele til nogle fordringshavere frem for andre er udtryk for forskelsbehandling stridende mod hensynet bag KL § 10 c. Det følger heraf, at der ikke er grund til at afholde ny afstemning, hvad der følgelig heller ikke er hjemmel til, jf. KL § 13 e, stk. 4, e.c.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...fordringshavere for at få disse til at stemme imod rekonstruktionsforslaget. Tredjemands utilbørlige (og efter omstændighederne strafbare) forsøg på at hindre vedtagelse af rekonstruktionsforslaget bør således ikke have den konsekvens, at skyldneren – der trods tredjemands indvirken har opnået vedtagelse af forslaget – skulle nægtes stadfæstelse heraf.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...ikke føre til nægtelse af stadfæstelse. Endvidere må det formentlig antages, at såfremt tredjemands tilbud gælder alle stemmeberettigede fordringshavere (og eventuelle andre fordringshavere i samme konkursklasse) og står ved magt indtil afstemningen, bør tredjemands tilbud og eventuelle senere erhvervelse af fordringer næppe anses for en fordel efter

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 537 -

...ligebehandlingsprincip, som reglen tilsigter at beskytte. Endelig skal nævnes, at en kautionists (tredjemands) indfrielse af gælden til den fordringshaver, der er kautioneret overfor, i sagens natur ikke kan anses for indrømmelse af en fordel ud over den, som allerede bestod i kraft af kautionsløftet (som sjældent er givet for at påvirke afstemningen).

Læs på Jurabibliotek


Rekonstruktionsforslaget stiller en eller flere fordringshavere ringere end i konkurs

...at blive stillet ringere end under en konkursbehandling, er det dog klart, at dette ikke medfører, at skifteretten skal nægte at stadfæste rekonstruktionsforslaget. Eksempelvis kan man forestille sig, at en fordringshaver har accepteret at give afkald på sin fordring betinget af rekonstruktionsforslagets stadfæstelse, jf. KL § 13 d, stk. 2, 4. pkt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Reglen i KL § 13 e, stk. 6, 1. pkt., beskytter fordringshavere mod at blive stillet ringere end i konkurs. Denne beskyttelse gælder enhver fordringshaver, dvs. omfatter også en fordringshaver, der ikke havde stemmeret om rekonstruktionsforslaget, eksempelvis fordi fordringshaveren er skyldnerens nærstående.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...således, at rekonstruktionsforslaget ikke måtte stille fordringshaverne væsentligt ringere end i tilfælde af konkurs. 92 92. Jf. L 199 (2009-10), bemærkninger til § 13 e. Rekonstruktionsforslaget må ikke stille nogen fordringshaver ringere end i konkurs, men der er ikke krav om, at rekonstruktionsforslaget skal stille fordringshaverne bedre end en kon-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 538 -

...kan stadfæstes et rekonstruktionsforslag, der giver fordringshavere samme dividende som i tilfælde af konkurs. Det følger af det anførte, at hvis der ikke kan forventes nogen konkursdividende, kan stadfæstelse af et rekonstruktionsforslag ikke nægtes i medfør af KL § 13 e, stk. 6, jf. dog afsnit 9.7 om tilfælde, hvor skyldneren er en fysisk person.

Læs på Jurabibliotek


Supplerende nægtelsesgrunde for rekonstruktionsforslag om tvangsakkord for en fysisk person

...retspraksis var uklart i hvilket omfang et sådant rekonstruktionsforslag skulle nægtes stadfæstelse som følge af misforhold med skyldnerens stilling. 94 94. Jf. nærmere Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen, U 2020 B 17. Der var således behovet for en lovregulering af, i hvilket omfang stadfæstelse af et rekonstruktionsforslag om tvangsakkord for en fysisk

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 539 -

...skyldneren for gunstigt sammenlignet med reglerne om gældssanering, således at rekonstruktionsreglerne ikke bliver opfattet som »gældssanering på 1. klasse«. KL § 13 e, stk. 5, og KL § 13 e, stk. 6, 2. pkt., ændrer den retstilstand, der fulgte af U 2018.3090 H, U 2019.3059 H og U 2021.1270 V, dvs. at disse afgørelser ikke længere er udtryk for gældende ret.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Nægtelsesgrundene i KL § 13 e, stk. 5, og KL § 13 e, stk. 6, 2. pkt., angår alene rekonstruktionsforslag om tvangsakkord for en fysisk person. Hvis rekonstruktionsforslaget alene angår virksomhedsoverdragelse (eller skyldneren er en juridisk person) gælder således alene de i afsnit 9.3-9.6 og afsnit 9.8 omtalte nægtelsesgrunde.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...handlinger i økonomiske anliggender, kan der efter omstændighederne nægtes stadfæstelse efter KL § 13 e, stk. 5, nr. 2, jf. herom nedenfor. Hvis de i KL § 13 e, stk. 5, nr. 1, anførte forhold henset til gældens alder ikke ville være til hinder for gældssanering, skal der ikke ske nægtelse af stadfæstelse, jf. herved henvisningen til KL § 197, stk. 3.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...jf. KL § 197, stk. 3. Som det fremgår, er nægtelse af stadfæstelse i disse tilfælde fakultativ, dvs. at skifteretten skal træffe sin afgørelse om at stadfæste eller nægte at stadfæste rekonstruktionsforslaget ud fra en konkret vurdering af, hvor graverende de konkrete omstændigheder er. 97 97. Jf. L 181 (2021-22), bemærkninger til § 13 e, stk. 6.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 540 -

Nægtelsesgrundene i KL § 13 e, stk. 5, finder – i modsætning til nægtelsesgrunden i KL § 13 e, stk. 6, 2. pkt. – anvendelse, uanset skyldneren er erhvervsdrivende eller ikke.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...§ 13 e, stk. 6, 2. pkt., supplerer reglen i KL § 13 e, stk. 6, 1. pkt. Selv om det beløb, som skyldneren skal betale ifølge tvangsakkorden overstiger det beløb, som skyldneren skulle betale i tilfælde af gældssanering, skal skifteretten således nægte stadfæstelse, hvis tvangsakkorden stiller en eller flere fordringshavere ringere end i en konkurs.

Læs på Jurabibliotek


Beskikkelse af tilsyn som betingelse for stadfæstelse

...rekonstruktionsforslaget ikke indeholder bestemmelse om tvangsakkord, men hvor der senere forventes fremsat forslag herom, jf. nærmere afsnit 10, således at rekonstruktionsbehandlingen fortsætter efter stadfæstelsen af det først vedtagne rekonstruktionsforslag, er der i sagens natur heller ikke behov for at beskikke et tilsyn, så længe rekonstruktionsbehandlingen varer.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Hvis skifteretten i forbindelse med stadfæstelse af et rekonstruktionsforslag indeholdende bestemmelse om tvangsakkord træffer bestemmelse om tilsyn, er det rekonstruktøren, der beskikkes som tilsyn, jf. KL § 13 e, stk. 7. Denne regel er således en undtagelse til det almindelige princip om, at rekon-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 541 -

...til KL § 11 g, at der kan udpeges et andet tilsyn. Beskikkelse af tilsyn efter KL § 13 e, stk. 7, er ikke betinget af, at der er flertal herfor blandt fordringshaverne, og der skal ikke afholdes nogen afstemning om spørgsmålet. Formentlig bør skifteretten træffe bestemmelse om tilsyn, hvis dette støttes af en ikke uvæsentlig del af fordringshaverne.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...mod skyldneren. Selv om skifteretten ikke har betinget stadfæstelsen af rekonstruktionsforslaget af, at der beskikkes tilsyn, kan skifteretten efterfølgende på begæring af en fordringshaver træffe bestemmelse om beskikkelse af tilsyn, hvis rekonstruktionens opfyldelse må antages at være bragt i fare som følge af skyldnerens forhold, jf. KL § 14 d.

Læs på Jurabibliotek



Retsvirkningen af at rekonstruktionsforslaget forkastes eller nægtes stadfæstelse

- Side 545 -

...skal foretages, hvis de skal stemme for forslaget. Endelig kan nævnes, at hvis stemmeafgivningen vedrørende et vedtaget rekonstruktionsforslag har været påvirket af fejl i behandlingen af forslaget eller af ufuldstændige oplysninger, kan skifteretten afholde ny afstemning i stedet for straks at nægte stadfæstelse af forslaget, jf. KL § 13 e, stk. 4.

Læs på Jurabibliotek