Bøger, som nævner Konkursloven § 144

Selvangivelsesfristen

- Side 79 -

...indleveres oplysningsskemaer i overensstemmelse hermed. Også i disse tilfælde skal indkomsten for de enkelte indkomstår under konkursen selvangives efter de frister, der gælder for indgivelse af oplysningsskema for det indkomstår, hvori konkursen sluttes, jf. konkursskattelovens § 13, stk. 1. Se i øvrigt kommentarerne til § 13 vedrørende denne situation.

Læs på Jurabibliotek



Sammenspillet med genoptagelsesfrister

- Side 80 -

kursindkomsten sker, senest 6 måneder efter at boet sluttes efter konkurslovens § 144, hvilket i praksis ofte ikke vil være tilfældet. Konkursskattelovens § 10, stk. 1, må derfor konkret anses for at måtte have forrang som lex specialis.

Læs på Jurabibliotek



§ 13

- Side 112 -

...gennemføres, bortfalder skattefriheden efter § 6 og de særlige beskatningsregler i §§ 7-12. Indkomsten for de enkelte indkomstår under konkursen oplyses til told- og skatteforvaltningen i så fald efter de frister, der gælder for afgivelse af oplysninger til told- og skatteforvaltningen efter skattekontrollovens § 2 for det indkomstår, hvori konkursen sluttes.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Stk. 2. Sluttes et konkursbo efter konkurslovens § 144, fordi der opnås tvangsakkord, kan skyldneren vælge at opgøre sin skattepligtige indkomst efter stk. 1.

Læs på Jurabibliotek


Generelt

Bestemmelsen indebærer, at de særlige konkursskatteregler bortfalder, hvis en fysisk persons konkursbo afsluttes solvent efter konkurslovens § 144. I denne situation skal helt bortses fra de særlige konkursskatteregler i konkursskatteloven. I stedet skal der søges at rekonstruere en normal indkomstopgørelse og beskatning for de pågældende indkomstår.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Konkurslovens § 144 har følgende ordlyd:

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 113 -

en slutning efter konkurslovens § 144 ikke kan komme på tale, før anmeldelsesfristen på 4 uger for krav mod skyldneren i konkurslovens § 128 er udløbet.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Se nærmere om afslutning af et bo efter konkurslovens § 144, Lars Lindencrone Petersen og Anders Ørgaard, Konkursloven med kommentarer, 14. udgave, s. 870 ff.

Læs på Jurabibliotek



Konsekvensen når § 13 finder anvendelse

- Side 115 -

...for at måtte have forrang som lex specialis. Af samme årsag må det være nærliggende at anse fristerne i skatteforvaltningslovens §§ 26 og 27 for at skulle beregnes med udgangspunkt i det indkomstår, hvori konkursen sluttes, når det drejer sig om konkursindkomsten; også for den andel af konkursindkomsten, som måtte henføres til tidligere indkomstår.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Afhængigt af den tidsmæssige periode fra afsigelse af konkursdekret, og indtil at boet sluttes efter konkurslovens § 144, vil indkomstopgørelsen i praksis kunne være svær at rekonstruere, særligt hvis der ikke oprindeligt blev truffet afgørelse om konkursskattepligt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...konkursbo sluttes efter konkurslovens § 144, så sker der ikke beskatning med 45 pct. efter konkursskatteloven, og så kan skyldneren genindtræde i sine skattemæssige positioner pr. konkursdagen – med pligt til at opgøre indkomster for de omhandlede år efter det almindelige skattemæssige regelsæt, herunder anvendelse af virksomhedsskattelovens regler.

Læs på Jurabibliotek



Forholdet mellem konkurslovens § 144 og konkursskatteloven

- Side 116 -

...konkursindkomsten var skattefri, hvis konkursboet kunne sluttes som solvent efter konkurslovens § 144. Skatterådet var blevet bedt om at bekræfte: »... at Spørger ApS under konkurs ikke er skattepligtig af konkursindkomsten, idet et krav på indkomstskat og renter ville medføre, at boet ikke vil kunne sluttes som solvent efter konkurslovens § 144?«

Læs på Jurabibliotek

(...)

...gjort skattepligtig af konkursindkomsten efter konkursskattelovens § 14, og 3-månedersfristen efter konkursskattelovens § 15, stk. 2, var udløbet. Spørger anførte om baggrunden for anmodningen om bindende svar, at konkursboet alene var solvent og kunne sluttes efter konkurslovens § 144, så længe skattefriheden blev opretholdt. For det tilfælde, at boet

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 117 -

»Det skal i denne forbindelse bemærkes, at afslutning efter konkurslovens § 144 forudsætter samtykke fra samtlige fordringshaver. Heri må dog indfortolkes fordringshavere med anmeldte fordringer, jf. det af bestemmelsen fremgår, at det ikke kan ske forinden anmeldelsesfristens udløb, og det ovenfor citerede fra skattelovrådets betænkning.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Det er skifteretten, der træffer afgørelse om, hvorvidt boet kan sluttes efter konkurslovens § 144.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Træffer skifteretten afgørelse om, at boet kan sluttes efter konkurslovens § 144 finder konkursskattelovens regler ikke længere anvendelse.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...selskaber. Det er i denne forbindelse uden betydning, om der allerede inden afslutning af boet kan beregnes, at der ikke er midler til dækning af SKATs krav på skat efter en sædvanlig opgørelse af indkomsten. SKAT kan derfor ikke bekræfte, at selskabet ikke vil være skattepligtig af indkomsten i konkursperioden, når boet afsluttes efter konkurslovens § 144.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...nuværende tidspunkt ikke har krav på skat, ud over krav, der allerede er anmeldt i boet. SKATs eventuelle krav på skat af indkomst i perioden, hvor selskabet har været under konkursbehandling, opstår først ved udgangen af det indkomstår, hvor boet afsluttes, som solvent. Uanset at selskabet bliver skattepligtig ved afslutning efter konkursloven § 144,

Læs på Jurabibliotek