Bemærk, at § 14c blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 14c, om det har en betydning.
- Side 457 -
...udgangspunkt for gensidigt bebyrdende aftaler, der overdrages som led i en virksomhedsoverdragelse for en skyldner, der er under rekonstruktionsbehandling. Udgangspunktet er i disse tilfælde, at skyldnerens rettigheder og pligter overgår til erhververen af virksomheden. Motiveringen for det tvungne debitorskifte findes i Bet. 2009:1512, s. 396 f.:
- Side 458 -
Det kan indledningsvis konstateres, at arbejdsaftaler med ansatte i skyldnerens virksomhed ikke er omfattet, jf. KL § 14 c, stk. 3. Bestemmelsen gennemgås i afsnit 8.5.
(...)
Pantsatte aktiver er særskilt reguleret i KL § 14 c, stk. 4. Det fremgår heraf, at der kan ske debitorskifte for den indestående pantegæld. Bestemmelsen er nærmere behandlet i kapitel 11.
(...)
I forhold til andre loves bestemmelser om tvunget skyldnerskifte eller forbud mod samme indeholder bestemmelsen eller forarbejderne ikke megen vejledning. Det må derfor bero på almindelig fortolkning, hvorvidt KL § 14 c, stk. 2, finder anvendelse.
- Side 462 -
...dette, hvis der er »vægtige grunde, herunder den indtrædende lejers økonomi eller branchekendskab«.174174. Jf. TBB 2018.865 Ø hvor en sådan begrænsning end ikke fremgik af en aftalt klausul om afståelsesret. Disse elementer kan også rummes i forbeholdet i KL § 14 c, stk. 2, 1. pkt. Der er derfor mulighed for at hente inspiration fra lejelovgivningen.
- Side 467 -
Det følger af det foregående, at medkontrahenten efter en overdragelse af kontrakten ud over at skulle acceptere dette risikerer at have et vederlagskrav, der alene kan gøres gældende hos skyldneren som simpelt krav. Dette aktualiserer anvendelsen af et eventuelt depositum. Reguleringen heraf findes i KL § 14 c, stk. 2, med følgende ordlyd:
- Side 474 -
Ansattes retsforhold ved en virksomhedsoverdragelse under rekonstruktionsbehandling er særskilt reguleret og som udgangspunkt slet ikke omfattet af KL § 14 c, stk. 2, hvilket fremgår af § 14 c, stk. 3: