- Side 23 -
...KL § 4. Værnetinget for et insolvent dødsboskifte er reguleret i dødsboskiftelovens § 2. Denne fremstilling omhandler konkursret. Følgelig angår dette kapitel konkursværneting, mens reglerne om værneting for forebyggende rekonstruktionsbehandling, rekonstruktionsbehandling, gældssaneringssager og insolvent dødsboskifte kun undtagelsesvis er omtalt.
(...)
...skyldneren.11. De lege ferenda kunne det overvejes at gøre skifteretten til værneting for omstødelsessager, jf. nærmere Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen i Eigil Lego Andersen m.fl. (red.): Sø- og Handelsretten 150 år, s. 288 f. Der gælder således ikke noget princip om vis-attractiva-concursus, hvorefter den domstol, der behandler en konkurs, tillige kan træffe
(...)
- Side 24 -
Værnetingsreglerne i KL §§ 3-5 er præceptive. Der kan således ikke støttes ret på en aftale mellem skyldneren og en kreditor om, at begæring om konkurs kan eller skal indgives til en anden skifteret end den, der er kompetent efter KL §§ 3-5.44. Jf. Torben Kuld Hansen og Lars Lindencrone Petersen: Insolvensprocesret, s. 93 og 98.
...gælder en begæring om forebyggende rekonstruktionsbehandling eller rekonstruktionsbehandling. Om gældssanering henvises til KL § 3, stk. 4. Hvis en skyldner, der udøver erhvervsvirksomhed her eller har dansk hjemting, rent undtagelsesvis allerede er under konkursbehandling ved en anden skifteret, kan ny konkursbegæring dog vælges indgivet til denne
(...)
- Side 25 -
...tingsretten, s. 197. Hvis der er indgivet konkursbegæring til skifteretten på det sted, hvor skyldneren driver erhvervsvirksomhed, kan der, så længe skifteretten ikke har taget stilling til konkursbegæringen, indgives yderligere konkursbegæringer til denne skifteret, uanset om skyldneren flytter sin virksomhed til en anden retskreds, jf. FM 2013.47 V.
(...)
...Hvis skyldneren udøver erhvervsvirksomhed i Danmark, er indledning af dansk konkursbehandling ikke betinget af, at skyldneren tillige har dansk hjemting. Hvis der afsiges konkursdekret over en skyldner, der driver erhvervsmæssig virksomhed i Danmark, men som ikke har dansk hjemting, skal dette dog oplyses i konkursdekretet, jf. nærmere afsnit 2.1.
(...)
...konsulentvirksomhed for et selskab, der var ejet af skyldnerens ægtefælle, ikke ansås for at være erhvervsmæssig virksomhed. Tilsvarende må antages at gælde hobbyvirksomhed. Der kan ikke stilles krav om, at virksomheden har været overskudsgivende. Investering og spekulation kan ikke anses for erhvervsmæssig virksomhed, medmindre aktiviteten har et sådant om-
(...)
- Side 26 -
...tale om udlejning af flere ejendomme eller boliger, må der formentlig anses for at foreligge erhvervsmæssig virksomhed efter KL § 3, jf. U 2016.3611 Ø (om udlejning af to sommerhuse).1010. Sml. Torben Kuld Hansen og Lars Lindencrone Petersen: Insolvensprocesret, s. 90 med omtale af en utrykt Østre Landsretsafgørelse om en mindre udlejningsejendom.
(...)
...dvs. at konkursbegæring alene kan indgives på det sted, hvor skyldneren har hjemting, jf. nærmere afsnit 1.3 om KL § 3, stk. 2. Hvis konkursbegæring indgives inden for kortere tid efter, at skyldneren er ophørt med at drive virksomhed, må det imidlertid antages, at konkursbegæring kan indgives på det sted, hvor erhvervsvirksomheden blev udøvet, jf. FM
(...)
- Side 27 -
...rekonstruktionsplan, jf. KL § 15, stk. 3. Skifterettens kompetence hertil følger direkte af KL § 15, stk. 3, dvs. at det er uden betydning herfor, at skyldneren efter overdragelsen ikke længere udøver erhvervsvirksomhed, hvilket i øvrigt tillige følger af, at KL § 3 ikke finder anvendelse, da konkursbehandlingen ikke indledes på grundlag af en begæring.
(...)
...udøves erhvervsvirksomhed ét sted.1515. Jf. Bet. 1971:606 s. 53. Denne fortolkning er endvidere forudsætningsvis lagt til grund af Højesteret i U 2002.283 H, hvor Højesteret i sine præmisser sondrer mellem tilfælde, hvor et selskab har hjemsted i Danmark og dermed kan undergives dansk konkursbehandling, og tilfælde, hvor et udenlandsk selskab alene
(...)
- Side 28 -
...Jf. Bet. 1971:606, s. 53 og Torben Kuld Hansen og Lars Lindencrone Petersen: Insolvensprocesret, s. 92, men sml. til dels Kommenteret Konkurslov, s. 116, der i tilfælde af, at skyldneren udøver flere slags virksomhed i forskellige retskredse, antager, at der vistnok kan indledes insolvensbehandling i hver af disse (omfattende alle virksomhederne?).
(...)
- Side 29 -
...jf. nærmere afsnit 2.1. Der kan i øvrigt slet ikke indledes dansk konkursbehandling alene omfattende en filial, jf. U 2002.473 Ø og præmisserne i U 2002.383 H.2222. Jf. nærmere Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen: Internationale aspekter af insolvens- og tingsretten, s. 179. Sml. Torben Kuld Hansen og Lars Lindencrone Petersen: Insolvensprocesret, s. 98.
- Side 30 -
...erstattes med en værnetingsregel svarende til den i KL § 3, stk. 4, om gældssanering. Hvis skyldneren rent undtagelsesvis allerede er under konkursbehandling ved en anden skifteret, kan ny konkursbegæring dog vælges indgivet til denne skifteret, jf. KL § 3, stk. 3, forudsat at skyldneren fortsat har dansk hjemting, jf. U 1994.20/1 Ø (omtalt i afsnit 1.2).
(...)
...konkursbehandling, hvis skyldnerens hjemting er i Danmark. Hvis skyldneren er under rekonstruktionsbehandling, kan skifteretten dog tage skyldneren under konkursbehandling ved rekonstruktionsbehandlingens ophør i medfør af KL § 15, stk. 3, uanset om skyldneren ikke længere driver erhvervsvirksomhed her, og uanset om skyldneren ikke (længere) har dansk hjemting.
(...)
...KL § 3, stk. 2, få betydning i tilfælde, hvor en skyldner har dansk bopæl, men udøver sin erhvervsvirksomhed i et andet land. KL § 3, stk. 2, har dog i praksis størst betydning i relation til skyldnere, der slet ikke udøver erhvervsvirksomhed. Hvis skyldneren først er ophørt med at drive erhvervsvirksomhed i Danmark kort tid før indgivelsen af begæ-
(...)
- Side 31 -
ringen om insolvensbehandling, antages begæringen om insolvensbehandling at kunne indgives efter KL § 3, stk. 1, på det sted, hvor erhvervsvirksomheden blev udøvet, jf. afsnit 1.2.
(...)
...person ikke har noget hovedkontor (hverken i Danmark eller i udlandet), har den juridiske person hjemting der, hvor et medlem af bestyrelsen eller direktionen har bopæl, jf. retsplejelovens § 238, stk. 1, dvs. at der kan indgives konkursbegæring mod den juridiske person i enhver dansk retskreds, hvor et medlem af bestyrelsen eller direktionen har bopæl.
(...)
...skyldner, der alene har bopæl i udlandet, kan ikke erklæres konkurs her, jf. dog retsplejelovens § 236, hvorefter en person, der har udenlandsk bopæl, men som ansat i dansk tjeneste er beskyttet mod sagsanlæg i bopælsstaten (eksterritorialitet), har hjemting i København og dermed kan begæres konkurs ved Sø- og Handelsretten, jf. KL § 3, stk. 2, jf. KL § 4.
(...)
- Side 33 -
...og retsplejelovens § 246, stk. 1, jf. retsplejelovens § 237 og § 238, stk. 2, heller ikke tages under dansk konkursbehandling, hvis centret for skyldnerens erhvervsaktiviteter ikke er her, jf. afsnit 1.2. En vedtagelse af dansk værneting mellem en kreditor og en skyldner medfører heller ikke, at skyldneren har dansk konkursværneting, jf. afsnit 1.1.
- Side 35 -
...omfatte de danske aktiver, der indgår i »filialen«, idet det herved bemærkes, at KL slet ikke indeholder hjemmel til at tage en filial under selvstændig konkursbehandling.3838. Jf. nærmere Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen: Internationale aspekter af insolvens- og tingsretten, s. 178 f., men sml. Bo Lauritzen, FM 1999 111, og Kommenteret Konkurslov, s. 124.
(...)
...Konkurskonvention art. 1, jf. art. 13. Hvis konkursbehandlingen angår en juridisk person, vil betingelsen om, at skyldneren har sæde i Danmark, i praksis altid være opfyldt. En juridisk person, der er taget under konkursbehandling efter KL § 3, stk. 1, har centret for sine erhvervsaktiviteter her og vil dermed i almindelighed også have sit sæde her.
(...)
- Side 36 -
...såfremt skyldneren har islandske aktiver, skal det anføres i dekretet, at konkursen er indledt på grundlag af erhvervsvirksomheden, uanset om skyldner har dansk bopæl. Om KL § 264 og anerkendelse i medfør af Den Nordiske Konkurskonvention henvises nærmere til Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen: Internationale aspekter af insolvens- og tingsretten, s. 191 f.