- Side 170 -
For at gøre konkursen som universalforfølgning effektiv må individualforfølgning i aktiver omfattet af konkursmassen nødvendigvis ophøre. Dette afspejles i KL § 31, der regulerer mulighederne for individualforfølgning. Disse bestemmelser suppleres dog af KL § 91 om realisering af håndpantsatte aktiver, jf. kapitel 19.2.
(...)
...fyldestgørelse som individualforfølgning. Efter konkursdekretets afsigelse er det da heller ikke muligt at foretage udlæg, jf. KL § 31, stk. 1. Forbuddet mod udlæg gælder også udlæg i pantsatte aktiver. Begrundelsen herfor er, at realisationen sker via boet, jf. kapitel 19.4, og provenufordeling afgøres tillige af konkurslovens regler, herunder fyldest-
(...)
- Side 171 -
Aktiver, der ikke omfattes af konkursmassen, er ikke undtaget fra individualforfølgning, herunder udlægsforbuddet efter KL § 31. Oftest vil begrundelsen for, at aktiverne ikke omfattes af konkursmassen, dog være, at de er udlægsfritaget efter retsplejelovens regler, og af denne grund kan der ikke foretages individualforfølgning.
- Side 172 -
...Efter ordlyden regulerer bestemmelsen den processuelle fremgangsmåde ved hævdelsen af tilbageholdsretten, men dette forudsætter naturligvis, at tilbageholdsretten anerkendes over for boets ret til aktiverne. I Bet. 1971:606, s. 94, anføres uden forbehold eller betænkelighed: »Går skyldneren konkurs, kan retinenten nægte at udlevere tingen til boet.«
(...)
- Side 175 -
...usikkert, hvordan fuldbyrdelse over for boet kunne ske.2626. Jf. Bet. 1971:606, s. 94. Der blev derfor indsat udtrykkelig hjemmel for fremgangsmåden i KL § 31, stk. 2. Herefter skal kravet være fastslået enten ved skifterettens dom eller på anden for boet bindende måde, før modparten kan foretage udlæg med henblik på at tvangsrealisere det tilbageholdte.
- Side 176 -
Konkursloven er tavs om spørgsmålet, idet forbuddet i KL § 31, stk. 1, alene vedrører udlæg og arrest. Der er dog enighed i litteraturen om, at fogedretten er kompetent til at gennemføre en umiddelbar fogedforretning over for