- Side 211 -
...skyldnerens formue henvises til afsnit 2.1. Konkursmassen omfatter ikke aktiver, der er undtaget fra udlæg, medmindre dette er særlig bestemt, jf. nærmere afsnit 2.2 om KL § 36. Endvidere gælder, at skyldnerens eventuelle beboelseslejemål kun omfattes af konkursmassen, hvis dette efter skifterettens skøn findes rimeligt, jf. nærmere afsnit 2.3 om KL § 37.
- Side 212 -
udlæg på tilsvarende vis kan ske i skyldnerens formue, jf. dog nedenfor om udenlandske aktiver. Konkursmassen omfatter således ethvert aktiv, medmindre aktivet er undtaget fra konkursmassen efter KL §§ 36-37 eller efter bestemmelser i anden lovgivning, jf. herom afsnit 2.2-2.3.
(...)
...rettighed til at opstille et badehus på en strand ikke indgik som et aktiv i konkursboet, da rettigheden ikke kunne sælges. Som anført i afsnit 2.2 er en til skyldneren hørende personlig ydelse, dvs. en uoverdragelig fordring, der ikke kan kræves erlagt til andre end skyldneren personligt, undtaget fra konkursmassen efter KL § 36, jf. RPL § 512, stk. 1.
- Side 216 -
...jf. KL § 36. Som det fremgår, er den klare hovedregel, at aktiver, der er undtaget fra udlæg, tillige er undtaget fra konkurs. Reglen i KL § 36 har i praksis stort set kun betydning i relation til konkursbehandling af fysiske personer, da juridiske personers aktiver kun rent undtagelsesvis (eksempelvis ved båndlæggelse) kan være undtaget fra udlæg.
(...)
...arvelovens § 55 om båndlagt arv. Det nærmere indhold af disse bestemmelser er af pladsmæssige hensyn ikke omtalt i denne fremstilling.1414. Herom henvises til Kommenteret retsplejelov, Bind II, s. 231 f., og Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen: Kreditorerne, s. 132 f. Her vil alene blive gjort nogle enkelte bemærkninger om disses sammenhæng med KL § 36.
(...)
- Side 217 -
...510-516.1616. Jf. nærmere Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen: Kreditorerne, s. 149 f. Skyldneren vil dog sjældent have en interesse i at samtykke i, at sådanne aktiver inddrages i konkursmassen, medmindre samtykket gives som led i en aftale med kreditorerne om, at skyldnerens personlige hæftelse for gæld, der ikke dækkes under konkursen, nedsættes eller bortfalder.
(...)
Et depositum, som skyldneren måtte have stillet vedrørende skyldnerens beboelseslejemål, er ikke undtaget fra udlæg, jf. U 1993.612 Ø, og er dermed ikke undtaget fra konkursmassen efter KL § 36, men skyldnerens beboelseslejemål og dermed depositummet vil typisk være undtaget fra konkursmassen efter KL § 37, jf. nærmere afsnit 2.3.
(...)
Etablerings- og iværksætterkonti er undtaget fra udlæg efter etablerings- og iværksætterkontolovens §§ 11 og 13, men det følger af de nævnte lovbestemmelser, at etablerings- og iværksætterkonti omfattes af konkursmassen, dvs. at dette er særligt bestemt, jf. herved KL § 36, sidste led.1717. Jf. Kommenteret konkurslov, s. 500.
(...)
- Side 218 -
Der findes tillige en række lovbestemmelser, der undtager aktiver fra retsforfølgning generelt, dvs. at det følger direkte af disse lovbestemmelser (og ikke kun af KL § 36), at aktiverne ikke indgår i konkursmassen.
(...)
...uanset om gælden består i krav på konfiskation som følge af økonomisk kriminalitet, jf. RPL § 805, stk. 3, jf. RPL § 1002, stk. 1, og U 2022.1805 H om et krav på 113 mio. kr. som følge af bedrageri. Det bemærkes, at de nævnte regler ikke omfatter beløb, der er udbetalt til skyldneren, men sådanne beløb kan være beskyttet efter retsplejelovens § 509.
(...)
...retsforfølgning, jf. U 2001.2372 H, dvs. at forsikringssummen indgår i konkursmassen, hvorimod Højesteret i U 2002.1742 H har antaget, at invaliderenter er undtaget fra konkursmassen ud fra en analogi til retsplejelovens § 513, stk. 1, jf. KL § 36, forudsat at beløbet er holdt adskilt fra skyldnerens øvrige formue, hvilket ikke var tilfældet i den konkrete sag.
(...)
- Side 219 -
...tingsretten, s. 209 f. Det bemærkes, at selv om der ved en udenlandsk domstol ikke kan gøres udlæg i et aktiv, som befinder sig dér, indgår aktivet selvsagt i konkursmassen, hvis årsagen til, at udlæg ikke kan foretages, alene er, at den udenlandske domstol anerkender den danske konkursbehandling og dennes individualforfølgningsudelukkende virkning.
- Side 220 -
...Vedtægtsbestemmelser i ejerlejlighedsforeninger, samejekontrakter, andelsboligvedtægter mv., der måtte bestemme, at en lejlighed er undtaget fra udlæg eller anden retsforfølgning, er uden retsvirkning, jf. f.s.v.a. andelsboliger mv. andelsboliglovens § 6 a.2525. Bestemmelsen finder tilsvarende anvendelse på aktie- og anpartslejligheder, jf. andelsboliglovens § 11 a.
- Side 224 -
...konkurskarantæne efter KL § 157, og som under denne karantæne på ny udøvede groft uforsvarlig forretningsførelse, pålægges under konkursbehandlingen en ny konkurskarantæne, hvorefter skyldneren ikke må deltage i ledelsen af en ny virksomhed, uanset om der er tale om personlig virksomhed, hvor skyldneren hæfter for virksomhedens forpligtelser, jf. KL § 159.
(...)
...medfører dette, at en skyldner, der eksempelvis er lønmodtager med lønudbetaling bagud ultimo hver måned, kan beholde hele sin løn for den måned, hvori konkursdekretet afsiges, og ikke alene for den del af måneden, der angår perioden efter konkursen. Hvis skyldnerens løn ikke er særlig høj, følger det samme resultat ofte tillige af retsplejelovens § 509.
- Side 225 -
...næppe fortolkes således, at den alene udelukker indsigelser mod beløbsmæssige begrænsninger af skyldnerens arv, idet reglen eksempelvis også udelukker indsigelse mod kvalitative testationer. Hvis båndlæggelsen af skyldnerens arv er tidsbestemt, og båndlæggelsen som følge heraf ophører inden konkursbehandlingens afslutning, indgår arven i konkursboet.
(...)
- Side 226 -
Hvis skyldner under konkursen modtager en båndlagt gave, indgår gaven ikke i konkursmassen, jf. KL § 36, jf. retsplejelovens § 514, forudsat at der er truffet de i retsplejelovens § 514, stk. 3, nævnte foranstaltninger til hindring af skyldnerens rådighed. Om gaveløfter henvises til afsnit 2.2.