- Side 627 -
...videresælger en virksomhed, må det også respektere tillidsrepræsentanternes status. Det gælder, selv om overdragelsen sker ved, at boet undlader at indtræde i ansættelsesforholdene (jf. KL § 63, stk. 2) for de medarbejdere, erhververen ikke ønsker at overtage, jf. Faglig Voldgiftskendelse af 24. november 1992, Bibliotekscentralen, der er nævnt s. 624.
- Side 637 -
...94, nr. 2, jf. KL § 12 p, stk. 2. Viderefører skyldneren ikke aftalen, kan funktionæren hæve denne, jf. KL § 12 r, stk. 1. Skyldneren/rekonstruktøren behøver imidlertid ikke straks at tage definitiv stilling til, om han vil videreføre aftalen eller ej. KL § 12 u overfører nemlig retsstillingen i konkurs (KL § 63) til rekonstruktionsbehandling: Hvis
- Side 642 -
Derimod pålægger KL § 63, stk. 1, boet snarest muligt at tage stilling til, hvorvidt det vil indtræde i arbejdsaftalen.
(...)
- Side 643 -
...indebære, at der sker så væsentlige ændringer af ansættelsesforholdet, at dette kan begrunde en ophævelse, ligesom en provisionslønnet ved konkursens indtræden ofte må se i øjnene, at indtjeningsmulighederne væsentligt forringes. Herudover kan kravene til den særlige stilling, funktionæren er i (fx en uddannelsesstilling), måske ikke længere honoreres.
- Side 644 -
Det er beskæmmende at se, hvor ofte advokater overser betydningen og konsekvenserne af den vigtige regel herom i KL § 63, ligesom forholdet til virksomhedsoverdragelsesloven (jf. nedenfor under pkt. 6.4) ofte indebærer nogle reaktioner, der er uhensigtsmæssige for boet eller lønmodtagerne.
(...)
...af 14-dagesfristen i KL § 63 tager stilling til, om boet vil indtræde i ansættelsesforholdene. Af samme grund er det uhensigtsmæssigt at »fritstille« funktionæren, før man er sikker på, at arbejdskraften ikke senere ønskes. Fortryder kurator fritstillingen, vil funktionæren nemlig kunne kræve dobbeltløn i minimalerstatningsperioden, jf. U 1972.77 H.
(...)
...om en bestemmelse, der alene indebærer en tilkendegivelse om, at det er en af boets første pligter, der – jf. KL § 63, stk. 2, forudsætningsvis – »bør« være afklaret inden 14 dage. Funktionærerne kan og bør selv fremme en stillingtagen ved at opfordre boet til »uden ugrundet ophold«, jf. KL § 55, stk. 2, at tage stilling til problemet, jf. nedenfor.
(...)
- Side 645 -
I de almindelige regler om beskyttelse af tillidsrepræsentanter er det fastsat, at en fratræden efter opsigelse ikke kan finde sted, hvis organisationen protesterer herimod. Sådanne bestemmelser om fremgangsmåden ved opsigelser skal boet ikke respektere ved anvendelsen af KL § 63.
KL § 63 beskriver ikke direkte denne konsekvens af indtræden i arbejdsaftalerne. Det fremgår imidlertid af § 56, stk. 2, at boet ved sin indtræden bliver forpligtet til at udrede vederlag for tiden efter konkursdekretets afsigelse som massekrav, uanset om arbejdsydelsen i denne periode har været tilbageholdt.
(...)
- Side 648 -
...afgivet inden for den 2-ugersperiode, der er nævnt i KL § 63, selv om boet faktisk udnytter arbejdskraften i en længere periode. Finder opsigelse sted efter denne periode, betragtes boet som indtrådt, hvorved lønnen for hele perioden er massekrav, jf. Peer Schaumburg-Müller, Bo Lauritzen og Snorre Andreas Kehler: Lønmodtagernes Garantifond, s. 128.
- Side 652 -
...konkursdekretet, og frem til boets meddelelse foreligger, er omfattet af privilegiet, selv om boets afgørelse fremkommer efter udløbet af de 14 dage. En sådan aftale skal godkendes af LG, for at fonden vil fravige den almindelige opdeling af kravene i KL § 63, jf. Peer Schaumburg-Müller, Bo Lauritzen og Snorre Andreas Kehler: Lønmodtagernes Garantifond, s. 126.
- Side 656 -
...etc. Konsekvensen heraf er, at lønmodtagerne ikke kan betragte sig som fritstillede, selv om de er sendt hjem ved konkursens indtræden. Domstolene lægger her vægt på, at ansættelsesforholdene består, indtil en af parterne ophæver det, og en opsigelse kombineret med umiddelbar hjemsendelse er i mangel af klare tilkendegivelser ikke en fritstilling.