- Side 403 -
En gave kan efter omstændighederne omstødes efter den generelle bestemmelse i KL § 64, stk. 1: »Gave, som er fuldbyrdet senere end seks måneder før fristdagen, kan fordres omstødt.« Den væsentligste betingelse for omstødelse ligger således i gavebegrebet, der beskrives nærmere i afsnit 2.
(...)
...særlig for KL § 64, og det er ikke tilstrækkeligt blot at sandsynliggøre, at skyldneren opfyldte betingelserne.11. Se om (baggrunden for) den dobbelte betingelse L 179 (2017-18), almindelige bemærkninger punkt 2.4.2, samt bemærkninger til § 3, nr. 1, og om retspraksis fra før lovændringen, der kun omhandler illikviditet Kommenteret konkurslov, s. 554 f.
(...)
...nærtstående, som stod i åbenbart misforhold til skyldnerens økonomiske forhold, jf. KL § 64, stk. 4, og bestemmelsens stk. 1-4 gælder efter omstændighederne også for større løbende overførsler til skyldnerens ægtefælle eller samlever, jf. KL § 64, stk. 5. Da disse regler (særligt) er rettet mod gaver til ægtefæller og samlevere, behandles de i afsnit 2.1.2.
- Side 404 -
...foreligger en gave. Dette begreb beskrives traditionelt som en vederlagsfri overførsel af et formuegode (en formueforskydning), der skyldes gavmildhed – men det har et særligt indhold i denne sammenhæng, jf. U 2022.907 H: ”Der må imidlertid tages hensyn til, at formålet med reglerne om omstødelse i konkurslovens § 64 er at beskytte boets kreditorer”.
(...)
...krav om gavmildhed til at frasortere forretningsmæssige dispositioner, Peter Møgelvang-Hansen og Jakob Juul-Sandberg: Kreditorforfølgning, s. 341, der peger i samme retning, E. Lego Andersen: Gavebegrebet, s. 466 ff. og 483, der anerkender et krav om en objektiveret gavehensigt, Simon Aggesen, Justitia 2013 nr. 5 og Kommenteret konkurslov, s. 643 ff.
(...)
- Side 405 -
Såfremt der tages udgangspunkt i den efterhånden ganske omfattende retspraksis om KL § 64, kan der formentlig ikke opstilles et fast gavebegreb i denne sammenhæng, idet domstolene varierer kravene alt efter omstændighederne.
- Side 406 -
Når det gælder overførsler mellem ægtefæller og samlevere, har KL § 64 – der tidligere havde en lidt tilbagetrukket rolle i forhold til de særlige familieretlige regler – nu fået en noget større betydning.
(...)
...det godtgøres, at skyldneren hverken var eller ved gavens fuldbyrdelse blev insolvent og utvivlsomt havde tilstrækkelige midler til at dække sine forpligtelser. Da det i praksis er erstatningskravet, der gør skyldneren insolvent, er det udtrykkeligt fastsat i bestemmelsen, at dette krav skal indgå i bedømmelsen, såfremt det senere fastslås endeligt
(...)
- Side 407 -
Bestemmelserne i KL § 64, stk. 1-4, finder ifølge stk. 5 også anvendelse, når skyldneren løbende har betalt større beløb til fordel for sin ægtefælle eller samlever, såfremt disse betalinger efter f.eks. ægtefællernes økonomiske forhold og familiens behov ikke var rimelige bidrag til familiens forsørgelse.
(...)
- Side 408 -
brugt hele sin indkomst over en længere periode på familiens forsørgelse, så ægtefællen har været i stand til at oparbejde en opsparing... «.1111. Jf. L 179 (2017-18), bemærkninger til § 3, nr. 1. Der peges således på kreditorly, der også i øvrigt er et kerneområde for KL § 64.1212. Se nærmere om dette i afsnit 2.2.
(...)
...hustrubidrag, skete en skævdeling til fordel for sagsøgte, ved at hun overtog den faste ejendom, som på daværende tidspunkt havde en kontant friværdi på ca. 136.000 kr. Ved den herved foretagne betydelige formindskelse af M’s aktiver findes der i forhold til dennes kreditorer at være ydet en gave, der falder uden for rammerne af konkurslovens § 64, stk. 3.«
- Side 410 -
...Købesummen blev på det grundlag fastsat til 500.000 kroner, mens Højesteret efter en indgående stillingtagen til værdiansættelsen baseret på en skønsrapport, der anvendte en anden værdiansættelsesmetode, skønsmæssigt fastsatte gaveelementet til 10.000.000 kroner. Højesteret tiltrådte herefter, at betingelserne for omstødelse efter KL § 64 var opfyldt.
(...)
...formueforskydning,1515. Se Bet. 1971:606, s. 140, om begrundelsen for bl.a. den objektive bestemmelse i KL § 64. og er en overdragelse som i f.eks. U 2015.2219 H ikke gennemført på et betryggende grundlag, er det vanskeligt at påvise et anerkendelsesværdigt grundlag for at tro, at vederlaget svarede til værdien. Der fokuseres også på formueforskydningen i U 2011.963 H.
(...)
- Side 412 -
kr. mellem købsprisen og skønsmandens vurdering: »I hvert fald under de foreliggende omstændigheder, hvor... [datteren] var bekendt med, at overdragelsen skete for at bringe ejendommen i ly for B’s kreditorer, må denne forskel anses for en gave, som kan omstødes i medfør af konkurslovens § 64.«
- Side 414 -
...omstødelse efter KL § 64, at »Der findes ikke efter bevisførelsen grundlag for at antage, at der... [mellem de involverede parter] bestod et sådant forhold, at den formueforskydning, som skete ved handlen, kan anses som en gavemæssig disposition...«, men omstødte i stedet efter KL § 74. Højesteret berørte ikke KL § 64, men omstødte efter KL § 74.
- Side 417 -
Der undtages i KL § 64, stk. 3, forskellige former for dispositioner fra omstødelse: Lejlighedsgaver, lignende gaver og nærmere bestemte understøttelser. Denne bagatelgrænse har – bortset fra i forhold til understøttelser, jf. afsnit 2.1.2 – næppe større praktisk betydning.