- Side 68 -
Det var de sidstnævnte sikkerheder, som boet påstod omstødt efter konkurslovens § 70, og da der var tale om finansiel sikkerhedsstillelse efter værdipapirhandelslovens kap. 18 a, blev det hovedsageligt et spørgsmål om at fortolke bestemmelsen i værdipapirhandelslovens § 58 l:
(...)
Stk. 2. Såfremt sikkerhed stillet i henhold til stk. 1 er stillet uden unødigt ophold efter, at kravet på sikkerhed kunne gøres gældende i henhold til aftalen, kan sikkerheden ikke omstødes efter konkurslovens § 70...«
(...)
- Side 69 -
...blev så ifølge boet, om betingelserne i værdipapirhandelslovens § 58 l var opfyldt, nærmere bestemt om sikkerhed var stillet uden unødigt ophold efter det tidspunkt, hvor kravet på sikkerhed i henhold til aftalen kunne gøres gældende – og det var de ikke, idet de ikke var stillet – med forarbejdernes ord – »så hurtigt, som det praktisk er muligt«.
- Side 70 -
...det ikke nødvendigvis, at betingelserne for at omstøde efter konkurslovens § 70 er opfyldt – det må principielt bero på en særskilt bedømmelse efter betingelserne i konkursloven. Dette blev henset til de faktiske omstændigheder ikke sat på spidsen i den konkrete sag, så det følgende koncentrerer sig om bestemmelsen i værdipapirhandelslovens § 58 l.
(...)
- Side 71 -
Det er heller ikke helt let at placere betingelsen »uden unødigt ophold« i en omstødelsesretlig sammenhæng. Det forekommer – som hos landsretten – nærliggende at sammenligne med kravet om sikringsaktens foretagelse uden unødigt ophold i konkurslovens § 70.
(...)
Selv om ordene »uden unødigt ophold« i et vist omfang viser tilbage til konkurslovens § 70, er det således mere nærliggende at se på funktionen i forbindelse med de særlige regler om finansiel sikkerhedsstillelse – og Højesteret henviser da formentlig heller ikke til landsrettens bemærkninger om sammenfaldet med § 70.
(...)
»Ifølge... § 58 l, stk. 2, kan sikkerhed for markedsbetingede ændringer i gældens størrelse ikke omstødes efter konkurslovens § 70. Det er dog en forudsætning, at sikkerheden er stillet uden unødigt ophold efter, at sikkerhedshaver efter aftalen havde krav på at få sikkerheden stillet. Arbejdsgruppen finder, at et sådant krav
(...)
- Side 72 -
...har undladt omstødelse af ordinære forøgelser af sikkerheden, selvom denne først blev stillet efter gældens stiftelse. Sager om aftaler, der udtrykkeligt har indeholdt bestemmelse om pligt til at stille sikkerhed, såfremt der indtrådte ændringer i de tidligere stillede sikkerheders eller fordringernes værdi, har dog ikke været forelagt domstolene.«