- Side 465 -
...1. pkt. Hvis sikringsakten er foretaget tre måneder før fristdagen eller tidligere, men dog senere end to år før fristdagen, kan pantsætning af den nævnte karakter omstødes, hvis pantet er stillet til fordel for skyldnerens nærtstående, og denne ikke kan godtgøre, at skyldneren hverken var eller blev insolvent ved pantsætningen, jf. KL § 70, stk. 2.
(...)
...og virksomhedspant kan ikke gyldigt stiftes til fordel for skyldnerens nærtstående, jf. tinglysningslovens § 47 e, stk. 1. Hvis et virksomheds- eller fordringspant er ugyldigt som følge af, at det er stillet til en nærtstående, bliver der i sagens natur ikke anledning til at tage stilling til, om pantet kan omstødes, jf. eksempelvis U 2015.1086 Ø.
(...)
...efter KL § 72, stk. 2, jf. herom kapitel 17.1. Et pant kan endvidere – uanset hvornår pantsætningen er foretaget – omstødes efter KL § 74, hvis betingelserne herfor er opfyldt, jf. herom kapitel 17.2. Omstødelse efter KL §§ 70-70 a kan i modsætning til omstødelse efter KL § 72 og KL § 74 ske, selv om kreditor var i god tro på pantsætningstidspunktet.
- Side 466 -
...med den begrundelse, at tilbageholdsretten var udøvet uretmæssigt. En aftalt tilbageholdsret må sidestilles med en håndpanteret og omfattes dermed af KL § 70. Skyldnerens tilbagetrædelseserklæring til fordel for en bestemt kreditor må anses for en sikkerhedsret (i skyldnerens fordring mod tredjemand) og omfattes dermed af KL § 70, jf. U 1998.612 H.
(...)
En overdragelse til eje (til kreditor) omfattes ikke af KL § 70, men kan være omstødelig efter eksempelvis KL § 67 eller KL § 74. Hvis en overdragelse til eje reelt er udtryk for en maskeret pantsætning, kan der dog ske omstødelse efter KL § 70.44. Jf. Anders Ørgaard: Konkursret, s. 130.
(...)
Reglen i KL § 70, stk. 2, om omstødelse over for nærtstående omfatter de samme typer sikkerhedsrettigheder som KL § 70, stk. 1, uanset at KL § 70, stk. 2, i sin ordlyd kun nævner »pant«.
(...)
KL § 70 omfatter ikke virksomhedspant, der er tinglyst 3 måneder før fristdagen eller tidligere, jf. KL § 70, stk. 3, da sådanne virksomhedspant i stedet reguleres af KL § 70 a, jf. herom afsnit 4.
(...)
Udlæg er ikke viljebestemt sikkerhedsret og omfattes dermed ikke af KL § 70, men derimod af specialreglen herom i KL § 71, jf. herom afsnit 6.
(...)
- Side 467 -
Adgangen til at omstøde finansielle sikkerheder efter KL § 70 er i et vist omfang begrænset, jf. nærmere afsnit 2.7.
(...)
Det forhold, at panthaveren måtte nå at opnå fyldestgørelse via pantet inden konkursen, udelukker ikke omstødelse efter KL § 70. En panthavers fyldestgørelse via et pant for gammel gæld skal således bedømmes efter KL § 70 (og ikke som betaling efter KL § 67), jf. nærmere afsnit 5.
...forbindelse hermed får sikkerhed af skyldneren, eksempelvis således at der deponeres eller reserveres et beløb svarende til garantisummen, må bankgarantien reelt anses for at hidrøre fra skyldnerens midler. Det samme må antages, hvis skyldneren indskyder aktiver i et datterselskab (tredjemand), der herefter stiller pant i aktiverne over for kreditor.
...led, omfatter pant for gammel gæld, dvs. tilfælde, hvor pantsætningsaftalen blev indgået efter gældens stiftelse. Er pantsætningsaftalen indgået før eller samtidig med gældens stiftelse, foreligger der ikke pant for gammel gæld, men derimod pant for ny gæld. Pant for ny gæld kan alene omstødes efter KL § 70, hvis sikringsakten ikke blev foretaget uden
(...)
- Side 468 -
unødigt ophold, jf. herom afsnit 3. Om hvorvidt en indfrielse af gammel, usikret gæld med provenuet fra en pantsætning for ny gæld skal bedømmes efter KL § 67 eller KL § 70, henvises til afsnit 5.
(...)
...aftalens indgåelse, dvs. sikkerheden må i så fald anses for stillet på det tidspunkt, hvor panthaver rent faktisk får sikkerheden stillet, jf. U 2017.1040 V. Panteretten kan dermed omstødes, hvis dette tidspunkt er efter gældens stiftelse, jf. dog afsnit 2.6 om undtagelsesreglen vedrørende finansielle sikkerheder i kapitalmarkedslovens § 202, stk. 2.
(...)
...værdipapirer) er krediteret kontoen. Ved pant i en værdipapirkonto må den del af indeståendet, som er krediteret kontoen efter gældens stiftelse, således være omfattet af 1. led, uanset om panteretten måtte være registreret i værdipapircentralen Euronext Securities inden gældens stiftelse. Ved anmeldelse af en panteret til registrering på en konto i Euronext
(...)
- Side 469 -
...den pantsatte fordring mod medkontrahenten, medmindre skyldner undtagelsesvis har ensidig adgang til at annullere aftalen. Risikoen for, at parterne i enighed annullerer aftalen, eller at denne ophører som følge af skyldnerens misligholdelse, kan ikke medføre, at den pantsatte fordring først anses for opstået ved skyldnerens præstation af sin ydelse.
(...)
...indgåelse. Indeholder rammeaftalen ikke en sådan bestemmelse om minimumskvantum, taler hensynet bag KL § 70 for, at panteretten i fordringen vedrørende den enkelte ydelse først kan anses for stiftet ved skyldnerens præstation af ydelsen. Højesteret har imidlertid været (for) tilbøjelig til at anse krav vedrørende en rammeaftale for indbyrdes konnekse,
(...)
- Side 470 -
...konsekvens heraf således, at samtlige krav anses for stiftet ved rammeaftalens indgåelse. I så fald vil der ikke kunne ske omstødelse efter KL § 70 over for en panthaver, der inden gældens stiftelse blev tilsagt pant i skyldnerens krav i medfør af rammeaftalen, uanset at nogle af disse krav angår ydelser, som skyldneren har præsteret efter pantsætningen.
(...)
...forhåndsdenunciation afgivet i 2015 og dermed ikke kunne omstødes som følge af omstødelsesfristen i KL § 70. Rigtigheden af afgørelsen må anses for tvivlsom, da det forhold, at man panteretligt gyldigt har afgivet en forhåndsdenunciation, ikke er ensbetydende med, at den pantsatte fordring dermed må anses for stiftet i relation til KL § 70, jf. afsnit 2.5.
- Side 471 -
...er de 200.000 kr. heraf således pant for gammel gæld, mens de resterende 100.000 kr. er pant for ny gæld. Det følger af det anførte, at hvis gælden netto har været uændret – eller ligefrem er blevet nedbragt – siden sikringsaktens foretagelse, er pantet i sin helhed pant for gammel gæld, da ingen del af pantet i så fald modsvares af ny gæld. Om der
(...)
- Side 472 -
...nettoforøgelse af pantet, der ikke modsvares af en tilsvarende nettoforøgelse af den sikrede gæld. Hvis der i omstødelsesperioden eksempelvis er sket en nettoforøgelse af pantet på 300.000 kr., mens der i samme periode er sket en nettoforøgelse af den sikrede gæld på 100.000 kr., anses de 200.000 kr. af pantet således for at være pant for gammel gæld.
(...)
- Side 473 -
...Euronext Securities) modtog meddelelse om pantsætningen (henholdsvis registrerede panteretten), er således ikke afgørende i relation til penge (henholdsvis værdipapirer), der efterfølgende krediteres den pantsatte konto. På tilsvarende vis kan et pant i en fordring tidligst anses for sikret, når den pantsatte fordring er opstået, jf. nærmere afsnit 2.3.1.
(...)
...sikringskontoen (og ikke allerede på det tidspunkt, hvor den sekundære panteret blev meddelt primær panthaver), sml. den på dette punkt nærmest selvmodsigende begrundelse i U 1999.1783 H.1818. Jf. nærmere Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen, Jur 2004 295 (303). Se tillige afsnit 2.4 om de tilsvarende urigtigt begrundede afgørelser U 1991.518 SH og U 2002.1903 V.
(...)
- Side 474 -
...fordringer efter gældsbrevslovens § 31. Ved pant i fordringer efter gældsbrevslovens § 31 vil pantsatte fordringer, der er opstået i omstødelsesperioden, således i almindelighed indgå som en forøgelse af pantet som følge af, at sikringsakten (denunciationen) vedrørende den enkelte fordring først bliver iagttaget efter den pantsatte fordrings stiftelse.
- Side 475 -
...at man tog afstand herfra. Højesteret har i øvrigt i en anden relation afvist at tillægge KL § 70 a betydning for fortolkningen af KL § 70.2323. U 2014.1790 H omtalt i afsnit 5.3. De eneste lovregler, der fastsætter en form for ordinærreservation til KL § 70, er reglerne om finansiel sikkerhedsstillelse i kapitalmarkedsloven, jf. herom afsnit 2.6.
(...)
...retspraksis har der ved afgørelserne U 1991.518 SH, U 2002.1903 V og U 1999.1783 H været enkelte tilløb til at indfortolke en ordinærreservation i KL § 70. De to førstnævnte afgørelser, der er omtalt nærmere nedenfor, angik særlige speditørforhold og kan derfor allerede af denne grund ikke ses som udtryk for en generel ordinærreservation til KL § 70.
(...)
- Side 476 -
...Erhvervskreditretlige emner, s. 71, støtter de lege ferenda en ordinærreservation til KL § 70. Det bemærkes i denne forbindelse, at afgørelserne U 1996.57 H og U 1996.535/2 H ikke angik spørgsmålet, om der gælder en ordinærreservation til KL § 70, men derimod afgrænsningen mellem KL § 67 og KL § 70, jf. herom afsnit 5.2.2626. Sml. Kommenteret konkurslov, s. 696.
(...)
- Side 477 -
og heller ikke kan sidestilles med en lov eller en retssædvane. Følgelig bør der heller ikke i speditionsforhold antages at gælde nogen ordinærreservation til KL § 70.2828. Sml. Aage Krogh-Christoffersen, U 2003 B 10, der finder U 1991.518 SH og U 2002.1903 V rimelige.
...enkeltstående lån medfører det forhold, at en tidligere stillet, uomstødelig sikkerhed er faldet i værdi, ikke, at en i omstødelsesperioden stillet, supplerende sikkerhed er uomstødelig, uanset at den supplerende sikkerheds værdi alene modsvarer værdifaldet, jf. dog afsnit 2.6 om finansiel sikkerhedsstillelse.2929. Sml. Anders Ørgaard: Konkursret, s. 128.
(...)
- Side 479 -
...omstødelseskravet efter KL § 75, jf. ovenfor. I tilfælde, hvor en pantsat fordring ophører ved fordringsdebitors indfrielse, er der – forudsat at indfrielsen sker ved indbetaling på pantsætters kredit (konto) hos panthaver – reelt tale om en vurdering af, om denne fyldestgørelse skal bedømmes efter KL § 70 eller efter KL § 67. Herom henvises til afsnit 5.3.
- Side 480 -
...for, at indehaveren af pante- eller sikkerhedsretten opnåede tinglig beskyttelse mod retsforfølgning. Dette fremgår ikke eksplicit af KL § 70, men følger af KL § 73, der i øvrigt ikke har selvstændig betydning i relation til KL § 70, i og med at KL § 70 i sig selv præciserer, at det afgørende er, at sikringsakten er foretaget i omstødelsesperioden.
(...)
...omstødelsesperiodens begyndelse, følger det af KL § 70, stk. 1, at sikringsakten skal være foretaget senere end tre måneder før fristdagen. Er fristdagen eksempelvis den 1. juni 2006, skal sikringsakten således være foretaget den 2. marts 2006 eller senere. Døgnets begyndelsestidspunkt er afgørende, jf. princippet i U 1999.817 H. Omstødelsesperiodens begyndel-
(...)
- Side 481 -
...omstødelsesperiode over for en panthaver, som er skyldnerens nærtstående, efter reglen i KL § 70, stk. 2. Hvis panthaver (den begunstigede) er skyldnerens nærtstående, kan omstødelse af pant for gammel gæld ske efter KL § 70, blot sikringsakten blev iagttaget senere end to år før fristdagen, medmindre den begunstigede kan føre solvensbevis, jf. KL § 70, stk. 2.
(...)
En panteret, der er stillet for gammel gæld, kan – uanset om pantet ikke er stillet i omstødelsesperioden efter KL § 70 – omstødes efter KL § 74,
(...)
- Side 482 -
...(et krav mod Told & Skat), der ikke kunne anses for ordinær.3939. Jf. nærmere Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen, Jur 2004 295 (298). Konkursboet har dog ikke pligt til at anvende et sådant senere begyndelsestidspunkt. KL § 70 adskiller sig således på dette punkt fra KL § 70 a, hvor der alene kan tages udgangspunkt i en ikke-ordinær panteforøgelse.
(...)
...derfor som udgangspunkt være tidspunktet (klokkeslættet) for konkursdekretets afsigelse, jf. U 1987.665 H. Fastlæggelsen af omstødelsesperiodens sluttidspunkt har ved anvendelsen af nettometoden også betydning i relation til opgørelsen af, om der i omstødelsesperioden er sket en nettokreditudvidelse. Hvis en panthaver i god tro om konkursdekretets afsi-
(...)
- Side 483 -
...f. Da sikkerhedsstillelsen ophører ved pantets frysning, må det som konsekvens antages, at sluttidspunktet for omstødelsesperioden i relation til virksomheds- og fordringspant er tidspunktet for pantets frysning efter tinglysningslovens § 47 f. KL § 70 omfatter kun virksomhedspant, der er tinglyst senere end 3 måneder før fristdagen, jf. afsnit 2.1.
(...)
...flere sikringsakter vedrørende samme pant, finder KL § 70, stk. 1, anvendelse, blot en af sikringsakterne er foretaget i omstødelsesperioden. I sidstnævnte tilfælde kan reglen i 2. led (»smølereglen«) dog næppe finde anvendelse, hvis det alene er en sikringsakt foretaget før omstødelsesperiodens begyndelse, der ikke blev iagttaget uden unødigt ophold.
...sikkerheden hidrører fra skyldneren, jf. afsnit 2.2. Kapitalmarkedsloven indeholder imidlertid nogle regler, der i et vist omfang indskrænker adgangen til at omstøde finansielle sikkerheder i form af værdipapirer, kontantindeståender og bankers gældsfordringer. Det drejer sig dels om reglerne om finansiel sikkerhedsstillelse mv. i kapitalmarkedslovens kapi-
(...)
- Side 484 -
...Kapitalmarkedslovens § 202, stk. 2, indebærer således – inden for sit anvendelsesområde – at et værdifald i en tidligere stillet sikkerhed vil indgå i nettometodeberegningen, dvs. resultere i at den supplerende sikkerhed ikke kan omstødes efter KL § 70, i det omfang dens værdi svarer til værdifaldet, jf. i øvrigt afsnit 2.4.2 om opgørelse af værdifaldet.
(...)
...sikrede fordring, dvs. at reglen også kan finde anvendelse i en situation, hvor der ikke oprindeligt er stillet nogen sikkerhed, men alene er fastsat en pligt hertil i tilfælde, hvor der sker en bestemt markedsforårsaget ændring i værdien af den sikrede fordring. Det er også her en forudsætning, at sikkerheden blev stillet, uden unødigt ophold efter at
(...)
- Side 485 -
...sikkerheden ikke blev stillet uden unødigt ophold, er den ikke altid omstødelig efter KL § 70. Formentlig bør en sikkerhed, der opvejes af et tilsvarende værdifald i en sikkerhed, der også er stillet i omstødelsesperioden, således generelt anses for undtaget fra omstødelse efter KL § 70, hvis der er tale om et løbende mellemværende, jf. nærmere afsnit 2.4.1.
(...)
- Side 486 -
...clearingmedlemmets konkursbo, og kundernes rettigheder til de nævnte sikkerheder kan ikke omstødes, hvis sikkerhedsstillelsen fremstod som ordinær, jf. kapitalmarkedslovens § 170. Sidstnævnte regel, der sikrer, at dansk ret lever op til kravene i den såkaldte EMIR-forordning (2012/648/EU), beskytter kunderettigheder i forbindelse med derivatclearing.
- Side 487 -
...ny gæld, og der kan følgelig argumenteres for, at man i U 2009.2320 H stillede for strenge krav til panthaverens hurtighed.4646. Jf. således Lasse Højlund Christensen, ET 2008 83 (om landsrettens afgørelse i sagen). »Smølereglen« kritiseres tillige af Jesper Berning, TfR 1975 21 (57), og Jesper Berning: Omsætningsformue som kreditsikring, s. 120 f.
(...)
...skyldneren hverken var eller blev insolvent ved pantsætningen, jf. KL § 70, stk. 2. En panthavers for sene iagttagelse af sikringsakten kan ikke medføre omstødelse efter KL § 74, jf. kapitel 17.2.3. Hvis panthaveren ikke når at iagttage sin sikringsakt inden indledningen af konkursbehandlingen, kan panteretten ekstingveres som følge af konkursbehandlingen.
- Side 488 -
...f., og Lars Henrik Gam Madsen: Virksomhedspant, fordringspant og pantsætningsforbud, s. 536 f. Hvis et virksomhedspant er tinglyst senere end tre måneder før fristdagen, behandles virksomhedspantet ligesom de øvrige typer panterettigheder, dvs. at virksomhedspantet omstødes efter KL § 70, hvis betingelserne herfor er opfyldt, jf. herom afsnit 2-3.
(...)
- Side 490 -
...omstødelsesregel end KL § 70. Man kan udtrykke det således, at man ved KL § 70 a har valgt at vægte hensynet til opretholdelse af ordinære dispositioner højere end hensynet til opnåelse af kreditorlighed.5858. Om baggrunden for KL § 70 a henvises til Lasse Højlund Christensen, ET 2006 33, og Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen m.fl.: Virksomhedspant, s. 174 f.
(...)
- Side 491 -
omstødelse af panteretten i sidstnævnte aktiver efter KL § 70, og dernæst, om der kan ske omstødelse af virksomhedspantet efter KL § 70 a.6060. Jf. nærmere Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen m.fl.: Virksomhedspant, s. 191 f.
...74, uanset om fyldestgørelsen sker via pantets værdi eller ikke. I tilfælde, hvor der er tale om pant i fordringer, og panthaverens fyldestgørelse opnås via indbetalinger fra debitorerne på de pantsatte fordringer, kompliceres bedømmelsen, herunder af at der gælder særlige regler i relation til virksomhedspantsatte fordringer, jf. nærmere afsnit 5.3.
En pantsætning til sikkerhed for en samtidig stiftet gæld kan ikke omstødes efter KL § 70, såfremt sikringsakten er iagttaget uden unødigt ophold. Det
(...)
- Side 492 -
...af, at en eventuel kassekreditforøgelse indtruffet inden dette tidspunkt ikke indgår i KL § 70-beregningen af, om der er sket en nettokreditudvidelse. Med andre ord vil kassekreditten i relation til beregningen af den samlede nettokreditudvidelse alene indgå i den nettokreditændring, der er indtruffet, efter begrænsningerne i råderetten indtrådte.
(...)
- Side 493 -
...Kristensen: Erhvervsfinansieringsret, s. 220 f. Om norsk retspraksis vedrørende afgrænsningen mellem § 70 og § 67, se Lasse Højlund Christensen i L. Lynge Andersen (red.): Erhvervskreditretlige emner (2004), s. 68 f. De lege ferenda kan det rimelige i denne forskel på § 70 og § 67 i øvrigt diskuteres, jf. nærmere Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen, U 2005 B 162.
...H.6363. Som følge af det af gældsbrevslovens § 31 følgende krav om rådighedsberøvelse vil det normalt ikke forekomme, at fordringsdebitor indbetaler på en konto, der ikke er sikret ved pantet. Ved pant i fordringer efter gældsbrevslovens § 31 følges således det almindelige princip om afgrænsningen mellem KL § 70 og KL § 67, jf. herom afsnit 5.1. Da der
(...)
- Side 494 -
...fordringspantet.6565. Jf. nærmere Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen m.fl.: Virksomhedspant, s. 167 f. At indbetalingerne skal bedømmes efter KL § 70, uanset om de er sket inden pantets tiltrædelse, er nu bekræftet ved U 2014.1790 H. Fordringspant efter tinglysningslovens § 47 d behandles således i relation til omstødelse på samme måde som pant efter gældsbrevs-
(...)
- Side 495 -
...forringelse af pantet (i form af ophør af pantsatte fordringer) efter KL § 70 a, 2. pkt., hvilket modsvares af, at indbetalingerne ikke skal indgå ved beregningen af den (eventuelle) nettokreditudvidelse, der er sket i omstødelsesperioden.6868. Jf. nærmere Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen m.fl.: Virksomhedspant, s. 195, herunder med et beregningseksempel.
(...)
- Side 496 -
...efter § 70 eller § 67, oftest vil afhænge af, om der etableres fristdag inden tre måneder efter virksomhedspantets tinglysning. Imidlertid er dette ikke mere mærkværdigt, end at spørgsmålet om, hvorvidt § 70 eller § 70 a finder anvendelse på virksomhedspantet, netop afhænger af, om der etableres fristdag inden tre måneder efter pantets tinglysning.