- Side 499 -
...omhandler omstødelse af dispositioner, der er foretaget efter fristdagen. De øvrige omstødelsesregler finder principielt også anvendelse på dispositioner, der er foretaget efter fristdagen, jf. dog afsnit 1.3 om rekonstruktørgodkendte dispositioner, men dette får kun selvstændig betydning, hvis betingelserne for omstødelse efter KL § 72 ikke er opfyldt.
(...)
...afsigelsen af konkursdekret (eller indledningen af rekonstruktionsbehandling). På tilsvarende vis omfattes dispositioner, der er foretaget af et selskab under likvidation eller tvangsopløsning, hvis der inden 3 måneder efter beslutningen om likvidation hhv. tvangsopløsning blev indgivet konkursbegæring mod selskabet, jf. herved KL § 1, stk. 1, nr. 3.
(...)
KL § 72 omfatter såvel betalinger foretaget efter fristdagen, jf. herom afsnit 1.2, som andre dispositioner foretaget efter fristdagen, jf. herom afsnit 1.3.
...efter fristdagen kan omstødes efter KL § 72, stk. 1, medmindre den begunstigede hverken kendte eller burde kende til de omstændigheder, der etablerede fristdagen, jf. herom afsnit 1.4. Et kontantkøb er ikke en betaling af gæld og kan derfor ikke omstødes efter KL § 72, stk. 1, men kan derimod omstødes efter KL § 72, stk. 2, såfremt betingelserne herfor
(...)
- Side 500 -
...klarhedens skyld angivet udtrykkeligt i KL § 72, stk. 1. Omstødelse kan ikke ske, hvis den betalte gæld var sikret ved en uomstødelig sikkerhedsret i skyldnerens aktiver, da betalingen ikke i sådanne tilfælde medfører et tab.11. Jf. Anders Ørgaard: Konkursret, s. 156, og Peter Møgelvang-Hansen og Jakob Juul-Sandberg: Kreditorforfølgning, s. 365 f.
(...)
...Ørgaard: Konkursret, s. 157. Derimod vil det typisk være nødvendigt at betale løn til de ansatte, der er nødvendige for virksomhedens fortsatte drift, og erhvervsleje, da skyldneren ikke uden videre kan finde andre ansatte eller et andet lejemål.33. Jf. Bet. 1971:606, s. 159, og Peter Møgelvang-Hansen og Jakob Juul-Sandberg: Kreditorforfølgning, s. 366.
(...)
...der var truffet bestemmelse om fyldestgørelsesforbud, da rekonstruktøren samtykkede i betalingen, jf. KL § 72, stk. 3, jf. KL § 1, stk. 1, nr. 4. En rekonstruktørs samtykke til en betaling, udelukker ikke omstødelse, hvis rekonstruktøren derved åbenbart overskred sine beføjelser, jf. KL § 72, stk. 3, eksempelvis ved at godkende en betaling, der er i
(...)
- Side 501 -
...skifteretten ikke må stadfæste et rekonstruktionsforslag, der strider mod ligebehandlingsprincippet i KL § 10 c, jf. herved KL § 13 e, stk. 3, nr. 2, dvs. at det ikke burde kunne forekomme, at der sker gældsovertagelse i strid med konkursordenen ved en virksomhedsoverdragelse i henhold til et stadfæstet rekonstruktionsforslag. Det bemærkes, at reglerne i KL §
(...)
- Side 502 -
...Følgelig kan der trods rekonstruktørens samtykke ske omstødelse efter KL § 72 over for en kreditor, der har opnået betaling ved, at erhververen har overtaget gælden til kreditor.55. Jf. nærmere Rekonstruktion – Teori og praksis, kapitel 18.3.3. Om rekonstruktørens eventuelle erstatningsansvar henvises til Rekonstruktion – Teori og praksis, kapitel 18.3.4.
...etablerede fristdagen, jf. herom afsnit 1.4. Som eksempler på andre dispositioner end betaling af gæld kan nævnes kontantkøb, salg, pantsætning, gaveoverdragelse, jf. U 2021.5134 V, og forudbetaling, jf. U 2021.4093 Ø. En lønindeholdelse kan ikke anses for en disposition og kan dermed ikke omstødes efter KL § 72.66. Jf. Kommenteret konkurslov, s. 711.
(...)
...bevarelse af skyldnerens virksomhed eller rimelig varetagelse af kreditorernes fælles interesser. Det bemærkes, at en forudbetaling eller anden sikkerhedsstillelse for honorar til en rekonstruktør under en (forebyggende) rekonstruktionsbehandling er ugyldig, hvis den ikke er godkendt af skifteretten, jf. KL § 11 a, stk. 6, 3. pkt., og KL § 9 b, stk. 4.
(...)
- Side 503 -
...kapitel 18.3.2.3, men sml. Kommenteret konkurslov, s. 715. Det kan dog rent undtagelsesvis forekomme, at en gennemførelse af en virksomhedsoverdragelse uden forudgående høring efter KL § 13 g er nødvendig til rimelig varetagelse af kreditorernes interesser og som følge heraf er undtaget fra omstødelse. Dette må i givet fald forudsætte, at virksomhedens
(...)
- Side 504 -
Hvis skyldneren er under rekonstruktionsbehandling, og rekonstruktøren har samtykket i, at virksomheden drives som going concern, vil sædvanlige køb og salg af varer være undtaget fra omstødelse efter KL § 72, stk. 3.
(...)
...nr. 3. Hvis en virksomhedsoverdragelse er sket med rekonstruktørens samtykke efter forudgående høring af kreditorerne efter KL § 13 g, kan der ikke ske omstødelse over for erhververen af virksomheden, jf. KL § 72, stk. 3, 1. pkt. Rekonstruktørens samtykke udelukker dog ikke, at der kan ske omstødelse over for andre end erhververen, jf. afsnit 1.2.
(...)
...dispositionen i så fald ikke blev foretaget efter fristdagen, jf. KL § 1, stk. 1. nr. 4 e.c. Men dette udelukker naturligvis ikke, at dispositionen omstødes efter andre regler. Det bemærkes herved, at et eventuelt samtykke fra rekonstruktøren ikke påvirker adgangen til at omstøde dispositioner foretaget før eller på fristdagen, jf. KL § 72, stk. 3, e.c.
(...)
Adgangen til efter KL § 72 at omstøde en disposition i form af finansiel sikkerhedsstillelse er i et vist omfang begrænset af særregler i kapitalmarkedsloven. Som beskrevet i kapitel 16.2.6 er finansiel sikkerhedsstillelse omfattet af kapitalmarkedslovens kapitel 36 i et vist omfang beskyttet mod
(...)
- Side 505 -
...interoperabelt system eller deltagere i sådanne systemer samt kunderettigheder til finansielle sikkerheder stillet over for central modpart, gælder tilsvarende, at en sådan finansiel sikkerhed, der som følge af kapitalmarkedslovens § 167, § 169, eller § 170 er beskyttet mod omstødelse efter KL § 70, ligeledes er beskyttet mod omstødelse efter KL § 72.
...kendte eller burde kende til den begæring hhv. afgørelse, der er grundlaget for fristdagen, jf. U 1992.940 V.1212. Jf. nærmere Kim Sommer Jensen U 2017 B 38, der med rette kritiserer afgørelsen TfS 2015.768 V. Det er uden betydning, om den begunstigede ikke forstod, at en begæring etablerede fristdag (eller slet ikke har kendskab til begrebet fristdag).
(...)
- Side 506 -
...måneder efter fristdagen og dermed også omfatter dispositioner, der er foretaget efter fristdagen. Omstødelse efter KL § 74 vil efter omstændighederne også kunne komme på tale, da det kan forekomme, at den begunstigede er i ond tro om skyldnerens insolvens, men ikke vidste eller burde vide, at der var indgivet begæring om konkurs eller rekonstruktion.
- Side 513 -
...til butikker ikke blev anset for utilbørlig, da betalingen ansås for nødvendig for fortsat at få transport af varer og dermed for at holde virksomheden i drift, mens der blev arbejdet på at finde en køber til virksomheden. I sidstnævnte afgørelse var der dog den »formildende« omstændighed, at der også i et vist omfang skete betaling af anden gæld.
(...)
- Side 515 -
...var undtaget fra kreditorerne, eller der er tale om en erhvervelse til brug for dagliglivets fornødenheder, jf. herved princippet i KL § 72, stk. 2. Om omstødelse af skyldnerens indbetalinger på pensioner og livsforsikringer henvises til lov om visse civilretlige virkninger ved opsparing i pengeinstitutter § 12, hhv. forsikringsaftalelovens § 117.