- Side 526 -
se, da alternativet var fyldestgørelse via sikkerheden. Der kan derfor ikke rettes noget omstødelseskrav mod den begunstigede efter KL § 75.2121. Jf. Bet. 1971:606, s. 170, og U 2003.1955/2 Ø. Det må derimod overvejes at rette et krav mod sikkerhedsstilleren, jf. KL § 80 omtalt i afsnit 8.2.
(...)
Hvis det antages, at den begunstigede i denne situation alene skal fralægge sig den ikke sikrede del, skal boet føre proces mod sikkerhedsstilleren for den øvrige del, jf. KL § 80. Desuden kan der opstå en række forviklinger ved opgørelsen af kravene, herunder tidspunkterne for opgørelsen af de forskellige krav og ændringer i sikkerhedernes værdi.
(...)
...kautionistens solvens bør påhvile banken frem for boet, må det i et tilfælde som det foreliggende lægges til grund, at berigelsen svarer til boets tab, medmindre banken kan godtgøre, at et beløb svarende til de omstødelige betalinger utvivlsomt kunne være dækket fuldt ud ved boets indtræden i bankens krav mod kautionisten, jf. konkurslovens § 80....«
- Side 546 -
De fleste omstødelsesregler tager udgangspunkt i en traditionel transaktion mellem skyldneren og en anden part. I nogle tilfælde er det imidlertid en tredjemand, der reelt er blevet begunstiget. Dette forsøger KL §§ 79 og 80 at tage højde for ved at hjemle omstødelse direkte over for tredjemand.
- Side 548 -
...realiteten således være, at der ikke kunne ske omstødelse over for den umiddelbart begunstigede (kreditor) eller rejses krav mod den reelt begunstigede (sikkerhedsstilleren). En sådan retstilstand er ikke ønskelig. Overvejelserne har været, i hvilket omfang omstødelse skulle være mulig over for sikkerhedsstilleren. Resultatet heraf er blevet KL § 80.
(...)
- Side 549 -
...tættere tilknytningen er til skyldner, desto større er sandsynligheden dog for, at kendskab foreligger. Disse overvejelser førte til indførelsen af KL § 80, stk. 2, hvorefter omstødelseskrav kan rettes mod skyldnerens nærtstående uanset eventuel god tro. Kravet er dog i så fald begrænset til berigelseskravet med mulighed for lempelse efter KL § 78.
(...)
- Side 550 -
...kan forlange, at tredjemand på ny stiller et frigivet pant som sikkerhed, hvis dette er muligt.5959. Se nærmere herom Hans Viggo Godsk Pedersen: Ejerpantebreve & Skadesløsbreve, s. 187 ff. Reglen er næppe særlig praktisk, da pantet kan være anderledes behæftet. Ligeledes må det forventes, at boet vil være mere interesseret i en betalingspåstand.