Bøger, som nævner Konkursloven § 9

Offentlighed

- Side 54 -

...forskellige situationer, hvor de hensyn, der skal afvejes, er forskellige. Det er derfor nødvendigt at skelne mellem de forskellige tilfælde og for hvert tilfælde vurdere, hvilke hensyn der kan tillægges betydning. Lovteknisk er offentlighed ved konkurs reguleret i KL § 9, der dog i et vist omfang henviser til reglerne i retsplejelovens kapitel 3 a.

Læs på Jurabibliotek


Offentlighed før dekret er afsagt

Denne afbalancering af hensyn har ført til, at konkursbegæringer ikke offentliggøres, jf. KL § 9, stk. 1. Det er derfor ikke muligt hos skifteretten at få en oversigt over indgivne begæringer. Generelle forespørgsler må derfor afvises. Dette gælder for såvel egenbegæringer som kreditorbegæringer.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 55 -

...for åbne døre må anmeldelsen anses for fortrolig efter straffelovens § 152, jf. Kommenteret konkurslov, s. 140. Kreditors eventuelle »offentliggørelse« af, at konkursbegæring er indgivet, er ikke omfattet af KL § 9 eller retsplejelovens kapitel 3 a. Ved en uberettiget konkursbegæring risikerer kreditor imidlertid et erstatningsansvar, jf. KL § 28.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...være insolvent. Der er derfor ikke samme hensyn at tage til risikoen for dårlig omtale ved uberettiget indgivelse. Trods dette er der ikke fri adgang for skifteretten til at give oplysninger om egenbegæringer. For at få oplysninger om en indgivet egenbegæring er det en betingelse, at man har retlig interesse i at få det oplyst, jf. KL § 9, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 56 -

De almindelige regler om aktindsigt i retsplejen fremgår af retsplejelovens kapitel 3 a. Disse regler er også gældende i forbindelse med konkurs på den måde, at det af KL § 9, stk. 3, fremgår, at når en konkursbegæring har »været fremlagt i et offentligt retsmøde, gælder retsplejelovens kapitel 3 a«.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...udvides kredsen af personer, der kan kræve oplysninger om konkursbegæringen, og dette gælder såvel egenbegæringer som kreditorbegæringer.3535. Se generelt om personkredsen eksempelvis Jens Røn: Aktindsigt i retsplejen, Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen m.fl.: Den civile retspleje, kapitel VI, og Bernhard Gomard og Michael Kistrup: Civilprocessen, kapitel 26.

Læs på Jurabibliotek



Offentlighed efter, at konkursdekret er afsagt

- Side 57 -

...henvisning til ØLK B-690-19 – at såfremt skyldneren bestrider, at konkursbetingelserne er opfyldt, og der sker udsættelse af sagen, foreligger der en tvist omfattet af retsplejelovens § 339 a, jf. KL 243, med det udgangspunkt, at retsmødet holdes for lukkede døre.3838. Jf. Torben Kuld Hansen og Lars Lindencrone Petersen: Insolvensprocesret, s. 115f.

Læs på Jurabibliotek



Offentlighed om andet materiale

- Side 58 -

...i konkursloven. Offentlighed om andet materiale under en konkursbehandling skal derfor ikke afgøres efter KL § 9. Behandlingen heraf er reguleret efter retsplejelovens kapitel 3 a og er således reguleret som andre civile sager.4141. Jf. Bet. 2003:1427, s. 123. Konkursboers særlige karakter giver dog anledning til visse overvejelser om aktindsigten.

Læs på Jurabibliotek