- Side 554 -
Håndpanthaver kan derimod selv realisere aktivet, hvilket i KL § 91 udtrykkes ved, at adgangen til fyldestgørelse af krav, der er sikret ved håndpant, ikke berøres af pantsætters konkurs.
(...)
- Side 555 -
Håndpanthaveren skal forud for fyldestgørelsen rette betalingsopfordring til skyldneren, jf. retsplejelovens § 538 a, stk. 2. Det fremgår udtrykkeligt af KL § 91, stk. 2, at en sådan betalingsopfordring – og andre meddelelser – skal rettes til boet. Heri er der ikke noget overraskende. Tværtimod er boet rette modtager af sådanne henvendelser, jf. KL § 29.
(...)
...værdifuldt pant hjem«. Da KL § 91 i sagens natur alene gælder aktiver omfattet af konkursmassen, er det vanskeligt at forestille sig, at skyldneren har noget ønske om at indfri en panteret for at lade et aktiv indgå i konkursmassen. Hvis aktivet ikke indgår i konkursmassen, skal skyldneren naturligvis underrettes. Her gælder retsplejelovens regler.
(...)
...have en realistisk mulighed for at tage stilling til en betalingsopfordring, må boet kende aktivets forventede værdi. Adgangen hertil er sikret ved, at KL § 91, stk. 2, 2. pkt., giver hjemmel til, at boet er berettiget til at få foretaget en vurdering af pantet. Efter en eventuel vurdering må kurator tage stilling til, om boet skal frikøbe aktivet.
(...)
- Side 556 -
kan anvende fremgangsmåden i KL § 91, jf. KL § 91, stk. 3.55. Jf. Bet. 2005:1459, s. 346. Samme mulighed blev indført ved individualforfølgning, jf. retsplejelovens § 538 a, stk. 4. Der er alene tale om en valgfri mulighed for panthaver, der også kan vælge at lade boet forestå inddrivelsen, jf. Bet. 2005:1459, s. 346.
(...)
Hvis kurator ikke vil anerkende panthavers sikkerhedsret, er spørgsmålet, hvilke muligheder der er for at forhindre panthavers realisation eller inddrivelse. I Bet. 1971:606, s. 177, anføres om anvendelsen af KL § 91: