Bemærk, at § 95 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 95, om det har en betydning.
- Side 25 -
...at en økonomichef var omfattet af konkurslovens § 95, da han ikke var medlem af bestyrelsen og heller ikke var medejer af selskabet. Han deltog i bestyrelsesmøderne, som han udarbejdede referater af, men han havde ikke afgørende indflydelse på bestyrelsens beslutninger, hvorfor landsretten konkluderede, at han ikke var en del af den øverste ledelse.
- Side 26 -
...i forhold til andre kreditorer. Der er derimod ikke i virksomhedsoverdragelsesloven noget behov for en anderledes behandling af nærstående lønmodtagere. De problemer, der måtte kunne være ved at overtage en nærstående lønmodtager – fx ansat på særlige gunstige vilkår – kan afklares i forbindelse med forhandlingerne om overdragelsen af virksomheden.
(...)
- Side 27 -
...arbejdsgiverselskabet må naturligvis indgå, ligesom den samlede indflydelse, som den pågældende har i arbejdsgiverselskabet. Ubetydelige ejerandele på få procent vil ikke medføre, at ansatte mister deres lønmodtagerstatus. Se nærmere om de elementer, der bør indgå i vurderingen, Anja Staugaard Jensen og Lise Lauridsen, Ejeraftaler med medarbejderaktionærer, s. 46 ff.
(...)
- Side 28 -
Det må antages, at der også ved anvendelse af virksomhedsoverdragelsesloven kan foreligge en sådan identifikation. Se også SHD P-9-14 for identifikation ved vurdering efter konkurslovens § 95, stk. 2.
- Side 118 -
...jf. betænkningen s. 185-190. Om forslagets forhold til EU-Domstolens dom i C-126/16, Smallsteps, se Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen i ET 2018.2-5 (s. 4). Betænkningen, hvis centrale forslag om en fuldstændig nyordning af lønmodtagerprivilegiet i konkurslovens § 95 har mødt modstand fra arbejdsmarkedets parter, har ikke ført til lovgivningsinitiativ.
- Side 160 -
At lægge vægt på forfaldstidspunktet kan muligvis støttes på formuleringen af konkurslovens § 95, stk. 1, nr. 1, hvorefter lønmodtagere har privilegium for krav, som er forfaldne inden dekretets afsigelse. Det vil derimod skabe proble-
(...)
- Side 161 -
...Derimod havde erhververen påberåbt sig konkurslovens § 56, stk. 2. Det fremgår af denne, at et konkursbo alene er forpligtet til at udrede vederlag for tiden efter konkursdekretets afsigelse som massekrav. Lægger man derfor vægt på, at erhververen alene indtræder i de krav, som boet hæfter for som massekrav, er afgørelsen fra Vestre Landsret forkert.
- Side 165 -
...dommen: »Da medarbejdernes krav ville kunne anmeldes i konkursboet som privilegerede krav efter Konkurslovens § 95, såfremt overtagelsen ikke havde fundet sted, findes sagsøgerens betaling at kunne sidestilles med en indfrielse, der i medfør af konkurslovens § 99, stk. 2, giver anmelderen adgang til anmeldelse af kravet som privilegeret i konkursboet.«
(...)
- Side 166 -
erhververen anmelde et dertil svarende krav i overdragerens konkursbo som privilegeret efter konkurslovens § 95, jf. § 99.
(...)
...konkurslovens § 99, stk. 2. Landsretten fandt, at der ikke forelå en virksomhedsoverdragelse, hvorfor erhververen havde indfriet lønmodtagerkrav, der alene påhvilede overdrageren. Da der således var tale om indfrielse af andres gæld, kunne erhververen efter konkurslovens § 99, stk. 2, anmelde et regreskrav i boet som privilegeret efter konkurslovens § 95.
(...)
...i kravet mod LG. Se nærmere Peer Schaumburg-Müller m.fl., Lønmodtagernes Garantifond, s. 279 ff., Mette Klingsten, Ansættelsesretlige aspekter ved virksomhedsoverdragelse, s. 136, note 53, som antager, at der også kan gives transport til udenlandske A-kasser mv., samt Bo Lauritzen, Lønmodtageres retsstilling ved insolvente virksomhedsophør, s. 158.
- Side 232 -
Vilkår, der er knyttet til ansættelsen som tillæg til lønnen, dvs. fri bolig, fri telefon, værdi af fri bil etc., er utvivlsomt omfattet af bestemmelsen, men også aftaler om dækning af repræsentations- og rejseudgifter, kørselsgodtgørelse o.lign. ydelser, der ikke er privilegerede efter konkurslovens § 95, er en del af