- Side 585 -
...omfatter krav hidrørende fra arbejde i skyldnerens tjeneste, dvs. krav fra skyldnerens ansatte, jf. dog afsnit 3.1.2-3.1.3 om krav fra nærtstående og ledere.2828. Om ansatte, der udfører deres arbejde i udlandet, henvises til Bet. 2015:1555, s. 225 f. Det følger modsætningsvis heraf, at krav fra selvstændigt erhvervsdrivende ikke omfattes af KL § 95.
(...)
- Side 586 -
...blev anset for omfattet af KL § 95, uanset at de udførte arbejdet til fast pris, da de alle havde været undergivet skyldnerens (teatrets) instruktioner økonomisk og i hvert fald i et vist omfang kunstnerisk. Selv om en person konkret må anses for ansat, omfattes den ansattes krav ikke af KL § 95, hvis den ansatte er leder, jf. nærmere afsnit 3.1.3.
- Side 587 -
...privilegium efter KL § 95 på lige fod med andre (ikke-nærtstående) ansatte. Skifteretten kan dog nægte en nærtstående privilegium, såfremt privilegium for den nærtstående under hensyn til løn- og arbejdsvilkår, til ydelse af henstand samt til eventuel økonomisk interesse i virksomhedens (skyldnerens) drift ikke findes rimeligt begrundet, jf. KL § 95, stk. 2.
(...)
...§ 95, stk. 2, bør ydelse af henstand med løn ikke i sig selv anses for tilstrækkeligt til at nægte privilegium. Men hvis den nærtståendes ydelse af henstand må anses for usædvanlig, eksempelvis fordi de øvrige (ikke-nærtstående) ansatte hos skyldneren ikke har ydet henstand, kan henstanden være udtryk for et usædvanligt lønvilkår, der kan føre til
(...)
- Side 588 -
...omfattes af KL § 97.3434. Jf. nærmere Bet. 2015:1555, s. 69 f. Anf.st. anbefales det, at henstand ikke skal medføre fortabelse af privilegium, men der blev ikke fremsat lovforslag herom. Endelig skal nævnes, at ydelse af henstand kan bevirke, at et lønkrav falder uden for KL § 95 som følge af de tidsmæssige betingelser i KL § 95, jf. herom afsnit 3.2.4.
En leder er ansat hos skyldneren, men anses efter retspraksis ikke for at være »i skyldnerens tjeneste« efter KL § 95, stk. 1. Følgelig er lederes krav ikke omfattet af KL § 95, men derimod typisk af KL § 97.
(...)
...Jf. Bet. 1966:423, s. 30. Retstilstanden kritiseres af Axel Grove, U 1983 B 287, og af Erik Werlauff & Peer Schaumburg-Müller, U 1994 B 319. Retspraksis har fortolket KL § 95 i overensstemmelse hermed, jf. U 2011.1937 Ø, hvor en direktør ikke havde privilegium, og U 2003.2246 Ø, hvor en leder af en højskole heller ikke havde krav på privilegium.
(...)
...direktør i Erhvervsstyrelsen, må have bevisbyrden for, at denne reelt ikke er direktør, jf. herved U 2011.1937 Ø.3737. Jf. i samme retning Kommenteret konkurslov, s. 801. Det forhold, at en leder opsiges inden konkursen, giver i sagens natur ikke den nu forhenværende leder krav på privilegium, jf. U 2000.982 Ø.3838. Jf. Anders Ørgaard: Konkursret, s. 198.
(...)
- Side 589 -
...95.3939. Jf. Bet. 2015:1555, s. 81 f. Dette gælder, uanset om mellemlederen har titel som chef eller direktør for et bestemt fagområde, jf. U 2012.1898 V om en økonomidirektør. I større virksomheder, hvor der ofte er etableret en egentlig koncerndirektion, må medlemmerne af denne formentlig alle anses for ledere (og ikke kun den administrerende direktør).
(...)
...Peer Schaumburg-Müller og Bo Lauritzen: Lønmodtagernes Garantifond, s. 149. Selve bestyrelseshonoraret kan dog ikke anses for løn for arbejde udført i skyldnerens tjeneste og kan derfor ikke anses for omfattet af KL § 95. Hvis et bestyrelsesmedlem er nærtstående, jf. KL § 2, kan dette i sig selv medføre tab af privilegium, jf. nærmere afsnit 3.1.2.
...konkursbehandlingen, omfattes af KL § 93. Krav på løn for arbejde, der er udført under en rekonstruktionsbehandling, omfattes af KL § 94. Det samme gælder krav på løn for arbejde, der er udført under en forebyggende rekonstruktionsbehandling, hvis arbejdet blev udført efter, at der blev truffet bestemmelse om fyldestgørelsesforbud, jf. KL § 9 e, stk. 2.
(...)
- Side 590 -
såkaldt tilsagnspensionsordning kan dog næppe anses for omfattet.4343. Jf. nærmere Peer Schaumburg-Müller og Bo Lauritzen: Lønmodtagernes Garantifond, s. 192 f. Krav på ferie med løn og ferietillæg anses for krav på løn omfattet af KL § 95, stk. 1, nr. 1, hvorimod krav på feriegodtgørelse omfattes af KL § 95, stk. 1, nr. 4, jf. afsnit 3.2.3.
(...)
...dvs. at et sådant krav omfattes af KL § 97. Det samme gælder krav på godtgørelse, der er beregnet således, at den nogenlunde modsvarer den ansattes faktiske udgifter, jf. U 2006.244 H om nogle chaufførers krav på rejsegodtgørelse. Om krav på erstatning og godtgørelse for opsigelse eller afbrydelse af ansættelsesforholdet henvises til afsnit 3.2.2.
(...)
...omfattes ikke af KL § 95 i det omfang, kravet modsvares af indtægter fra nyt arbejde, jf. nærmere afsnit 3.2.2. I relation til krav på løn og andet vederlag frem til konkursbehandlingens indledning har dette dog alene betydning, hvis den ansatte blev opsagt eller fritstillet inden konkursen, og den ansatte allerede inden konkursen fik nyt arbejde.
(...)
...1, nr. 1, at krav ifølge en uforrentet fritvalgordning omfattes af KL § 95. Justitsministeren har ved bekendtgørelse nr. 84/2010 fastsat regler om de betingelser, der skal være opfyldt, for at en fritvalgordning omfattes af KL § 95, jf. herved KL § 95, stk. 4. Krav ifølge en fritvalgordning dækkes af LG ud over LG’s beløbsmaksimum, jf. afsnit 3.3.
...2. Krav på løn i opsigelsesperioden er med andre ord omfattet af KL § 95. Dette gælder, uanset om kravet støttes på lov (eksempelvis funktionærloven), en overenskomst eller en individuel ansættelsesaftale. Hvis der i en individuel ansættelsesaftale er aftalt et opsigelsesvarsel, der er længere end det sædvanlige eller rimelige, kan der dog ske kon-
(...)
- Side 591 -
...på godtgørelse i disse tilfælde reduceres, i det omfang den ansatte har eller burde have opnået indtægter fra nyt arbejde, jf. ovenfor. Hvis det i ansættelsesaftalen er vedtaget, at den ansatte har krav på en fratrædelsesgodtgørelse, der stiller den ansatte bedre end lovgivningens almindelige regler, og som er uafhængig af, om den ansatte får ind-
(...)
- Side 592 -
...omfattes ikke af KL § 95, stk. 1, nr. 3.4949. Jf. nærmere Peer Schaumburg-Müller og Bo Lauritzen: Lønmodtagernes Garantifond, s. 233 f. Feriegodtgørelse er dog omfattet af KL § 95, stk. 1, nr. 4, jf. afsnit 3.2.3. Et krav på godtgørelse, der ikke skyldes afbrydelsen af ansættelse og som dermed ikke omfattes af KL § 95, er et simpelt krav, jf. KL § 97.
(...)
Om de tidsmæssige betingelser for, at et krav på erstatning eller godtgørelse omfattes af KL § 95, henvises til afsnit 3.2.4.
...indefrosset i Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler, jf. nærmere lov om forvaltning og administration af tilgodehavende feriemidler. Fonden har krav på, at arbejdsgiveren indebetaler et beløb svarende til dennes ansattes indefrosne ferie. Hvis arbejdsgiveren (skyldneren) går konkurs, er fondens krav privilegeret, jf. KL § 95, nr. 1, nr. 6.
...eller godtgørelse for et krav, der ville være forfaldet tidligere end seks måneder før fristdagen, jf. KL § 95, stk. 1, nr. 1-3, e.c. Krav på feriegodtgørelse er dog omfattet af KL § 95, uanset hvornår kravet forfaldt, jf. KL § 95, stk. 1, nr. 4, forudsat at kravet ikke er forældet efter ferielovens § 30, der fastsætter en forældelsesfrist på 5 år.
(...)
- Side 593 -
...ophold, men ikke har kunnet nå at foretage et udlæg, der kan opretholdes i forhold til konkursboet, jf. KL § 95, stk. 1, nr. 5. Et krav må anses for søgt gennemført uden ugrundet ophold, hvis den ansatte har gjort alt, hvad der med rimelighed kunne forlanges for at få den tilgodehavende løn betalt.5151. Jf. nærmere Kommenteret konkurslov, s. 810 f.
...95 omfatter krav fra ansatte. Det følger imidlertid af KL § 95, stk. 3, at A-skat vedrørende krav omfattet af KL § 95 ligeledes omfattes af KL § 95. Følgelig skal et sådant A-skattekrav fyldestgøres i samme omfang, dvs. med samme procentvise dividende, som selve nettolønkravet. Kravet på A-skat kan derimod ikke kræves dækket af LG, jf. afsnit 3.3.
(...)
Hvis skyldneren har udbetalt nettolønnen inden konkursen, har den ansatte i sagens natur ikke noget KL § 95-krav vedrørende den periode, som der er udbetalt løn for, og følgelig omfattes kravet på A-skat af den inden konkursen udbetalte løn ikke af KL § 95, stk. 3, men derimod af KL § 97.
(...)
...gælder, uanset om skyldneren anmoder LG om at betale nettolønnen til (nogle af) de ansatte efter LG-lovens § 2 a, stk. 2, 1. pkt. Det samme gælder krav på A-skat af arbejde, der med rekonstruktørens samtykke er udført, efter at der blev truffet bestemmelse om fyldestgørelsesforbud under en forebyggende rekonstruktionsbehandling, jf. KL § 9 e, stk. 2.
(...)
...til betale lønrestancer til fortsat ansatte vedrørende perioden inden rekonstruktionsbehandlingen, jf. LG-lovens § 2 a, stk. 2, 2. pkt.5353. LG’s betaling af restancer kan højst udgøre en måneds nettoløn pr. ansat, jf. LG-lovens § 2 a, tk. 2, 2. pkt. Selv om det deraf følgende A-skattekrav opstår under rekonstruktionsbehandlingen som konsekvens af
(...)
- Side 594 -
...at kravet på A-skat omfattes af KL § 95 ligesom LG’s regreskrav vedrørende betalingen af nettoløndelen af restancerne. Reglen i LG-lovens § 2 a, stk. 2, 4. pkt., sikrer, at det forhold, at skyldneren låner til betaling af nettolønnen af et KL § 95-krav, ikke medfører, at kravet på A-skat af lønnen ”forfremmes” fra KL § 95-status til KL § 94-status.
(...)
Det i dette afsnit anførte om A-skat gælder tillige for arbejdsmarkedsbidrag, jf. herved KL § 95, stk. 3.
...til LG’s dækning af KL § 94-krav – ikke betinget af, at konkursboet ikke for tiden har midler til dækning af kravene, jf. LG-lovens § 2, stk. 2, e.c. Når LG betaler et KL § 95-krav, indtræder LG i fortrinsretten for kravet, jf. afsnit 7.1, dvs. at LG får refunderet det udbetalte beløb, hvis der i konkursboet bliver fuld dækning til alle KL § 95-krav.
- Side 601 -
KL § 99 taler om fortrinsberettigede krav, hvilket efter KL’s sprogbrug navnlig omfatter fortrinsret efter KL §§ 95-97, men også ved overførelse mv. af krav omfattet af KL §§ 93-94 gælder, at fortrinsretten efter KL §§ 93-94
(...)
- Side 602 -
...ved konkursens behandling, jf. KL § 27, har KL § 93-status for sit krav på tilbagebetaling af sikkerheden. Hvis tredjemand, eksempelvis skyldnerens bank, betaler KL § 94-krav fra personer, der har forsøgt at tilvejebringe en indenretlig eller udenretlig rekonstruktion, indtræder tredjemand i medfør af KL § 99, stk. 2, i fortrinsretten efter KL § 94.
- Side 604 -
KL § 99Pant tager alene stilling til, om en tredjemand indtræder i en fortrinsstilling efter KL §§ 93-98. KL § 99 regulerer således ikke spørgsmålet om, hvorvidt en tredjemand kan indtræde i en kreditors separatist-, pante- eller udlægsrettigheder eller i en kreditors krav på dækning fra en garantifond.