Bøger, som nævner Konkursloven § 99

Erhververens regreskrav mod konkursboet

- Side 196 -

...anmeldelsesretten anerkendt i boet. Da medarbejdernes krav ville kunne anmeldes i konkursboet som privilegerede krav efter konkurslovens § 95, hvis overtagelsen ikke havde fundet sted, kunne selskabets betaling sidestilles med en indfrielse, der i medfør af konkurslovens § 99, stk. 2, gav selskabet adgang til anmeldelse af kravet som privilegeret.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 198 -

...ansattes krav på løn mv. hos den tidligere arbejdsgiver. Da de ansatte havde kunnet anmelde deres tilgodehavender i konkursboet, måtte den ny arbejdsgivers betaling sidestilles med indfrielse, således at den ny arbejdsgiver var berettiget til at anmelde kravet i konkursboet, jf. konkurslovens § 99, stk. 2, jf. § 95, stk. 1, ud fra et indfrielsessynspunkt.

Læs på Jurabibliotek


Regreskravets stilling i konkursordenen

En erhverver, der har måttet udrede de ansattes lønkrav vedrørende tiden før overførslen af virksomheden, hvor overdragelsen af virksomheden er sket forud for afsigelsen af konkursdekretet, må i kraft af konkurslovens § 99 have privilegium i boet herfor, i det omfang lønmodtagerenes krav ville have været privilegerede.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Det fremgår af konkurslovens § 99, stk. 2, at »[v]ed indfrielse af et fortrinsberettiget krav går fortrinsretten over på den indfriendes eventuelle regreskrav mod skyldneren«.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...på subrogation (indtræden som kreditor). Efter ordlyden af konkurslovens § 99, stk. 2, sondres der ikke efter, hvorledes indfrielsen er sket. I forbindelse med virksomhedsoverdragelser kan der imidlertid være grund til at skelne mellem krav, der baseres på et indfrielsessynspunkt, og krav, der baseres på en aftale mellem overdrageren og erhververen.

Læs på Jurabibliotek



Refusion som følge af indfrielse

- Side 199 -

...Skifteretten bemærkede, at hvis der ikke var sket en virksomhedsoverdragelse i henhold til virksomhedsoverdragelseslovens regler, kunne lønmodtagere have anmeldt deres krav i boet med privilegium efter konkurslovens § 95, og at selskabets refusionskrav derfor også havde § 95-status. Dommen er kommenteret af Hans Haages i Fuldmægtigen 1998, nr. 8 side 125.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 200 -

...anmeldt, jf. konkurslovens § 95, måtte den ny arbejdsgivers betaling sidestilles med en indfrielse, jf. konkurslovens § 99, stk. 2, således at den ny arbejdsgiver var berettiget til at anmelde kravet som privilegeret. Der var således tale om subrogation ud fra et rent indfrielsessynspunkt uden for virksomhedsoverdragelsestilfælde. Se også UfR 1999.180 V.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Overdrageren, rekonstruktøren eller kurator kan derimod ikke uafhængigt af konkurslovens § 99 indrømme erhververen privilegium for kravet.

Læs på Jurabibliotek



Ny arbejdsgivers betaling uden forpligtelse hertil

- Side 201 -

...var den nye arbejdsgivers bevæggrund for at betale lønmodtagerkravene i et tilfælde, hvor den nye arbejdsgiver ikke hæftede efter virksomhedsoverdragelsesloven, formentlig, at den ny arbejdsgiver udførte arbejde for samme ordregiver som den tidligere arbejdsgiver, og at den nye arbejdsgiver ville fastholde medarbejderne ved betalingen af restancerne.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...også er omfattet af konkurslovens § 99, stk. 2. Hvis lønmodtagernes krav var privilegerede efter konkurslovens § 95, vil erhververens krav også have denne status ud fra et indfrielsessynspunkt. Erhververen vil typisk have en interesse i at betale de lønmodtagere, han ønsker skal fortsætte i virksomheden, deres tilgodehavender, uanset hvilken periode

Læs på Jurabibliotek