- Side 665 -
I nyere ansættelsesretlige love (VOL § 3, FFL § 1, LBL §§ 15 og 16 og LLL § 3) bruges udtrykket »afskedigelse« som en fællesbetegnelse for arbejdsgiverens opsigelse eller ophævelse af ansættelsesforholdet.
- Side 851 -
...ikke efter overenskomsten er berettiget til at rejse en sag om godtgørelse for urimelig afskedigelse (fx ikke har været ansat 9 måneder i virksomheden), indeholder LBL § 15, stk. 3, hjemmel til, at der også i disse tilfælde kan tilkendes en godtgørelse for overtrædelse af ligebehandlingslovens bestemmelser. Se om den fagretlige behandling s. 1171.
- Side 852 -
LBL § 15 indeholder regler om, at en lønmodtager, herunder en lønmodtagerrepræsentant, der afskediges eller udsættes for anden ufordelagtig behandling eller følge, fordi der er fremsat krav om ligebehandling efter §§ 2-4, skal tilkendes en godtgørelse fra arbejdsgiveren.
- Side 857 -
I U 2019.3302 Ø blev en handicaphjælper tilkendt en godtgørelse i medfør af LBL § 15, stk. 2, svarende til 6 måneders løn. Landsretten fandt, at handicaphjælperen var blevet afskediget, fordi hun havde klaget over seksuelle krænkelser fra den borger, hun bistod.
- Side 862 -
...modparten – typisk arbejdsgiveren – at bevise, at ligebehandlingsprincippet ikke er blevet krænket. Der er således tale om delt bevisbyrde, der består af to led: Kun hvis den krænkede er i stand til at påvise de faktiske omstændigheder, der giver anledning til at tro, at ligebehandlingsloven er overtrådt, skal modparten bevise, at dette ikke er tilfældet.
- Side 874 -
Overtrædelse af LBL §§ 2-5, dvs. ligebehandling ved ansættelse, forflyttelse, forfremmelse, adgang til div. uddannelse samt arbejdsvilkår i øvrigt og ved afskedigelse er sanktioneret i LBL §§ 14 og 15.
(...)
- Side 879 -
Også godtgørelse i medfør af LBL § 16 er skattepligtig, jf. ligningslovens § 7 U, jf. SKM 2014.355 SR. Det samme er tilfældet for godtgørelse tilkendt i medfør af LBL § 15.