- Side 698 -
Hvis begrundelsen for at ansætte funktionæren tidsbegrænset frem for på almindelige opsigelsesvilkår har været funktionærens graviditet, vil der være tale om en overtrædelse af LBL § 2, jf. Vestre Landsrets dom af 8. juli 2011, B-2915-10, hvor denne overtrædelse blev takseret med en godtgørelse på 100.000 kr. jf. LBL § 14.
- Side 855 -
Sexchikane i forbindelse med ansættelsesinterview vil være en overtrædelse af LBL § 2.
(...)
...afgørelse i sag 18-27799 antog Ligebehandlingsnævnet, at der var tale om sexchikane, da ejeren af en virksomhed sendte sms'er med blandt andet en middagsinvitation til en kvindelig ansøger til en stilling i virksomheden. Kvinden fik derfor medhold i sin klage over forskelsbehandling på grund af køn, og hun blev tilkendt en godtgørelse på 12.500 kr.
- Side 860 -
...efter udløbet af lønmodtagerens vikariat, at undlade at ansætte hende i en fast stilling eller et andet vikariat. Retten fandt, at denne undladelse ikke kunne anses som en afskedigelse i henhold til LBL § 9, jf. § 16. Da det i øvrigt var driftsmæssigt begrundet, at A havde undladt at ansætte lønmodtageren, fandtes heller ikke LBL § 2 at være overtrådt.
- Side 862 -
...modparten – typisk arbejdsgiveren – at bevise, at ligebehandlingsprincippet ikke er blevet krænket. Der er således tale om delt bevisbyrde, der består af to led: Kun hvis den krænkede er i stand til at påvise de faktiske omstændigheder, der giver anledning til at tro, at ligebehandlingsloven er overtrådt, skal modparten bevise, at dette ikke er tilfældet.
- Side 874 -
Overtrædelse af LBL §§ 2-5, dvs. ligebehandling ved ansættelse, forflyttelse, forfremmelse, adgang til div. uddannelse samt arbejdsvilkår i øvrigt og ved afskedigelse er sanktioneret i LBL §§ 14 og 15.