Bøger, som nævner Ligebehandlingsloven § 9

Bemærk, at § 9 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 9, om det har en betydning.

Særligt om ligebehandlingsloven

- Side 850 -

LBL § 9 er den centrale bestemmelse om forbud mod afskedigelse og mindre gunstig behandling af lønmodtagere på grund af graviditet, barsel eller adoption.

Læs på Jurabibliotek



Afskedigelse på grund af graviditet, barsel og adoption

- Side 857 -

Det bestemmes i LBL § 9, at en arbejdsgiver ikke må afskedige en lønmodtager, fordi denne har fremsat krav om udnyttelse af retten til fravær eller har været fraværende efter reglerne i barselloven eller i øvrigt på grund af graviditet, barsel eller adoption.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Ved Østre Landsrets dom af 27. april 2009, B-1383-08, blev det fastslået, at LBL § 9 tillige omfattede forbud mod afskedigelser begrundet i, at en kvinde ønskede at adoptere sin registrerede partners barn. Konkret fandtes der dog ikke i den pågældende sag at foreligge nogen krænkelse af LBL.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 860 -

...efter udløbet af lønmodtagerens vikariat, at undlade at ansætte hende i en fast stilling eller et andet vikariat. Retten fandt, at denne undladelse ikke kunne anses som en afskedigelse i henhold til LBL § 9, jf. § 16. Da det i øvrigt var driftsmæssigt begrundet, at A havde undladt at ansætte lønmodtageren, fandtes heller ikke LBL § 2 at være overtrådt.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 861 -

...er indledt. I den konkrete sag var kvinden på opsigelsestidspunktet i en udredningsfase, og der var således endnu ikke aktualiseret en behandlingsmæssig mulighed for, at kvinden kunne blive gravid, hvorfor LBL § 9 ikke fandt anvendelse, og spørgsmålet var derfor, om afskedigelsen var i strid med LBL § 4, hvilket Højesteret fandt ikke var tilfældet.

Læs på Jurabibliotek



Delt bevisbyrde

- Side 862 -

...modparten – typisk arbejdsgiveren – at bevise, at ligebehandlingsprincippet ikke er blevet krænket. Der er således tale om delt bevisbyrde, der består af to led: Kun hvis den krænkede er i stand til at påvise de faktiske omstændigheder, der giver anledning til at tro, at ligebehandlingsloven er overtrådt, skal modparten bevise, at dette ikke er tilfældet.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 863 -

Det bestemmes i LBL § 9, at en arbejdsgiver ikke må afskedige en lønmodtager, fordi denne har fremsat krav om udnyttelse af retten til fravær eller har været fraværende efter reglerne i barselsloven eller i øvrigt på grund af graviditet, barsel eller adoption.

Læs på Jurabibliotek



Afskedigelse under graviditet, barsel, adoption eller under barsels- og forældreorlov

- Side 864 -

...havde i prøvetiden haft flere sygedage, som bortset fra en enkelt dag var begrundet i hendes graviditet. Landsretten fandt, at LBL § 9 efter praksis fra EU-Domstolen om fortolkning af ligebehandlingsdirektivet måtte forstås således, at det var uden betydning for, om der forelå en overtrædelse, hvorvidt det kunne lægges til grund, at A ikke var bekendt

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 865 -

...landsretten som byretten fandt, at A ikke havde løftet bevisbyrden for, at opsigelsen blev endeligt besluttet inden meddelelsen om graviditeten. F blev tilkendt en godtgørelse svarende til 9 måneders løn. med graviditeten. Afskedigelsen fandtes herefter at være i strid med LBL § 9, og F var derfor berettiget til en godtgørelse svarende til 6 måneders løn.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...fører ikke til, at der er omvendt bevisbyrde, selv om arbejdsgiveren kan »frygte« en snarlig graviditet. En afskedigelse begrundet i, at funktionæren modtager behandling for ufrivillig barnløshed, vil i sig selv indebære en overtrædelse af LBL § 9, jf. ovenfor om U 2003.603 H, men bevisbyrden for, at det forholder sig således, påhviler funktionæren.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 868 -

...aktivitetsbegrænsning. Imidlertid var den gravide ikke i væsentligt omfang beskæftiget med de aktiviteter som skulle begrænse og arbejdsgiveren havde derfor ikke løftet bevisbyrden for at graviditet ikke helt eller delvist var medvirkende til beslutningen om at opsige den gravide, som derfor blev tilkendt en godtgørelse svarende til 9 måneders løn.

Læs på Jurabibliotek



Afskedigelse efter barsels- eller forældreorlovens udløb

- Side 873 -

...Ligebehandlingsnævnets sag 2013-6810-41206 var en kvinde blevet afskediget, ca. 7½ måned efter at hun var vendt tilbage til arbejdet efter barselsorlov. Hun var efter sin orlov blevet tilknyttet et projektarbejde, idet en barselsvikar havde overtaget hendes hidtidige stilling, og hun var dermed i større risiko for, at hendes arbejdskraft blev overflødig.

Læs på Jurabibliotek



Om underkendelse og godtgørelsens størrelse

- Side 874 -

...genoprettet. Bestemmelsen blev anvendt af Ligebehandlingsnævnet i sag 2014-6810-53684, som drejede sig om afskedigelse af en lærer på en musikskole. Læreren ønskede afskedigelsen underkendt, og skolen tilkendegav, at man var positivt indstillet på at genansætte læreren, hvis opsigelsen havde været i strid med loven. Nævnet underkendte herefter afskedigelsen.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 877 -

...år. I U 2016.2717 Ø blev der tilkendt godtgørelse svarende til 9 måneders løn til en ansat advokat med ca. 5 års anciennitet. I U 2017.2291 V blev der tilkendt godtgørelse svarende til 9 måneders løn. Ansættelsesforholdet havde varet ca. 1½ år før afskedigelse. Se også Ligebehandlingsnævnets afgørelser fx i sagerne 2014-6810-19858 og 2013-6810-40813.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 878 -

...men i stedet være sælger på gulvet, og at hun fremover skulle have lukkevagter. Dette fandtes at være en væsentlig vilkårsændring, og hun kunne derfor betragte sig som opsagt. Da byggemarkedet ikke kunne godtgøre, at opsigelsen ikke var begrundet i fraværet på grund af barsel blev medarbejderen tilkendt en godtgørelse svarende til 12 måneders løn.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...efter 4 dages ansættelse i et tidsbegrænset ansættelsesforhold (6 måneder) på grund af en ADHD-lidelse og derfor drejede sig om udmåling af godtgørelse efter forskelsbehandlingsloven, henvist til de retningslinjer, der udviklet i praksis ved afskedigelse i strid med LBL § 9. Højesteret udmålte godtgørelsen til et beløb svarende til 6 måneders løn.

Læs på Jurabibliotek



Særligt om fædre

- Side 880 -

...Østre Landsrets dom af 31. januar 2000, B-3365-98, meddelte F i januar 1996, at han omkring 1. september ønskede at holde 14 dages fædreorlov. Den 12. juli blev F sammen med to kolleger afskediget. Begrundelsen for afskedigelsen var stillingsnedlæggelser. F påstod sig tilkendt end godtgørelsen i henhold til LBL § 9, jf. § 16. Retten fandt, at A havde

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 882 -

...ugers fædreorlov fra den 13. oktober 2015. På denne baggrund finder bestemmelsen om omvendt bevisbyrde anvendelse.« I Ligebehandlingsnævnets afgørelse 18-42450 fandt nævnet, at arbejdsgiveren havde løftet sin bevisbyrde for, at en afskedigelse, 2 dage efter at barnet var født, ikke var helt eller delvis begrundet i ønsket om at afholde fædreorlov.

Læs på Jurabibliotek



Overtrædelse af forskelsbehandlingsloven

- Side 896 -

...indenfor ligebehandlingsområdet, se ovenfor afsnit 11.3.5. Højesteret tilkendte i disse domme godtgørelser svarende til henholdsvis 4 og 6 måneders løn, hvor en anvendelse af de hidtidige principper for udmåling af godtgørelse i ligebehandlingssager med vægt navnlig på de afskediges anciennitet ville have ført til i hvert fald 9 måneders godtgørelse.

Læs på Jurabibliotek