Bemærk, at § 9 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 9, om det har en betydning.
- Side 257 -
Anvendelsen af ligebehandlingslovens § 9 har betydning for udmålingen af godtgørelsens størrelse, jf. ligebehandlingslovens § 16, stk. 2 og 3, der henviser til ligebehandlingslovens § 9. Godtgørelser efter ligebehandlingslovens § 14 er sædvanligvis ikke så høje.
(...)
I en sag fra Højesteret fra 20045353. U 2004.2701 H. blev en arbejdstager, der havde været ansat i mindre end 2½ måned, tilkendt en godtgørelse svarende til 6 måneder. Af dommen kan det særligt udledes, at der også i aftalt prøvetid gælder en beskyttelse efter ligebehandlingslovens § 9, jf. § 16.
- Side 260 -
Ligebehandlingslovens § 9 har efter en ordlydsfortolkning et bredere anvendelsesområde, idet beskyttelsen mod afskedigelse ikke alene omfatter graviditetsperioden og fraværet under barsel og adoption, men også når der fremsættes krav om udnyttelse af fravær i den forbindelse.
(...)
- Side 261 -
Afskedigelse pga. al orlov efter barselslovens fraværsregler anses for at være i strid med ligebehandlingslovens § 9. Der henvises til kommentaren til § 9 ovenfor.
(...)
- Side 262 -
...usikkert, om arbejdsgiver på afskedigelsestidspunktet var bekendt med at lønmodtageren var gravid. Med denne bemærkning og af de grunde, der i øvrigt er anført af byretten, finder Højesteret, at arbejdsgiveren ikke har godtgjort, at afskedigelsen ikke var begrundet i graviditeten. Afskedigelsen er derfor sket i strid med ligebehandlingslovens § 9.
- Side 264 -
...foranstaltninger var der ingen bevismæssige problemer, fordi det blev anset som bevist, at afskedigelsen skyldtes sagsøgers ønske om at anvende sin ferie med henblik på foretagelse af graviditetsfremmende foranstaltninger. Højesteret betragtede tilfældet som omfattet af ligebehandlingslovens § 9, hvorimod Østre Landsret havde anvendt ligebehandlingslovens § 4.