Bøger, som nævner Ligningsloven § 16

Bemærk, at § 16 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 16, om det har en betydning.

Begrebet lønindkomst

- Side 384 -

Lønnen er skattepligtig, uanset om den er ydet kontant, eller den fremtræder i form af forskellige naturalydelser eller andre økonomiske fordele i kraft af ansættelsesforholdet, jf. SL § 4 og LL § 16 samt omtalen nedenfor under 5 om beskatning af personalegoder.

Læs på Jurabibliotek



Jubilæumsgratialer og fratrædelsesgodtgørelser

- Side 391 -

...5, 10, 15, 20 eller 30 års ansættelse i en kommune, ikke var omfattet af LL § 7 U, da anledningen til ydelsen af personalegodet faldt uden for det skatteretlige jubilæumsbegreb. Til gengæld blev beløbet anset for at være et personalegode omfattet af bagatelgrænsen i LL § 16, stk. 3, (1.300 kr. i 2023) og skulle derfor ikke beskattes hos den ansatte.

Læs på Jurabibliotek


Indledning

...el, tv-licens, transport eller rejser. Endelig omfatter bestemmelsen vederlag i form af adgang til benyttelse af andres formuegoder som f.eks. bolig, løsøre – herunder fri bil, kunst eller jagtret til rådighed – samt pengekreditter og lign. Det må dog være en forudsætning for beskatning, at det er muligt at henføre en værdi til den enkelte ansatte.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 392 -

der oplysningspligt, skal der tages stilling til, om der er pligt til værdiansættelse. I øvrigt skal der tages stilling til, om der skal betales arbejdsmarkedsbidrag, og om et i øvrigt skattepligtigt gode er omfattet af bagatelgrænsen i LL § 16, stk. 3, jf. nedenfor under 5.1.4.

Læs på Jurabibliotek


Goder, der altid beskattes og ikke omfattes af bagatelgrænserne

Ved fri bil forstås en bil, som arbejdsgiveren stiller til fuld rådighed for en ansat til såvel erhvervsmæssigt som privat benyttelse. Det er rådigheden over firmabilen til privat kørsel, der udløser beskatning, jf. LL § 16, stk. 4. Praksis vedrørende, hvornår en firmabil er til skatteyders rådighed er streng.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...vejledning 2023 C.A.5.14.1. I 2021 blev det ved lov vedtaget, at satsen på 25 pct. reduceres med 0,5 pct. årligt frem til 2025, og satsen på 20 pct. forhøjes med 0,5 pct. årligt frem til 2025. Herefter vil der alene være én sats på 22,5 pct. Miljøtillægget forhøjes årligt frem til 2025 for firmabiler. Fra 2025 og fremover vil satsen udgøre 700 pct.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...mv. Det er rådigheden over sommerboligen, der beskattes uden hensyntagen til den faktiske anvendelse. Det skattepligtige beløb opgøres ud fra ejendomsværdien af sommerboligen, jf. nærmere LL § 16, stk. 5. For ansatte hovedaktionærer mv., der får stillet en sommerbolig til rådighed som led i et ansættelsesforhold, findes i LL § 16, stk. 5, 2. pkt., en

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 393 -

...vederlag for dette gode. Ved lystbåd forstås enhver form for båd, der anvendes til fritidsbrug. Det skattepligtige beløb opgøres også her skematisk efter LL § 16, stk. 6. Formodningsreglen vedrørende ansatte direktører mv., jf. ovenfor om sommerbolig, gælder også her. For en gennemgang af reglerne henvises til Den juridiske vejledning 2023 C.A.5.16.1.2.

Læs på Jurabibliotek

(...)

I SKM2011.242.HR fastslog Højesteret, at en person, der ikke var direktør, havde en sådan position og indflydelse på selskabets dispositioner, at han havde væsentlig indflydelse på egen aflønningsform. Værdien af hans fri bolig skulle derfor ansættes efter LL § 16, stk. 9.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...af LL § 16, stk. 9, selv om anpartsselskabet var taget under administration af selskabets kreditorer, og han derfor ikke havde væsentlig indflydelse på egen aflønning. Byretten fastslog, med henvisning til forarbejderne, at direktøren og hovedanpartshaveren var omfattet af LL § 16, stk. 9, og at han havde væsentlig indflydelse på lønfastsættelsen.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Fri kost i forbindelse med overarbejde er omfattet af bagatelgrænsen i LL § 16, stk. 3 (6.700 kr. i 2023), men såfremt man spiser og drikker som kompensation for overarbejdet, er der tale om et almindeligt skattepligtigt gode, der kan være omfattet af 1.000 kr.-grænsen (1.300 kr. i 2023).

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 394 -

...psykisk nedsat funktionsevne og på plejehjem. Tilsvarende vil der heller ikke ske beskatning af fri kost, hvis en ansat befinder sig på et midlertidigt arbejdssted eller er på rejse, jf. LL § 16, stk. 11. Midlertidighedsbegrebet må fortolkes i overensstemmelse med LL § 9 A, stk. 1. Bestemmelsen omfatter både tjenesterejser med og uden overnatning.

Læs på Jurabibliotek


Fri telefon, computer og internetadgang

...hvis medarbejderen via forbindelsen har adgang til arbejdsgiverens netværk, jf. LL § 16, stk. 12, 3. pkt. Den teknologiske udvikling har medført, at sondringen mellem, om der er tale om en computer, telefon eller andet, er blevet udvisket, da f.eks. computere, tablets mv. kan anvendes til telefoni. Dette har givet anledning til flere sager, f.eks.:

Læs på Jurabibliotek



Bagatelgrænserne i LL § 16, stk. 3

- Side 395 -

I LL § 16, stk. 3, findes to bestemmelser om bagatelgrænser for beskatning af personalegoder:

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 396 -

sonalegoder), jf. LL § 16, stk. 3, 6. pkt. For disse goder gælder, at beskatning kun sker, hvis den samlede årlige værdi af disse goder fra én eller flere arbejdsgivere overstiger et reguleret grundbeløb på 5.500 kr. (6.700 kr. i 2023). Overstiger godernes samlede værdi beløbsgrænsen, beskattes hele den samlede værdi.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Har en ydelse ingen konkret tilknytning til den ansattes arbejde, fører den manglende direkte sammenhæng mellem godet og arbejdets udførelse til, at en skattepligtig ydelse ikke er omfattet af bagatelgrænsen i LL § 16, stk. 3, 5. pkt. Godet kan evt. være omfattet af bagatelgrænsen for mindre personalegoder, jf. nedenfor.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...3. pkt. Overskrides beløbsgrænsen, vil den ansatte blive beskattet af det fulde beløb. Julegaverne til en samlet reguleret værdi på maksimalt 700 kr. (900 kr. i 2023) vil ikke blive skattepligtige, uanset om den ansatte har modtaget goder og julegaver til en værdi over 1.300kr. i 2023, men vil indgå i vurderingen af, om bagatelgrænsen overskrides.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...skattefri personalepleje på arbejdspladsen, som f.eks. kaffe-, frugt, kantine- og kunstordninger samt anden skattefri personalepleje som f.eks. sædvanlige julefrokoster og firmaudflugter. Tilsvarende omfatter den ikke personalegoder, der er skattefritaget ved særlige bestemmelser. Det kunne eksempelvis være arbejdsgiverbetalt parkeringsplads, stil-

Læs på Jurabibliotek



Rabatter

- Side 397 -

Opnår den ansatte rabat ved indkøb af varer og tjenesteydelser, som arbejdsgiveren handler med, er denne ikke skattepligtig, i det omfang den ikke overstiger avancen hos den pågældende arbejdsgiver, jf. LL § 16, stk. 3, 2. pkt.

Læs på Jurabibliotek



Fri befordring

- Side 398 -

...af arbejdsgiveren. Det er en betingelse, at parkeringspladsen er stillet til rådighed af hensyn til arbejdet, og at parkeringspladsen er ved arbejdsstedet. Parkerer medarbejderen et andet sted end den sædvanlige arbejdsplads, vil arbejdsgiveren også kunne refundere eller betale udgiften for medarbejderen uden skattemæssig virkning for medarbejderen.

Læs på Jurabibliotek



Sundhedsydelser

- Side 401 -

3) Sundhedsydelser fra arbejdsgiveren vil også kunne være omfattet af bagatelgrænsen for arbejdsrelaterede personalegoder i LL § 16, stk. 3, 6. pkt. Det kan f.eks. være vaccination af nøglemedarbejdere.

Læs på Jurabibliotek


Køberettigheder, udbytteandele mv.

...dette tidspunkt repræsenterer en økonomisk fordel, jf. Den juridiske vejledning 2023 C.A.5.17.2. For medarbejdere, der tilbydes tegningsrettigheder, udbytteandele i form af aktier mv. eller køberettigheder til aktier, findes der særlige regler i LL § 7 P og LL § 28. Yderligere er visse medarbejderaktier omfattet af LL § 16. Se nærmere i afsnit 5.4.

Læs på Jurabibliotek



Værdiansættelsen

- Side 402 -

...stk. 3, 1. pkt. For goder, der udbydes til salg af arbejdsgiveren som led i dennes virksomhed, kan overdragelse dog ske til virksomhedens anskaffelsespris. Der sker således kun beskatning af medarbejderen, i det omfang der ydes rabatter, der overstiger arbejdsgiverens avance på den pågældende vare eller tjenesteydelse, jf. LL § 16, stk. 3, 2. pkt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...standardiseret i LL § 16. De standardiserede regler omfatter værdi af fri bil, der af en arbejdsgiver er stillet til rådighed for lønmodtagerens private benyttelse (stk. 4), værdi af fri sommerbolig (stk. 5), værdi af fri lystbåd (stk. 6), værdi af fri helårsbolig (stk. 7-9) samt værdi af multimedier stillet til rådighed af arbejdsgiver (stk. 12).

Læs på Jurabibliotek



Særligt om fleksible lønordninger

- Side 403 -

Skattebegunstigelsen ved fleksible lønordninger fremkommer i de tilfælde, hvor modtager beskattes lempeligere af de tildelte goder sammenlignet med en tilsvarende kontantløn. Således er visse goder helt fritaget for beskatning, jf. f.eks. LL § 31. Andre goder beskattes ikke, fordi den samlede værdi er under grænseværdien i LL § 16, stk. 3.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...stillet en computer til rådighed. Kompenserer medarbejderen helt eller delvis arbejdsgiveren for at få en computer med tilbehør til rådighed i form af en lønnedgang, skal medarbejderen medregne et beløb svarende til 50 pct. af udstyrets nypris til den skattepligtige indkomst i det eller de indkomstår, hvor udstyret er til rådighed, jf. LL § 16, stk. 13.

Læs på Jurabibliotek



Indledning

- Side 404 -

...til aktier og 2) LL § 28 om skattefrihed ved modtagelse af vederlag i form af købe- og tegningsrettigheder til aktier. LL § 28 omfatter i modsætning til LL § 7 P ikke tegning af aktier. Tildeles en medarbejder aktier og omfattes disse ikke af LL § 7 P, vil disse blive beskattet som almindelig lønindkomst på retserhvervelsestidspunktet efter LL § 16.

Læs på Jurabibliotek



Honorarindtægter, godtgørelser mv.

- Side 408 -

...bestyrelsesmedlemmer, idet der i sådanne tilfælde ikke foreligger et tjenesteforhold. De ovenfor under 5 nævnte regler om beskatning af personalegoder er derimod ikke udelukkende begrænset til lønmodtagere, jf. LL § 16, stk. 1, 2. pkt., hvoraf fremgår, at reglerne også gælder, når godet modtages »som led i en aftale om ydelse af personligt arbejde i øvrigt«.

Læs på Jurabibliotek



Indberetningspligt

- Side 409 -

...indberetningspligt for som hovedregel alle personalegoder omfattet af LL § 16, der uden betaling af fuldt vederlag stilles til rådighed for den ansattes private brug. Der gælder særlige indberetningsregler for bl.a. firmabil, helårsbolig, herunder el, varme og vand, sommerbolig og lystbåd, fri telefon, medielicens samt privat benyttelse af computer med tilbehør.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 410 -

...hensyn til arbejdet, men som ikke er omfattet af bagatelgrænsen, lejlighedsvis privat benyttelse af arbejdsredskaber (som ikke er omfattet af særlig indberetning), privat benyttelse af arbejdsgiverbetalt parkeringsplads i tilknytning til arbejdspladsen og avis leveret på medarbejderens bopæl, hvor avisen ikke indgår i forbindelse med lønfastsættelsen.

Læs på Jurabibliotek