- Side 259 -
...under Folketingets behandling blev ændret således, at aktionær- og anpartshaverlån grundlæggende er forbudt, alene med undtagelse for lovlig selvfinansiering som omtalt her (og ligeledes med de hidtidige undtagelser for koncernlån, forretningsmæssige mellemværender mv., jf. nærmere herom nedenfor), blev også forslaget til en LL § 16 E trukket tilbage.
(...)
Ved en senere ændring af LL blev LL § 16 E så indsat, jf. lov nr. 926 af 18. september 2012. Reglerne har virkning for lån, der ydes, for sikkerheder, der stilles, og for midler, der stilles til rådighed, fra og med den 14. august 2012. Reglen gælder ikke lån til selskaber.
(...)
...tilbagebetalingspligt, betyder, at et lån omfattet af LL § 16 E ikke er et lån i skattemæssig forstand. Lånet skal i stedet behandles som en overførsel af værdier fra selskabet til personen. I praksis betyder det, at lånet beskattes som løn eller udbytte. Den hidtidige praksis om løn eller udbytte finder derfor anvendelse også efter indførelsen af § 16 E.
(...)
...selvfinansiering, som nævnt i SL § 206, stk. 2. Bestemmelsen i LL § 16 E finder tilsvarende anvendelse på sikkerhedsstillelser og på midler, der stilles til rådighed. Ved tilbagebetaling af lån mv., der er beskattet efter LL § 16 E, stk. 1, medregnes det tilbagebetalte ikke ved opgørelsen af selskabets skattepligtige indkomst, jf. LL § 16 E, stk. 2.
- Side 266 -
At kapitalejerlån blev offentliggjort under visse betingelser, ændrede ikke ved, at kapitalejerlån til fysiske kapitalejere med bestemmende indflydelse som hovedregel beskattes som løn eller udbytte i medfør af LL § 16 E.
- Side 285 -
...kan udbetalingen mv. – også selv om den er tilbagebetalingspligtig og faktisk bliver tilbagebetalt – under visse omstændigheder udløse skattepligt hos en hovedaktionær, jf. LL § 16 E, der blev indsat ved lov nr. 926 af 18. september 2012, dvs. beskatning som ved hævning fra selskabet, dog kun for så vidt angår lån opstået efter den 14. august 2012.
(...)
- Side 286 -
Beskatningen efter LL § 16 E rammer også en dansk hovedkapitalejer i et udenlandsk selskab – kritisk til de EU-retlige virkninger heraf Thomas Rønfeldt & Erik Werlauff i SpO 2013 s. 267 ff. Se ligeledes John Bygholm & Mette Bøgh Larsen i SR-Skat 2012 s. 328 ff. samt Bent Ramskov i TfS 2013, 354.
(...)
...ikke altafgørende. Beskatning som »udtræk« hos hovedaktionæren indebærer, at der som udgangspunkt beskattes som udbytte og skal indeholdes udbyttekildeskat, dog at der beskattes som løn og dermed skal indeholdes lønkildeskat (og opstår fradrag for selskabet), hvis modtageren er ansat i selskabet og udtrækket kan rummes inden for en rimelig aflønning.
(...)
...skatteyderen fra dispositioner, der får utilsigtede skattemæssige konsekvenser, og da enhver må vide, at de her omhandlede lån udløser skat efter LL § 16 E, er den skattemæssige konsekvens ikke »utilsigtet«. Der må dog gøres reservation for rene fejlekspeditioner, hvor ekspeditionen simpelthen kan rettes, uden at der søges om tilladelse til omgørelse.
(...)
...rådgivning gå ud på, at der hurtigst muligt deklareres et udbytte, som er stort nok til at rumme både den stedfundne udbetaling og udbyttekildeskatten (der må regnes baglæns, således at der skal deklareres et udbytte på 137 kr. for hver 100 kr., der er udbetalt, svarende til, at der skal indeholdes 27 pct. af 137 kr. = 37 kr. i udbyttekildeskat)).
(...)
- Side 287 -
...periode har bestået et ulovligt lån, kan en bøde efter SL § 367 muligvis ikke undgås. Derimod undgås tvangsbøder, da dispositionen er tilbageført. Denne reparationsmodel forudsætter, at der er frie reserver til »de 137 kr.«. Er dette ikke tilfældet, må modellen suppleres med en kapitalforhøjelse til overkurs, der etablerer tilstrækkelige frie reserver.