Bøger, som nævner Ligningsloven § 2

Ligningslovens § 2

- Side 1058 -

...transaktion være omfattet af LL § 2, som bestemmer, at der i givet fald vil skulle ske en korrektion af den aftalte pris, således at den svarer til markedsprisen på aktivet. Samtidig vil det evt. udløse udbyttebeskatning, hvis hovedaktionæren begunstiges på bekostning af selskabet eller tilskudsbeskatning, såfremt det er selskabet som bliver begunstiget.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...et forretningsmæssigt synspunkt dispositioner med unormale vilkår mellem et selskab og en selskabsdeltager, kan disse korrigeres af skattemyndighederne efter LL § 2. Ligningslovens § 2 sondrer mellem den primære korrektion, den korresponderende korrektion og den sekundære korrektion. Overdrages eksempelvis en fast ejendom fra selskabet til dets ho-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1059 -

...forskellen mellem markedsprisen og den aftalte overdragelsespris. LL § 2, stk. 5, indeholder en bestemmelse om, hvorledes den sekundære korrektion kan undgås. Såfremt den skattepligtige forpligter sig til at anvende de priser og vilkår, som svarer til markedsvilkårene (på arms-længde vilkår), vil udbyttebeskatningen bortfalde, jf. nærmere kap. 14 og 37.

Læs på Jurabibliotek


Andre lovhjemlede korrektionsadgange

...forretningsmæssige vilkår, eller at aftaler på normale forretningsmæssige vilkår ikke vil blive overholdt. En anden forklaring på lovgivers motivation til at gennemføre lovregulerede korrektionsmuligheder kan være et ønske om at fjerne de skattemæssige fordele ved en given adfærd, f.eks. at omdøbe løn og udbytter til lån. Nogle eksempler herpå skal nævnes her.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...forretningsmæssig disposition, er et sædvanligt lån fra pengeinstitutter, eller der er tale om lån til selvfinansiering som nævnt i selskabslovens § 206. Det er kun i skattemæssig henseende, at lånet omkvalificeres til en ydelse uden tilbagebetalingsforpligtelse. Civilretligt er der fortsat tale om et lån. Bestemmelsen behandles yderligere i afsnit 5.3.5.

Læs på Jurabibliotek



Forvridning af indkomstgrundlaget

- Side 1073 -

...f.eks. også i forholdet mellem ægtefæller, forældre og børn, interessenter indbyrdes og i koncernforhold. Hvis den ene part i en aftale har en nærmere angiven kontrollerende indflydelse på den anden part, er der i LL § 2 særlig hjemmel til at foretage korrektion over for forsøg på indkomstforvridninger, jf. ovenfor under 1 med yderligere henvisninger.

Læs på Jurabibliotek

(...)

I henhold til læren om rette indkomstmodtager med støtte i SL §§ 4-6 er der hjemmel til at foretage korrektion som den i U 1960.535 H foretagne, selv om ingen af parterne har kontrollerende indflydelse i LL § 2’s forstand, jf. således kap. 23.

Læs på Jurabibliotek



Generelt

- Side 1076 -

...hovedaktionæren (hvilket jo altid er opfyldt), og 3) det skal være aktionærindflydelsen (interessefællesskabet), der har forårsaget anvendelse af de forretningsmæssigt set unormale dispositioner. Retsstillingen må antages at være den samme efter gennemførelsen af LL § 2, hvor LL § 2, stk. 2, nærmere definerer interessefællesskabet, jf. kap. 23, 6.4.1.

Læs på Jurabibliotek



Renter mv.

- Side 1079 -

Betaler et hovedaktionærselskab en for høj rente på et lån fra en hovedaktionær, vil der være hjemmel til at nægte fradrag for den del af renten, der ligger ud over en normal markedsrente for et lån af den pågældende art, jf. LL § 2.

Læs på Jurabibliotek



Fordringer på selskabet

- Side 1082 -

I KGL § 1, stk. 2, findes en bestemmelse, der hindrer, at selskaber konverterer en skattepligtig kursgevinst til et skattefrit udbytte. Efter bestemmelsen – som blev indsat på baggrund af nedenstående højesteretsdom – skal afdrag på og afståelsessummer for fordringer på koncernforbundne selskaber, jf. LL § 2, behandles efter kursgevinstloven.

Læs på Jurabibliotek



Fast ejendom

- Side 1083 -

...finde sted i det år, hvor salget af ejendommen fandt sted, idet det først var på dette tidspunkt, at udlodningen kunne konstateres. Tilsvarende resultat i SKM2006.630.ØLR og SKM2010.124.ØLR, hvor salg til handelsværdi medførte et tabsfradrag for det sælgende selskab, hvilket blev nægtet med den begrundelse, at overdragelsen skulle ske til kostpris.

Læs på Jurabibliotek



Manglende selskabsindtægter

- Side 1086 -

Manglende selskabsindtægter kan også være en følge af, at selskabet rentefrit eller til en lav rente stiller kapital til rådighed for hovedaktionæren eller et andet selskab i en koncern. Disse forhold er nu reguleret af LL § 2. Se i øvrigt om manglende selskabsindtægter Den juridiske vejledning 2023 C.B.3.5.3.1.

Læs på Jurabibliotek


Aktionærlån

...skattepligtig efter kursgevinstloven. Efterfølgende er det i 2017 blevet selskabsretligt lovligt at yde aktionærlån under visse betingelser, som fastsat i selskabslovens § 210. Skattereglerne er imidlertid ikke ændret. Et aktionærlån vil således kunne være lovligt efter selskabslovgivningen, men samtidig vil aktionæren kunne blive beskattet efter LL § 16 E.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1087 -

...aktionær i Danmark. Reglen finder alene anvendelse, hvis forbindelsen mellem selskab og aktionær opfylder kriterierne i LL § 2. Det er ikke alle lån, som omfattes af LL § 16 E. Undtaget er lån, der ydes som led i en sædvanlig forretningsmæssig disposition, sædvanlige lån fra pengeinstitutter og lån til selvfinansiering som nævnt i selskabslovens § 206.

Læs på Jurabibliotek



Transaktioner mellem selskaber med samme aktionærkreds

- Side 1095 -

...koncernforbundne selskabers skattepligtige indkomst med overbetalingen på ca. 58,4 mio. kr., med den begrundelse, at der forelå maskeret udlodning af udbytte, jf. LL § 16 A. Skattemyndighederne begrundede det med, at det alene var i ejerens interesse, at det danske selskab havde overkompenseret hans skattefrie selskab i Dubai i strid med LL § 2, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1096 -

resse, og at overbetalingerne derfor måtte anses for maskeret udlodning til eneejeren. Samtidig fastslog Højesteret, at eneejeren ikke kunne undgå udbyttebeskatningen med henvisning til LL § 2, stk. 5, da denne ikke var personligt part i de kontrollerede transaktioner mellem det danske selskab og Dubai-selskabet.

Læs på Jurabibliotek