Bøger, som nævner Ligningsloven § 3

- Side 139 -

De centrale lovfæstede muligheder findes i LL §§ 2 og 3. Endvidere er der i praksis også skabt mulighed for at gribe ind over for skatteydernes forsøg på omgåelse, herunder bl.a. når der ved skatteydernes transaktioner er skabt en bevidst forskel på form og indhold.

Læs på Jurabibliotek



Skattemyndighedernes mulighed for at korrigere

- Side 142 -

...omgåelsesklausul. Når reglen alligevel skal omtales i dette kapitel, skyldes det, at reglen fastslår som grundlæggende princip, at skatteyderne inden for bestemmelsens anvendelsesområde ikke kan fordele indkomster og udgifter vilkårligt imellem sig. Samhandel mellem interesseforbundne parter skal med andre ord ske på armslængde vilkår. Se under 3.6.

Læs på Jurabibliotek



Civilret og skatteret

- Side 145 -

...samme gør sig gældende, hvis domstolene gør brug af LL § 3, således at »indkomstopgørelsen og skatteberegningen skal foretages på baggrund af det reelle arrangement eller serie af arrangementer«, jf. LL § 3, stk. 3. Den transaktion, som måske umiddelbart er et salg af aktier, bliver således bedømt som »noget andet«, eksempelvis en udbytteudlodning.

Læs på Jurabibliotek


Den generelle omgåelsesklausul – LL § 3

Ligningslovens § 3, stk. 1-4, indeholder den generelle omgåelsesklausul i dansk skatteret Den gælder såvel for rent nationale som for grænseoverskridende transaktioner, ligesom både fysiske og juridiske personer er omfattet. Ligningslovens § 3, stk. 1-4, udgør den danske implementering af omgåelsesklausulen i art. 6 i skatteundgåelsesdirektivet (2016/1164/EU).

Læs på Jurabibliotek

(...)

...som ikke er reelt under hensyntagen til alle relevante faktiske forhold og omstændigheder. Et arrangement kan omfatte flere trin eller dele. Arrangementer eller serier af arrangementer betragtes ikke som reelle, i det omfang de ikke er tilrettelagt af velbegrundede kommercielle årsager, der afspejler den økonomiske virkelighed, jf. LL § 3, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 146 -

...serie af arrangementer, skal indkomstopgørelsen og skatteberegningen foretages på baggrund af realiteten i arrangementet eller serien af arrangementer. Det kan ifølge forarbejderne eksempelvis være, at anvendelsen af bestemmelsen påvirker, hvem der i realiteten modtager en betaling, hvad der modtages, eller på hvilket tidspunkt betalingen modtages.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...rente- eller royaltybetalinger fra Danmark. Af bemærkningerne fremgår også, at klausulen tilsvarende gælder for udenlandske selskaber, der deltager i en international sambeskatning i Danmark eller er omfattet af reglerne om beskatning af kontrollerede datterselskaber (CFC-reglerne). Endelig omfatter LL § 3, stk. 1-3, også kulbrintebeskattede selskaber.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...dermed misbrug af gældende skatteret, vil det være uhensigtsmæssigt at underkende den skattemæssige virkning over for arrangementets juridiske personer, samtidig med at man opretholder fordelene over for arrangementets fysiske personer. Et arrangement, som kun omfatter fysiske personer og dødsboer, vil således ikke være omfattet af LL § 3, stk. 1-4.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Ligningslovens § 3 indeholder i stk. 5, endvidere en særlig omgåelsesklausul, som skal forhindre misbrug af dobbeltbeskatningsoverenskomster. Se kap. 37, 10.1.2.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Sager, hvor Skatteforvaltningen ønsker at bringe LL § 3 i anvendelse, skal forelægges Skatterådet, jf. LL § 3, stk. 7. Herved sikres ifølge lovens forarbejder, at der følges en korrekt og ensartet fortolkning i sager, hvor der rejses spørgsmål om den generelle omgåelsesklausul.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 147 -

...lovbestemmelser – hvad enten de nu måtte være mere eller mindre fornuftige«, jf. Thøger Nielsen i TfS 1988, 402. Samme indvendinger kan uden videre rettes mod LL § 3. Med gennemførelsen af en omgåelsesklausul har lovgivningsmagten således pålagt skatteyderen risikoen for, om de lovbestemmelser, lovgiver selv har formuleret, har et tilstrækkeligt indhold.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...er derfor, om LL § 3 reelt er udtryk for en ændring af retstilstanden. Eller om bestemmelsen måske blot minder myndighederne om, at der findes muligheder for at gribe ind over for forsøg på omgåelse og misbrug – og samtidig minder skatteyderne om, at de ikke kan forvente at få accepteret for kunstfærdige forsøg på at nedbringe deres skattebetaling.

Læs på Jurabibliotek


Dommerskabt omgåelsesklausul?

...før som efter, at LL § 3 trådte i kraft, ofte været diskuteret i dansk skatteret, om der eksisterer en »dommerskabt omgåelsesklausul«. Debatten fået ny næring, efter Skatteministeriet med henvisning til Højesterets dom i SKM2016.16.HR i en række forarbejder har forfægtet netop det synspunkt, at der gælder en ulovfæstet omgåelsesklausul i dansk ret.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 152 -

Efter gennemførelsen af den lovfæstede omgåelsesklausul i LL § 3, stk. 1-4, synes spørgsmålet om, hvorvidt der eksisterer en dommerskabt omgåelses-

Læs på Jurabibliotek



Uoverensstemmelse mellem form og indhold

- Side 153 -

...gældende principper om »substance over form««. Man taler i så henseende også om, at skatteyderen har opstillet »kulisser«. Det må endvidere være en betingelse, at arrangementerne helt savner forretningsmæssig begrundelse, jf. Jon Stokholm i Peter Magid m.fl. (red.), Højesteret – 350 år, 2011, s. 387 (»Højesterets funktion som domstol på skatteområdet«).

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 155 -

§§ 4-6. Det må imidlertid antages, at der er et betydeligt overlap mellem de situationer, hvor der i praksis er gennemført en dispositionskorrektion, og de tilfælde, hvor LL § 3, stk. 1-4, vil kunne finde anvendelse.

Læs på Jurabibliotek



Indkomstfiksering, korrektion af priser og vilkår, armslængdeprincippet

- Side 158 -

Det må herefter antages, at der ikke er hjemmel i LL § 2 til at gennemføre dispositionskorrektioner. Hjemmel hertil må skulle findes i LL § 3 og i den praksis, som knytter sig til SL §§ 4-6, jf. ovenfor under 3.4 og 3.5.

Læs på Jurabibliotek



Proforma

- Side 160 -

...skatteministeren spurgt, hvilken forskel der var på omgåelsesbestemmelsen i LL § 3 og almindelige proformabetragtninger. Skatteministeren svarede, at et arrangement, der ville være omfattet af LL § 3 godt kunne indeholde en proformadisposition, men at der ikke kunne sættes lighedstegn mellem omgåelsesklausulen og almindelige proformabetragtninger.

Læs på Jurabibliotek