Lønsumsafgiftsbekendtgørelsen

Denne konsoliderede version af lønsumsafgiftsbekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse om afgift af lønsum m.v.

Bekendtgørelse nr. 1437 af 30. november 2023

I medfør af § 2 a, § 3, stk. 4, § 4, stk. 4 og 7, § 6 b, stk. 6, § 18, stk. 2, og § 20 i lov om afgift af lønsum m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 2729 af 21. december 2021, som ændret ved lov nr. 832 af 14. juni 2022, og skatteforvaltningslovens § 35, stk. 1, jf. lovbekendtgørelse nr. 835 af 3. juni 2022, fastsættes:

Der er ingen senere ændringer til denne bekendtgørelse.

  • Ændringsbekendtgørelsen er implementeret i den konsoliderede bekendtgørelse
  • Ændringsbekendtgørelsen er delvist implementeret i den konsoliderede bekendtgørelse
  • Ændringsbekendtgørelsen er endnu ikke implementeret i den konsoliderede bekendtgørelse
Kapitel 1 Afgiftsfritagelser
§ 1

Anerkendte trossamfund og menigheder, forsamlinger og kredse m.v., der er omfattet af et trossamfunds anerkendelse, folke- og frikirkelige organisationer og missionsselskaber, frie kirkelige organisationer, private og selvejende kirkelige institutioner samt frimenigheder og frikirker.

Kapitel 2 Registrering
§ 2

Virksomheder, der har samme ejer, registreres under et. Hvis der føres særskilt regnskab for de enkelte virksomheder, kan virksomhederne dog efter anmodning registreres hver for sig.

Stk. 2 Virksomheder, der er fællesregistreret efter momslovens § 47, stk. 4, 2. pkt., skal fællesregistreres efter lov om afgift af lønsum m.v., hvis en eller flere af de fællesregistrerede virksomheder udøver afgiftspligtige aktiviteter. Virksomheder, der alene udøver afgiftspligtige aktiviteter, og som ikke har samme ejer, kan efter anmodning registreres under et. Virksomheder, der er registreret under et, betragtes som en virksomhed.

Stk. 3 Ændringer, der indebærer, at en virksomheds afregningsform ændres, skal anmeldes over for Skatteforvaltningen senest 8 dage efter, at ændringen er sket.

Kapitel 3 Afgiftsgrundlag og sektoropdeling
§ 3

Til virksomhedens lønsum medregnes enhver form for løn, som virksomhedens ansatte har erhvervet inkl. alle tillæg, uanset om de indgår i lønnen eller ydes særskilt, jf. dog § 4, stk. 3, i lov om afgift af lønsum m.v. Løn til ansatte, der er beskæftiget i filialer m.v. i udlandet, og for hvilke virksomheden betaler ATP-bidrag, skal medregnes i lønsummen.

Stk. 2 Lønnen medregnes på det tidspunkt, hvor virksomheden skal udgiftsføre lønudgiften.

§ 4

Afgiftsgrundlaget for virksomheder, der er omfattet af § 4, stk. 4, i lov om afgift af lønsum m.v., opgøres efter reglerne nedenfor i stk. 2-6.

Stk. 2 Afgiftsgrundlaget efter stk. 1 for virksomheder, der skal opgøre afgiftsgrundlaget efter § 4, stk. 2, i lov om afgift af lønsum m.v., beregnes af den del af virksomhedens lønsum, der vedrører den afgiftspligtige del af virksomheden. Har virksomheden ansatte, der både udøver aktiviteter i den afgiftspligtige del af virksomheden og andre aktiviteter, skal der ske en fordeling af den ansattes lønsum på grundlag af det faktisk anvendte tidsforbrug i henholdsvis den afgiftspligtige del af virksomheden og den øvrige del af virksomheden. Virksomheder, der ikke kan foretage en opgørelse af tidsforbruget, skal til afgiftsgrundlaget medregne den del af lønsummen, der skønsmæssigt vedrører den afgiftspligtige del af virksomheden. Dog skal virksomheder omfattet af § 4, stk. 2, nr. 1, i lov om afgift af lønsum m.v., der ikke ønsker eller kan foretage en faktisk opgørelse af tidsforbruget for ansatte, der helt eller delvist udøver aktiviteter i den afgiftspligtige del af virksomheden, foretage en fordeling i henhold til stk. 6 for disse ansatte.

Stk. 3 Afgiftsgrundlaget efter stk. 1 for virksomheder, der skal opgøre afgiftsgrundlaget efter § 4, stk. 1, i lov om afgift af lønsum m.v., er den del af virksomhedens lønsum med tillæg af virksomhedens overskud eller fradrag af virksomhedens underskud, der vedrører den afgiftspligtige del af virksomheden. Virksomhedens lønsum opgøres efter reglerne i stk. 2. Den del af virksomhedens overskud eller underskud, der skal medregnes til afgiftsgrundlaget, opgøres på grundlag af virksomhedens regnskaber. Fører virksomheden ikke et særskilt sektorregnskab for den afgiftspligtige del af virksomheden, eller kan virksomhedens regnskaber i øvrigt ikke tilrettelægges på en sådan måde, at fordelingen af virksomhedens overskud eller underskud fremgår af regnskabet, skal virksomheden til afgiftsgrundlaget medregne den del af overskuddet eller underskuddet, der skønsmæssigt vedrører den afgiftspligtige del af virksomheden. Hvis virksomheden ikke kan sandsynliggøre den foretagne vurdering, kan Skatteforvaltningen pålægge virksomheden at føre et særskilt sektorregnskab for den eller de afgiftspligtige dele af virksomheden.

Stk. 4 Ved Skatteforvaltningens vurdering af, om den skønsmæssige fordeling af virksomhedens lønsum og overskud eller underskud efter stk. 2 og 3 er foretaget på rimelig måde, vil en fordeling, der svarer til forholdet mellem omsætningen i den afgiftspligtige del af virksomheden og virksomhedens samlede omsætning i det pågældende indkomstår, som udgangspunkt blive lagt til grund. Der kan ved vurderingen af den skønsmæssige fordeling bl.a. tages hensyn til omsætning, årsværk m.v.

Stk. 5 Afgiftsgrundlaget efter stk. 1 for virksomheder, der både skal opgøre afgiftsgrundlaget efter § 4, stk. 1 og 2, i lov om afgift af lønsum m.v., opgøres på grundlag af en tilsvarende fordeling som efter stk. 2-4.

Stk. 6 Virksomheder omfattet af § 4, stk. 2, nr. 1, i lov om afgift af lønsum m.v., der både udøver lønsumsafgiftspligtige aktiviteter og andre aktiviteter, og som ikke ønsker eller kan foretage en opgørelse af det faktiske tidsforbrug for en eller flere af de ansatte, der helt eller delvist udøver aktiviteter i den afgiftspligtige del af virksomheden, skal anse 60 pct. af disse ansattes samlede lønsum for at være anvendt til fuldt ud afgiftspligtige aktiviteter. De resterende 40 pct. af disse ansattes samlede lønsum skal anses for at være anvendt til aktiviteter både i den afgiftspligtige del af virksomheden og til andre aktiviteter, og denne lønsum skal medregnes til afgiftsgrundlaget efter at være blevet reduceret med fradragsprocenten, som er udregnet af virksomheden efter momslovens § 38, stk. 1, jf. stk. 7, 1. pkt., dog uden at der i denne sats medregnes omsætningen af aktiviteter nævnt i momslovens § 37, stk. 7.

Stk. 7 Den på tidspunktet for regnskabsårets begyndelse endeligt opgjorte fradragsprocent for regnskabsåret før det foregående regnskabsår, jf. momsbekendtgørelsens § 17, stk. 1, 5. pkt., skal anvendes ved den løbende foreløbige opgørelse og angivelse af lønsumsafgiften efter stk. 6 for indeværende regnskabsår. Der skal anvendes samme foreløbige fradragsprocent i hele regnskabsåret. Regulering af lønsumsafgiften for det foregående regnskabsår opgjort efter stk. 6 som følge af den endeligt opgjorte fradragsprocent efter momsbekendtgørelsens § 17, stk. 2, 1. pkt., skal foretages i afgiftsperioden for den 6. måned efter udløbet af dette regnskabsår. Reguleringen efter 3. pkt. skal ske som en del af den ordinære angivelse af lønsumsafgiften for den pågældende afgiftsperiode.

Stk. 8 Hvis en virksomhed ophører med at være registreret, skal virksomheden, når den endelige delvise fradragsprocent kendes, efterangive reguleringen efter stk. 7, 3. pkt., i den sidst dannede afregningsperiode. Såfremt der beregnes renter af beløbet, kan virksomheden søge om fritagelse for rentebeløbet i henhold til opkrævningslovens § 8, stk. 3.

Kapitel 4 Angivelse
§ 5

Virksomhedens angivelser efter §§ 6, 6 a eller 6 b, i lov om afgift af lønsum m.v., indgives digitalt efter Skatteforvaltningens nærmere bestemmelser.

Stk. 2 Virksomheden anfører afgift til indbetaling i de felter, der fremgår af angivelserne efter stk. 1. Beløbet skal angives i hele kroner.

Kapitel 5 Regulering og afgiftsgrundlag
§ 6

For virksomheder, hvor der efter indgivelse af endelig angivelse af afgift efter § 6 b i lov om afgift af lønsum m.v., sker ændringer i virksomhedens opgørelse af overskud eller underskud f.eks. i forbindelse med den skattemæssige ligning, skal den indbetalte afgift reguleres i overensstemmelse hermed.

Kapitel 6 Regnskabsføring
§ 7

Virksomheder, der er registreret efter lov om afgift af lønsum m.v., skal føre et regnskab, således at de beløb, der lægges til grund for beregningen af afgiften for hver opgørelsesperiode, fremgår af regnskabet.

Stk. 2 Regnskabet, der skal føres i det almindelige forretningsregnskab, skal føres på en klar og overskuelig måde, og det skal indeholde sådanne specifikationer, at det kan danne grundlag for Skatteforvaltningens kontrol med beregningen af afgiften.

Stk. 3 Virksomhederne skal føre et regnskab over den samlede lønsum. Dele af lønsummen, som ikke skal medregnes til afgiftsgrundlaget, skal fremgå særskilt af regnskabet eller af en opgørelse for den enkelte periode.

Stk. 4 Bogføringen for en opgørelsesperiode skal omfatte beløb, som skal medregnes til lønsummen i den pågældende periode.

§ 8

Virksomhedens regnskab efter § 7 for en opgørelsesperiode skal være ført, inden angivelsen indgives.

Stk. 2 Skatteforvaltningen kan kræve, at virksomhedens bogføring efter en frist på mindst 14 dage skal være ajourført for opgørelsesperioder, for hvilke fristen for indgivelse af angivelse er overskredet.

§ 9

Virksomhederne skal opbevare regnskabet, regnskabsbilag og andet regnskabsmateriale i 5 år efter udløbet af det pågældende regnskabsår.

Stk. 2 Anvendes it ved lønanvisning, kan samlelister med oplysning om indholdet af hver enkelt lønbilag træde i stedet for kopier af de nævnte bilag.

Kapitel 7 Strafbestemmelse
§ 10

Den, der forsætligt eller groft uagtsomt overtræder § 2, stk. 3, § 3, stk. 1, 2. pkt., § 7, § 8, stk. 1, eller § 9, stk. 1, eller undlader at efterkomme et pålæg meddelt efter § 4, stk. 3, 5. pkt., eller § 8, stk. 2, straffes med bøde, medmindre højere straf er forskyldt efter § 18, stk. 3, i lov om afgift af lønsum m.v. § 18, stk. 4, i lov om afgift af lønsum mv., finder tilsvarende anvendelse.

Kapitel 8 Ikrafttrædelses- og overgangsbestemmelser
§ 11

Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2024.

Stk. 2 Bekendtgørelse nr. 774 af 21. juni 2013 om afgift af lønsum m.v. ophæves.

Stk. 3 Virksomheder, der den 30. juni 2023 ikke har reguleret lønsumsafgiften som følge af den endeligt opgjorte fradragsprocent efter reglerne i momsbekendtgørelsens § 17, stk. 1, 3. pkt., jf. bekendtgørelse nr. 2246 af 30. november 2021, skal for det seneste af deres regnskabsår, der er afsluttet senest den 30. juni 2023, opgøre den endelige fradragsprocent for dette regnskabsår senest samtidig med angivelsen af lønsumsafgiften i afgiftsperioden for den 6. måned i det første af virksomhedens regnskabsår, der påbegyndes fra og med den 1. juli 2023. Den endelige regulering af lønsumsafgiften som følge af den endeligt opgjorte fradragsprocent efter 1. pkt. skal foretages i afgiftsperioden for den 6. måned i det første af virksomhedens regnskabsår, som påbegyndes fra og med den 1. juli 2023.

Stk. 4 Hvis den 1. juli 2023 ikke er den første dag i virksomhedens regnskabsår, skal virksomheden ved opgørelsen af lønsumsafgiften efter § 4, stk. 6, i det indeværende regnskabsår uanset momslovens § 38, stk. 1, jf. den til enhver tid gældende momsbekendtgørelses § 17, stk. 1, 4. og 5. pkt., anvende den foreløbige fradragsprocent, som virksomheden brugte før den 1. juli 2023 ved opgørelsen og angivelsen af lønsumsafgiften i den resterende del af virksomhedens indeværende regnskabsår.

Stk. 5 For det af første af virksomhedernes regnskabsår, der påbegyndes fra og med den 1. juli 2023, skal virksomhederne ved opgørelsen af lønsumsafgiften efter § 4, stk. 6, enten anvende en foreløbig fradragsprocent, som er opgjort på baggrund af fordelingen af omsætningen i virksomhedernes regnskabsår før det foregående regnskabsår, eller anvende den faktisk anvendte foreløbige fradragsprocent for det foregående regnskabsår.