- Side 49 -
...skifte i anledning af førstafdødes død primært arvefordelingsrelateret, idet den længstlevende ægtefælle – hvem af ægtefællerne det end bliver – ved hjælp af ægtepagten undgår, at vedkommendes egen formue indgår i dødsbodelingen, samtidig med at han eller hun skal have boslod og arvelod af førstafdødes formue (eller eventuelt kan være i uskiftet bo).
- Side 54 -
...dødsboskifte ikke undtaget fra ligedeling, men behandles som delingsformue, medmindre aktivet er omfattet af en anden af § 51’s friholdelsesgrunde. Hver ægtefælles formues status fastlægges for sig på grundlag af legale regler, gyldige aftaler om særeje og gyldige tredjemandsbestemmelser om særeje. Der kan i det hele henvises til Familieret kap. 10.
(...)
...at reglerne om delingsformue skal anvendes på aktiver, der er berørt af en aftale om sumsæreje eller sumdeling. Om de kvalitative regler om udtagelse finder anvendelse på sumsæreje og sumdeling, se nærmere ndf. under afsnit 3.3 og 3.4. Se endvidere om kvalitative testationskompetencereglers anvendelse på sumsæreje og sumdeling i kap. 13, afsnit 4.
- Side 72 -
...1989-90, Tillæg A, sp. 779. Det er således tilstrækkeligt, at aktivet delvis er delingsformue. Er særejet tidsbegrænset, er det afgørende, om tidsbegrænsningen er ophørt ved førstafdødes død, jf. Formueordninger s. 328. På dette tidspunkt fastlægges formuernes status – også selv om længstlevende har været i uskiftet bo, jf. Formueordninger s. 178.
(...)
...formue fuldstændigt særeje, mens den øvrige del af formuen er delingsformue.6868. Er det bestemte beløb skilsmissesæreje, får bestemmelsen om sumsæreje ikke betydning på skiftet. Et genstandsrelateret/konkret sumsæreje betyder, at et bestemt beløb af aktivets værdi er fuldstændigt særeje, mens den øvrige del er delingsformue. Er en ægtefælles for-