Bøger, som nævner Lov om ægtefællers økonomiske forhold § 14

Indledning

- Side 179 -

ÆFL kap. 4 (ÆFL §§ 12-14) fastlægger udtømmende, i hvilket omfang ægtefæller ved en såkaldt ægtepagt kan aftale særeje. En ægtepagt er en aftale, der skal opfylde visse formkrav for at være gyldig, jf. nærmere ndf. i kap. 12. Dertil skal føjes reglen i ÆFL § 25, stk. 2, om aftaler ved ægtepagt om surrogater og indtægter.

Læs på Jurabibliotek



Begrænsninger i ægtefællernes adgang til at fastlægge formueordningen i deres ægteskab som følge af tredjemands bestemmelse

- Side 199 -

...tilladelse – kræver i alle tilfælde oprettelse af ægtepagt, jf. ÆFL § 14, stk. 1, idet enhver ændring af en formueordning kræver ægtepagt. Tredjemand – eller den, han har bemyndiget til at give tilladelsen – kan således ikke, efter at arven er falden, eller efter at gaven er givet, ændre formueordningen i modtagerens ægteskab uden ægtefællernes medvirken.

Læs på Jurabibliotek



Ophør af særeje

- Side 202 -

Særeje kan også ophøre under ægteskabet ved en ægtepagt om ophævelse af særejet, jf. ÆFL § 21. Ægtefællernes særejeophævelsesægtepagt må dog ikke stride mod en tredjemands bestemmelse om særeje, jf. ÆFL § 14, stk. 2 og nærmere ovf. i afsnit 5.5. Særeje kan desuden ophøre under ægteskabet, fordi en fastsat tidsbegrænsning af særejet udløber.

Læs på Jurabibliotek



Virkningen af helt eller delvist ulovlige aftaler om formueordningen

- Side 204 -

...ægtepagtsform – og kun formueordningsaftaler og forhåndsaftaler om formuedelingen kan træffes i ægtepagtsform.103103. Gaver kræver for at være gyldige fra 1. januar 2018 ikke oprettelse af ægtepagt. Spørgsmålet om betydningen af en »aftaletilvækst« kan derfor opstå i to varianter. Ægtefællerne kan i en tinglyst ægtepagt have aftalt noget, der ikke er tilladt.

Læs på Jurabibliotek