- Side 345 -
...fordeling af aktiverne.11. Udlæg af aktiver på et ægtefælleskifte vurderes skattemæssigt ikke som et salg. Ægtefællen succederer i betydelig grad i den anden ægtefælles skattemæssige stilling. Ndf. under afsnit 2-5 omtales de generelle lovbestemmelser om den kvalitative fordeling af aktiverne mellem ægtefællerne, dvs. reglerne i ÆFL §§ 31, 48 og 49.
- Side 346 -
Hovedreglen om den kvalitative fordeling findes i ÆFL § 48, stk. 1 og 2.
(...)
- Side 347 -
...udtage alle ejendele, som ikke er omfattet af de særlige regler i ÆFL § 48, stk. 3. I relation til de aktiver, som er omfattet af ÆFL § 48, stk. 3, skal ejerægtefællen kun vige for den anden ægtefælle, hvis den anden ægtefælles interesse i at udtage et aktiv skønnes at have overvægt for ejerægtefællens interesse, se nærmere herom ndf. under afsnit 4.
(...)
...anvendelse på dels aktiver, som er i sameje mellem ægtefællerne, hvis begge samejeanparter tilhører ægtefællernes delingsformue, dels aktiver, som ikke kan godtgøres at høre til enten den ene eller den anden ægtefælles delingsformue, og dels på en samejeanpart, der hører til den ene ægtefælles delingsformue (og hvor den anden ægtefælles anpart er særeje).
(...)
...Sumsæreje og sumdeling kap. 18, afsnit 3. Se også Skilsmisseret s. 141 og ÆFL-kommentar s. 350. Har ægtefæller aftalt sumdeling, indgår det bestemte beløb i ligedelingen, og derfor finder ÆFL § 48 anvendelse. Ved en aftale om genstandsrelateret sumdeling, hvor det bestemte beløb knytter sig til værdien af et eller flere aktiver, mens ægtefællens øvri-
(...)
- Side 348 -
ge formue skal være særeje, omfatter ÆFL § 48 dog kun de aktiver, som sumdelingsbeløbet knytter sig til.99. Jf. Sumsæreje og sumdeling kap. 18, afsnit 4. Se også ÆFL-kommentar s. 350.
(...)
...derimod ikke anvendelse på aktiver, der alene er fuldstændigt særeje, skilsmissesæreje eller kombinationssæreje. Det samme er tilfældet for aktiver, der udelukkende er erhvervet for beløb fra en udbetalt alders- og kapitalpension mv., som er omfattet af ÆFL § 34, stk. 2, og § 35, stk. 2.1010. Se også ÆFL-kommentar s. 349 og Grønborg ÆFL-kommentar s. 462.
En konsekvent gennemførelse af princippet i ÆFL § 48, stk. 2, om fortrinsret for ejerægtefællen kan være uheldig for den ægtefælle, der har den mindste delingsformue og derfor mindst at »udtage på«, eftersom den mindre delingsformue ikke nødvendigvis modsvares af et mindre behov for at komme i besiddelse af bestemte aktiver.
(...)
ÆFL indeholder derfor i § 48, stk. 3, 2. pkt., nr. 1-7, hjemmel til, at den anden ægtefælle kan udtage ét eller flere aktiver, uanset om ejerægtefællen selv ønsker de pågældende aktiver udlagt på skifte – såkaldt krydsende udtagelsesret.
(...)
- Side 349 -
...opretholdelsen af hjemmet eller fortsættelse af erhverv eller i øvrigt, jf. § 48, stk. 3, 1. pkt. Den ændrede formulering af ÆFL § 48, stk. 3, 1. pkt., i forhold til den hidtidige ÆSKL § 63, stk. 2, 2. pkt., af kriterierne for krydsende udtagelsesret muliggør en lidt mere nuanceret bedømmelse af, om en ægtefælle skal tillægges krydsende udtagelsesret.
ÆFL § 48, stk. 3, 2. pkt., nr. 1, giver hjemmel til krydsende udtagelsesret til en bolig, der udelukkende eller hovedsagelig er bestemt til familiens helårsbolig.1414. Spørgsmålet om krydsende udtagelsesret til fast ejendom er behandlet af Lund-Andersen i J 1984 s. 251 ff. og i SKL-kommentar s. 399-405.
- Side 352 -
...lejen for en vis periode var aftalt til under markedslejen. Ægtefællerne havde anvendt mere end 100.000 kr. på istandsættelse af sommerhuset. Dommen er refereret i Domsoversigter 1987, 7.1.56. Bestemmelsen finder – i modsætning til nr. 1 – ikke anvendelse ved husbåde og campingvogne.2121. Se også ÆFL-kommentar s. 353 og Grønborg ÆFL-kommentar s. 466.
Ifølge ÆFL § 48, stk. 3, 2. pkt., nr. 4 og 5, kan »Indbo i fælles hjem og fritidsbolig« og »Løsøre, der særlig har tjent den pågældende ægtefælles behov«, udtages af ikke-ejerægtefællen, hvis aktivet har den væsentligste betydning for opretholdelsen af hjemmet, fortsættelsen af erhverv eller i øvrigt.
- Side 353 -
ÆFL § 48, stk. 3, 2. pkt., nr. 6, giver mulighed for krydsende udtagelsesret til »Erhvervsvirksomhed«. Afgørende er, om erhvervsvirksomheden er af den væsentligste betydning for fortsættelsen af erhverv eller i øvrigt.
(...)
...ægtefælle (eksempelvis M) er ansat hos tredjemand og tillige ejer en butik eller anden forretningsvirksomhed, der udelukkende eller hovedsagelig drives af H. Muligheden foreligger ligeledes, såfremt en ægtefælle (H) har modtaget en erhvervsvirksomhed som arv, og M derefter i en årrække udelukkende eller i det væsentlige har drevet denne virksomhed.
- Side 354 -
ÆFL § 48, stk. 3, 2. pkt., nr. 6, giver hjemmel for krydsende udtagelsesret til »erhvervsløsøre«, der kan udtages af den anden ægtefælle, når det for denne har den væsentligste betydning for fortsættelsen af erhverv eller i øvrigt.
...ægtefælle. og det er en følge heraf, at det i ÆFL § 49, stk. 1. og 2. pkt., er bestemt, at »En ægtefælle kan udtage aktiver, selv om værdien overstiger det beløb, der tilfalder denne ægtefælle efter § 26. Det manglende beløb skal betales kontant«. Udtagelsesreglerne i § 48 effektiviseres af den af § 49, stk. 1, 1. og 2. pkt., følgende udløsningsret.