- Side 115 -
I internationale ægteskaber, som reguleres af lovvalgsreglerne i ægtefællelovens §§ 63-70, har ægtefællerne mulighed for at indgå aftaler om lovvalget for deres indbyrdes formueforhold, jf. ægtefællelovens § 65, stk. 1.
(...)
- Side 116 -
...og underskrives af begge ægtefæller. Lovvalgsaftalen kan underskrives med digital signatur, og en aftale, der er underskrevet i udlandet med en udenlandsk digital signatur, anerkendes i Danmark, hvis den udenlandske signatur er undergivet sikkerhedskrav, der svarer til sikkerhedskravene til en dansk digital signatur.99. Ibid., bemærkninger til § 66.
(...)
Hvis begge ægtefæller bor i Danmark på tidspunktet for lovvalgsaftalens indgåelse, eller hvis ægtefællerne aftaler, at dansk ret skal finde anvendelse, skal lovvalgsaftalen indgås ved ægtepagt efter reglerne i ægtefællelovens kapitel 6, som blandt andet kræver tinglysning i personbogen. Dette følger af ægtefællelovens § 66, stk. 2.
(...)
- Side 117 -
...66 er underlagt dansk ret, jf. lovens § 67. Dette indebærer blandt andet, at sager om tvang, svig o.lign. skal afgøres efter reglerne i aftaleloven. Det er uden betydning for spørgsmålet om lovvalgsaftalens gyldighed, om det aftalte lands regler tillader ægtefæller at indgå̊ lovvalgsaftaler om deres formueforhold.1111. Ibid., bemærkninger til § 67.
- Side 121 -
På det familieformueretlige område gælder der adskillige præceptive regler, og flere af dem er internationalt præceptive. Disse regler finder derfor anvendelse, selv om retsforholdet er underlagt udenlandsk ret efter lovvalgsreglerne i ægtefællelovens §§ 63-70.
- Side 123 -
...opstiller formkrav for lovvalgsaftaler, bedømmes formgyldigheden efter formkravene for ægtepagter i det pågældende land, jf. konventionens artikel 4, stk. 2. Efter dansk ret skal lovvalgsaftalen indgås skriftligt, og den skal dateres og underskrives af begge ægtefæller, jf. ægtefællelovens § 66, stk. 1, som gennemgås nærmere i afsnit 8.3.1 nedenfor.