Bøger, som nævner Autorisationsloven § 17

Sondringen mellem offentlig ret og privatret

- Side 288 -

...enhver tid værende almindelige anerkendte faglige standard på området, jf. autorisationslovens § 17. Denne regel forpligter den behandlingsansvarlige sundhedsperson, og sundhedspersonen kan ikke ved aftale fralægge sig behandleransvaret.700700. Jf. vejledning nr. 161 af 16. september 1998, pkt. 2.2, Tidemand-Petersson, Lægeansvar, 2. udgave, s. 43-44.

Læs på Jurabibliotek



»Sundhedsfaglig virksomhed«

- Side 295 -

...klagesager med at fastlægge standarden i de enkelte tilfælde, jf. ovenfor 8.2, men det er domstolene, der i sidste ende afgør, hvad der er fagligt forsvarligt i det enkelte tilfælde, der er tale om en retsstandard.721721. Jf. Helle Bødker Madsen, Sundhedsret, s. 85 f. Den faglige forpligtelse i det enkelte tilfælde er ofte ikke entydig, jf. ovenfor

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 296 -

...17 i autorisationsloven). Patientklagenævnet påstod frifindelse og henviste herved til, at tavshedspligtreglen uden videre indebar en overtrædelse af lægelovens § 6 og således var omfattet af begrebet »faglig virksomhed«. Landsretten fandt, at begrebet »faglig virksomhed« efter sammenhængen og forarbejderne måtte forstås som »sundhedsfaglig virksom-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 298 -

...sundhedsfaglig professionel tolk havde medvirket i kommunikationen vedrørende information og ved vigtige beslutninger i forbindelse med et kæbekirurgisk indgreb. Det må endvidere antages, at pligten til at indgå en skriftlig aftale om biologisk materiale efter sundhedslovens § 35, der retter sig mod private virksomheder, ikke er omfattet af nævnets kompetence.

Læs på Jurabibliotek



Aftalerettens anvendelsesområde

- Side 305 -

...overenskomsten med det offentlige er forpligtet til at tilrettelægge sin konsultation og tidsbestilling således, at de sikrede sædvanligvis kan få konsultation senest 5. hverdag efter tidsbestillingen, jf. landsoverenskomstens § 39, stk. 1, nr. c, og nedenfor 16.2.3.2.747747Det drøftes nedenfor i kapitel 16, om patienten kan påberåbe sig denne bestemmelse.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 308 -

...ligger under den faglige standard på området, og pligten til at indhente informeret samtykke forud for behandlingens iværksættelse. Det beror, som det er nævnt, på fortolkning, om de præceptive regler i det enkelte tilfælde udtømmende gør op med behandling, herunder dens art, udstrækning og tilrettelæggelse, eller om der er plads til aftaleretten.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 309 -

...kunstig befrugtning, jf. befrugtningsloven. Der skal informeres om skader i forbindelse med behandling, som må antages at kunne give ret til erstatning fra Patientforsikringsforeningen, jf. klage- og erstatningslovens § 23, og en læge har pligt til yde den første fornødne lægehjælp efter autorisationslovens § 42, stk. 1, m.v., jf. nedenfor i afsnit 14.3.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 310 -

...unødig fjernelse af lymfeknuder udgør derimod en overtrædelse af autorisationslovens § 17, jf. Patientklagenævnets sag nr. 0233802. Unødig fjernelse af bryst eller kirtler. Patienten skal efter de præceptive regler meddele sit samtykke hertil, og patienten kan på ethvert tidspunkt trække behandlingssamtykket tilbage, jf. sundhedslovens §§ 15 og 16.

Læs på Jurabibliotek