- Side 284 -
...betalingsinstitut mv. og de forholdsvis restriktive krav, der stilles for at opnå en sådan tilladelse. Ordlyden af betalingslovens § 5, nr. 2, bidrager imidlertid ikke til at afgrænse disse undtagelsestilfælde, jf. nærmere herom i det følgende, hvor der også gøres et forsøg på at opstille retningslinjer for, hvornår et forhold falder uden for loven.
...penge med kommentarer (2012) s. 89 ff. at loven ikke finder anvendelse på betalingstransaktioner »fra en betaler til en betalingsmodtager gennem en handelsagent, som har fuldmagt fra betaleren eller betalingsmodtageren til at forhandle eller afslutte salg eller køb af varer eller tjenesteydelser på vegne af enten betaleren eller betalingsmodtageren«.
(...)
Betalingslovens § 5, nr. 2, omfatter efter sin ordlyd kun betalinger gennem en »handelsagent«, hvorved i henhold til handelsagentlovens § 2536536 Lov nr. 272 af 2. maj 1990 om handelsagenter og handelsrejsende. forstås »den, som for en anden (agenturgiveren) mod vederlag har påtaget sig for dennes regning selvstændigt og vedvarende at virke for salg eller
(...)
- Side 285 -
...(samt i betalingstjenestedirektivet, forarbejderne til betalingsloven538538 Se FT 2016-17, tillæg A, L 157 s. 91. og Finanstilsynets orientering) ikke i overensstemmelse med den definition, der er fastlagt i handelsagentloven og -direktivet. Dette giver anledning til uklarhed vedrørende undtagelsesbestemmelsens rækkevidde, jf. nærmere i det følgende.
(...)
Eftersom definitionen af en handelsagent er direktivbaseret, jf. ovenfor, bør udformningen af betalingstjenestedirektivets artikel 3, litra b/betalingslovens § 5, nr. 2, ikke bero på en anden afgrænsning af handelsagentbegrebet end den, som fremgår af definitionerne i handelsagentdirektivet/den danske handelsagentlov.
- Side 286 -
Anvendelsen af begrebet »handelsagent« i sammenhæng med »salg eller køb af varer eller tjenesteydelser« i betalingslovens § 5, nr. 2, er allerede af dén grund ikke videre hensigtsmæssig.
...(min udhævning), jf. også betalingstjenestedirektivets artikel 3, litra b, om »betalingstransaktioner fra betaleren til betalingsmodtageren gennem en handelsagent, som ved aftale har tilladelse til at forhandle eller afslutte salg eller køb af varer eller tjenesteydelser på vegne af enten kun betaleren eller kun betalingsmodtageren« (min udhævning).
(...)
- Side 287 -
Det er efter ordlyden af betalingslovens § 5, nr. 2, en betingelse for, at et forhold falder ind under bestemmelsen, at det erhvervsdrivende mellemled er udstyret med en fuldmagt fra sælgeren eller køberen.
(...)
...Forbrugeraftaleloven med kommentarer (2018) s. 89 ff. Se også Finanstilsynets orientering, hvorefter det antages at være en betingelse for anvendelse af betalingslovens § 5, nr. 2, at det »for den enkelte køber er tydeligt, at der indgås aftale med sælger og ikke handelsagenten. Det skal altså være tydeligt, at det er sælgers varer, der sælges gennem handelsagenten.«
(...)
- Side 288 -
...rækkevidden af betalingslovens § 5, nr. 2. En formålsfortolkning af betalingslovens bestemmelser i almindelighed og undtagelsesbestemmelserne i særdeleshed bliver herefter afgørende for, hvorvidt betalingstransaktioner, der passerer via et mellemled fra køberen til sælgeren, er omfattet af betalingsloven eller ej, jf. nærmere herom i det følgende.
- Side 290 -
...betingelse for anvendelse af betalingslovens § 5, nr. 2, at »[u]dbyderen af tjenesten har fuldmagt fra sælger (eller køber) til at forhandle eller indgå aftale om salg (eller køb) af en vare eller tjeneste«, og at »[p]ris og vilkår fastsættes af sælger, og disse formidles blot via handelsagenten, som typisk vil tage et gebyr fra sælger for sin rolle«.
(...)
...nr. 2, kan nævnes internetportaler til bestilling af take away på nettet, hvor forskellige restauranter mv. udbyder mad til udbringning. Et andet eksempel er dealsites, hvor køberen kan erhverve varer eller tjenesteydelser fra en leverandør/sælger med en rabat i forhold til den pris, som leverandøren/sælgeren normalt udbyder ydelsen til. Et tredje
(...)
- Side 291 -
...opfattes som en udbyder af betalingstjenester i henhold til dette lovforslag, uagtet om denne kommer i besiddelse af midlerne eller ej. Dette skyldes, at handelsagenten agerer på baggrund af et fuldmagtsforhold og derved kan afgive eller modtage betaling på vegne af fuldmagtsgiver med frigørende virkning for modparten« (stavemåde mv. ikke tilrettet).
(...)
- Side 292 -
...sælger og køber – udbyder en betalingstjeneste, f.eks. ved at udstede et betalingsinstrument eller oprette en betalingskonto til enten køberen eller sælgeren (eller begge), falder såvel udbyderens virksomhed som den konkrete betalingstransaktion uden for undtagelsesbestemmelsen i betalingslovens § 5, nr. 2, dvs. at loven fuldt ud finder anvendelse.
- Side 293 -
...dennes navn at indgå aftale herom«. Hvis f.eks. et dealsite var »handelsagent«, ville det indebære, at handelsagentlovens præceptive regler om handelsagentens krav på provision og godtgørelse ved ophør mv. fandt anvendelse. At f.eks. dealsites er undtaget fra betalingslovens anvendelsesområde, kan fuldt ud tiltrædes, men handelsagenter er de ikke.