Bemærk, at § 43 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 43, om det har en betydning.
- Side 103 -
...forbrugerbeskyttende regler for finansielle virksomheder eller for de enkelte finansielle virksomheder, som pengeinstitutter, forsikringsselskaber og realkreditinstitutter. Reglerne i FIL suppleres for forsikringsselskaber af forsikringsaftaleloven, som indeholder en række regler først og fremmest om forholdet mellem forsikringsselskab og forsikringstager.
- Side 104 -
...finansielle virksomheder drives i overensstemmelse med redelig forretningsskik og god praksis inden for virksomhedsområdet. Der er tale om en retlig standard, der er fleksibel og dynamisk, således at domstolene kan foretage konkrete vurderinger i det enkelte tilfælde, og som fastsætter nogle overordnede rammer for de finansielle virksomheders adfærd.
(...)
- Side 105 -
...virksomhed, idet bekendtgørelsen alene finder anvendelse når der består et egentligt kundeforhold. Pligten til at iagttage redelig forretningsskik og god praksis gælder dog i forhold til finansielle virksomheders hele virksomhed, herunder over for erklæringsgivere, løftegivere m.fl. Sådanne situationer afgøres dog direkte efter bestemmelsen FIL § 43, stk. 1.
(...)
- Side 106 -
...om erstatning uden for kontrakt og dermed være et culpaansvar. Der er således alene tale om en kodificering af erstatningsansvaret uden for kontrakt, svarende til f.eks. SL § 361 og markedsføringslovens § 24, stk. 2, hvoraf det fremgår, at handlinger i strid med loven pådrager erstatningsansvar i overensstemmelse med dansk rets almindelige regler.
(...)
...revisionsskik«. Under alle omstændigheder forholder det sig ikke sådan, at en overtrædelse af god skik-regler skaber en formodning for, at der samtidig foreligger et culpaansvar. Det er vel også dette, FIL § 43 a nu understreger. At der i princippet er tale om to individuelle bedømmelser. § 43 a tjener imidlertid til at understrege, at konstateringen
(...)
- Side 108 -
...sammenhæng mellem overtrædelse af god skik og ugyldighed, da bestemmelsen drejer sig om, at en aftale, hvis håndhævelse vil være i strid med hæderlig forretningsskik, kan tilsidesættes. Aftalelovens § 38 c kan dog alene anvendes, hvis håndhævelse af aftalen vil bevirke en betydelig skævhed i parternes rettigheder og forpligtelser til skade for forbrugeren.
(...)
...erstatning og tilbagesøgning af uretmæssigt opkrævede beløb. Finanstilsynet har, jf. FIL § 348 a, stk. 1, pligt til at underrette Forbrugerombudsmanden, hvis tilsynet bliver bekendt med, at en finansiel virksomheds kunder kan have lidt tab som følge af, at virksomheden har overtrådt FIL § 43, stk. 1, eller bestemmelser fastsat i medfør af FIL § 43, stk. 2.
(...)
Herudover kan Finanstilsynet bl.a. på baggrund af en henvendelse fra en kunde behandle sager om overtrædelse af FIL § 43 og regler fastsat i medfør af FIL § 43, stk. 2, jf. FIL §§ 344 og 348, stk. 1. Finanstilsynet afgør ikke konkrete tvister mellem en finansiel virksomhed og en forbruger.
(...)
- Side 109 -
Efter FIL § 43, stk. 2-4, fastsætter erhvervsministeren nærmere regler om redelig forretningsskik og god praksis for de finansielle virksomheder, pris- og risikooplysninger for finansielle ydelser og kompetencekrav til finansielle rådgivere.
(...)
- Side 112 -
...god skik-forpligtelserne svarer nøje til den, der fremgår af markedsføringsloven, lov nr. 426 af 3. maj 2017. Formålet med 2017-markedsføringsloven, som ophævede den hidtidige markedsføringslov, var navnlig at sikre en tekstnær gennemførelse af direktivet om urimelig handelspraksis, 2005/29/EF, som i det væsentlige er et totalharmoniseringsdirektiv.
- Side 116 -
Bekendtgørelsen indeholder i § 5 en generalklausul, hvorefter værdipapirhandleren skal handle redeligt og professionelt. Bestemmelsen er et supplement til FIL § 43. Efter den tilknyttede vejledning indebærer kravet om god skik bl.a., at rådgiveren er forpligtet til at inddrage konsekvenser af de skatte-
(...)
- Side 118 -
Med hjemmel i FIL § 43, stk. 2, 1. pkt., og § 373, stk. 4, har erhvervsministeren endvidere udstedt bekendtgørelse om værdipapirhandleres udførelse af ordrer (best execution), senest bekendtgørelse nr. 917 af 25. juni 2017.
- Side 125 -
Tilsvarende er der fastsat kompetencekrav til boligkreditgivere og boligkreditformidlere, jf. senest bekendtgørelse nr. 329 af 7. april 2016, som også er udstedt i medfør af FIL § 43, stk. 4.
- Side 131 -
...hjemmel i FIL § 43, stk. 3, er endelig udstedt bekendtgørelse nr. 147 af 25. februar 2020 om information til forbrugere om priser m.v. i pengeinstitutter, som gælder for danske og udenlandske pengeinstitutter, som udøver virksomhed her i landet, herunder gennem filialetablering, når de udbyder produkter til forbrugere, jf. bekendtgørelsens § 1, stk. 1.
- Side 138 -
...FIL, jf. FIL § 43, stk. 1 – at forsikringsformidlingsvirksomhed skal drives i overensstemmelse med redelig forretningsskik og god praksis for virksomhedsområdet, jf. lovens § 12, stk. 1. Erhvervsministeren har med hjemmel i lovens § 12, stk. 2, udstedt en bekendtgørelse, senest nr. 1143 af 15. november 2019, om god skik for forsikringsdistributører.
(...)
...omkostninger; senest ved bekendtgørelse nr. 44 af 19. januar 2014. Bekendtgørelsen finder anvendelse på danske og udenlandske pensions- og livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser samt skadesforsikringsselskaber, som udbyder skades- og livsforsikring til forbrugere her i landet, herunder gennem filialetablering, jf. bekendtgørelsens § 1.
- Side 156 -
...ovenfor underlagt regler om god skik i FIL § 43 og god skik-bekendtgørelsen, hvorefter finansielle virksomheder skal drives i overensstemmelse med god skik. Rådgivningen i forbindelse med værdipapirhandel skal endvidere opfylde bekendtgørelse om investorbeskyttelse ved værdipapirhandel, der bl.a. fastlægger regler om investeringsprofil og egnethedstest.