Kapitel 10 Folkeafstemninger
Folkeafstemninger efter grundlovens § 29, stk. 2, og § 88 afholdes i Grønland. Det samme gælder folkeafstemninger efter grundlovens § 20, stk. 2, og § 42, såfremt den pågældende lov skal gælde for Grønland eller ved anordning kunne sættes i kraft i Grønland.
Folkeafstemninger i Grønland finder sted samme dag som i de øvrige dele af riget.
Rigsombudsmanden bekendtgør lovforslaget eller loven med oplysning om dagen for folkeafstemningen. Bekendtgørelsen sker tidligst 18 søgnedage og så vidt muligt 12 søgnedage før afstemningsdagen.
Folkeafstemningen foregår i de samme valgkredse og afstemningsdistrikter som valg til Folketinget, jf. kapitel 3.
Stk. 2 Folkeafstemningen ledes og forberedes af rigsombudsmanden, valgbestyrelser, afstemningsledere og tilforordnede vælgere som nævnt i kapitel 3 og 5 for folketingsvalg med de ændringer, der følger af afstemningens karakter, jf. dog stk. 3.
Stk. 3 På stemmesedlerne ved folkeafstemninger skal på dansk og grønlandsk være trykt ordet "Folkeafstemning" samt klart adskilt ordene "Ja" og "Nej".
Afstemningen på afstemningsdagen finder sted i overensstemmelse med reglerne i kapitel 6 for folketingsvalg, jf. dog stk. 2.
Stk. 2 Ved stemmeafgivningen sætter vælgere, der stemmer for lovforslaget eller loven, et kryds ved ordet "Ja" på stemmesedlen, medens vælgere, der stemmer imod, sætter et kryds ved ordet "Nej". Ved opslag i stemmelokalet og stemmerummene skal der gives vælgerne vejledning herom.
Ved folkeafstemning kan der brevstemmes i overensstemmelse med reglerne i kapitel 7 for folketingsvalg, jf. dog stk. 2-4.
Stk. 2 På brevstemmesedlerne til brevstemmeafgivning i Grønland skal på dansk og grønlandsk være trykt ordet "Folkeafstemning" samt klart adskilt ordene "Ja" og "Nej".
Stk. 3 Ved brevstemmeafgivning uden for Grønland anvendes det brevstemmemateriale, der er nævnt i § 100 i lov om valg til Folketinget.
Stk. 4 Stemmeafgivningen foregår som nævnt i § 75, stk. 2.
Opgørelsen af og indberetningen om afstemningens resultat sker i overensstemmelse med reglerne i kapitel 8 for folketingsvalg med de ændringer, der følger af afstemningens karakter, jf. dog stk. 2.
Stk. 2 En stemmeseddel afgivet på afstemningsstedet er ugyldig, såfremt
-
1) den er blank,
-
2) den ikke er afkrydset som nævnt i § 75, stk. 2,
-
3) det må antages, at stemmesedlen ikke er udleveret på afstemningsstedet, eller
-
4) der er givet stemmesedlen et særpræg.
Stk. 3 En brevstemme er ugyldig, såfremt
-
1) den er blank,
-
2) den ikke er afkrydset som nævnt i § 75, stk. 2,
-
3) det må antages, at brevstemmen ikke er tilvejebragt af rigsombudsmanden eller indenrigs- og sundhedsministeren,
-
4) en kuvert ved brevstemmeafgivning indeholder andet eller mere end én stemmeseddel eller
-
5) der er givet stemmesedlen et særpræg.
Rigsombudsmanden underretter straks indenrigs- og sundhedsministeren om resultatet af folkeafstemningen.
Enhver vælger kan klage over folkeafstemningen. Klager skal sendes til rigsombudsmanden og skal være rigsombudsmanden i hænde senest ugedagen efter afstemningen. Rigsombudsmanden sender klagen til indenrigs- og sundhedsministeren med sine bemærkninger. Indenrigs- og sundhedsministeren videresender klagen til Folketinget.
Såfremt der samme dag afholdes folkeafstemning om 2 eller flere lovforslag eller love, kan rigsombudsmanden fastsætte de bestemmelser, der er nødvendige som følge af afstemningernes samtidige afholdelse.