Lov om Institut for Menneskerettigheder – Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution Kapitel 1

Den konsoliderede version af denne lov er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringslove i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Lov nr. 553 af 18. juni 2012,
som ændret ved lov nr. 656 af 12. juni 2013, lov nr. 2591 af 28. december 2021 og lov nr. 1602 af 17. december 2024

Kapitel 1 1 Etablering og opgaver
§ 1

Med det formål at fremme og beskytte menneskerettighederne i overensstemmelse med FN’s Parisprincipper, der gælder for nationale menneskerettighedsinstitutioner, etableres Institut for Menneskerettigheder – Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution.

§ 2

Institut for Menneskerettigheder – Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution skal fremme og beskytte menneskerettighederne i fredstid og under væbnede konflikter, navnlig ved at

  • 1) varetage overvågning af og rapportering om menneskerettighedssituationen i Danmark,

  • 2) udføre analyse af og forskning på menneskerettighedsområdet,

  • 3) rådgive Folketinget, regeringen, andre offentlige myndigheder og private aktører om menneskerettigheder,

  • 4) fremme koordination af og bistand til civilsamfundsorganisationers arbejde med menneskerettigheder,

  • 5) gennemføre og fremme undervisning i menneskerettigheder,

  • 6) forestå information om menneskerettigheder,

  • 7) sikre biblioteksfaciliteter vedrørende menneskerettigheder og

  • 8) bidrage til gennemførelse af menneskerettigheder i ind- og udland.

Stk. 2 Institut for Menneskerettigheder – Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution skal fremme ligebehandling af alle uden forskelsbehandling på grund af køn, seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk, kønskarakteristika, race eller etnisk oprindelse, herunder ved at

  • 1) bistå ofre for forskelsbehandling med at få behandlet deres klager over forskelsbehandling under hensyntagen til ofrenes, foreningernes, organisationernes og andre juridiske personers rettigheder,

  • 2) foretage uafhængige undersøgelser af forskelsbehandling og

  • 3) offentliggøre rapporter og fremsætte henstillinger om spørgsmål vedrørende forskelsbehandling.

Stk. 3 Institut for Menneskerettigheder – Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution afgiver årligt en beretning til Folketinget om institutionens virksomhed og udviklingen i menneskerettighedssituationen i Danmark. Beretningen offentliggøres af institutionen.

Stk. 4 Institutionen skal i sit virke tage udgangspunkt i grundlovens frihedsrettigheder og i de af det internationale samfund til enhver tid anerkendte menneskerettigheder, herunder især de i FN’s verdenserklæring, FN’s konventioner og Europarådets konventioner omtalte menneskerettigheder, samt i Den Europæiske Unions Charter om Grundlæggende Rettigheder og i forpligtelser relateret til OSCE’s menneskelige dimension.

Stk. 5 Institutionen har forskningsfrihed.

Stk. 6 Institutionens videnskabelige personale har forskningsfrihed og forsker frit inden for institutionens forskningsstrategiske rammer i den tid, hvor de ikke er pålagt andre opgaver.