- Side 263 -
...Handelsretten fremførte i U 2001.777 H af Forbrugerombudsmandens angivelige »sammenblanding« af spørgsmålet om, hvorvidt en sag skal sendes til politiet med henblik på strafferetlig forfølgning, med spørgsmålet om, hvorvidt virksomheden ved forhandling skal søges påvirket til at afgive tilsagn om dens fremtidige markedsadfærd, er derfor næppe helt retfærdig.
- Side 267 -
...direkte, kan i sagens natur have retlig interesse, og det følger af U 2010.368 SH, at en brancheforening ligeledes vil kunne have fornøden retlig interesse og dermed søgsmålskompetence til varetagelse af medlemmernes »generelle, kommercielle markedsinteresser«, men ikke til varetagelse af »interesser, som alene kan anses at angå de enkelte [medlemmer]«.
(...)
- Side 273 -
...handling, der på denne måde skrides ind over for, »klart« er i strid med loven. Tidligere gjaldt her et særligt klarhedskriterium, som bl.a. også krævede, at retsstillingen på det pågældende område var klar, men dette begrænsede væsentligt anvendelsesområdet i forhold, hvor der endnu ikke forelå praksis fra domstolene, og er derfor blevet opgivet.
(...)
...fremtidige handlinger, og vil f.eks. ikke kunne anvendes til at forbyde en erhvervsdrivende at påberåbe sig urimelige vilkår i allerede indgåede kontrakter. Det sidste står angiveligt i modsætning til, hvad der gælder for et forbud nedlagt ved dom,251251. Jf. FT 2016-17, L 40, bemærkningerne til § 32, stk. 2, samt ovenfor pkt. 5.4. sml. lige ovenfor.
(...)
...af påbuddet, jf. MFL § 37, stk. 1, vil domstolene også under en sådan sag kunne prøve, om påbuddet har den fornødne hjemmel. og Forbrugerombudsmanden skal i overensstemmelse med forvaltningslovens regler orientere om denne mulighed. Forbrugerombudsmanden er ikke afskåret fra i forbindelse med en indbringelse for domstolene at udvide sine påstande.
(...)
...hvorved et administrativt påbud ikke er fundet lovligt, kan den ret, der har afsagt dommen, eller den ret, hvortil sagen er indbragt, bestemme, at den pågældende handling ikke må udøves under ankesagen, jf. MFL § 32, stk. 5. Såfremt det af Forbrugerombudsmanden meddelte påbud derimod stadfæstes, kan en anke af dommen ikke tillægges opsættende virkning.
- Side 284 -
...hensyn, som ligger til grund for Forbrugerombudsmandens adgang til at anlægge kollektive erstatningssager, kan ikke mindst begrunde en adgang til at anlægge en individuel erstatningssag, hvor denne vil være egnet til som prøvesag at skabe præcedens for en række andre, lignende sager og samtidig være mindre ressourcekrævende at føre end en kollektiv sag.
(...)
...anvendt i praksis. Forbrugerombudsmanden har dog benyttet MFL § 34 til at anlægge kollektiv erstatningssøgsmål efter indhentede begæringer fra en flerhed af forbrugere i en sag om net-auktioner (der endte i et forlig) og MFL § 35 til at anlægge gruppesøgsmål i en sag om bankrådgivning vedrørende såkaldte hedge-obligationer (der også endte i et forlig).
- Side 295 -
punkt kun, hvis Forbrugerombudsmanden giver tilslutning dertil, og den praktiske udførelse af tiltalen overlades da på begæring til Forbrugerombudsmanden (eller en ansat i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen), jf. MFL § 32, stk. 6, smh.m. rpl. § 105, stk. 3.