Bøger, som nævner Vejloven § 101

Indkaldelsens indhold

- Side 435 -

...til gennemsyn. Endelig skal indkaldelsen orientere om indholdet af vejlovens § 101, stk. 4. Det vil sige, at det skal fremgå, at borgeren har ret til under åstedsforretningen eller inden for en frist på 4 uger at fremkomme med bemærkninger til den planlagte ekspropriation, herunder ændringsforslag og bemærkninger vedrørende erstatningsfastsættelsen.

Læs på Jurabibliotek



Formålet med åstedsforretningen og forholdet til forvaltningslovens kap. 5 om parthøring

- Side 438 -

Selve åstedsforretningen bliver gennemført under ledelse af eksproprianten. Vejlovens § 101 fastsætter de nærmere regler herfor.

Læs på Jurabibliotek


Deltagerne i åstedsforretningen

Mindst et medlem af kommunalbestyrelsen skal deltage i åstedsforretningen, jf. vejlovens § 101, stk. 1. Samme sted er det bestemt, at det er et kommunalbestyrelsesmedlem, der formelt skal lede mødet.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 439 -

...adgang til forretningen. Åstedsforretningen er ikke i øvrigt offentligt tilgængelig. Selv om der måtte være tale om en sag med en vis offentlig bevågenhed, har repræsentanter fra fx pressen således ikke umiddelbart krav på at deltage. Der er dog sjældent grund til at modsætte sig pressens deltagelse, hvis de involverede parter i øvrigt er indforståede.

Læs på Jurabibliotek



Gennemførelse af åstedsforretningen og redegørelse for projektet

- Side 440 -

Eksproprianten skal under åstedsforretningen redegøre for den påtænkte ekspropriation og ekspropriationens nærmere omfang i forhold til den enkelte ejer eller berettigede, herunder i relation til eventuelt ændrede adgangsforhold og afskårne arealer, jf. vejlovens § 101, stk. 2. Gennemgangen vil tage udgangspunkt i den udarbejdede ekspropriationsplan.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...mundtligt indlæg, hvor de forskellige synspunkter ridses op. Det er derimod ikke normalt, at der afholdes længerevarende procedureindlæg, som det kendes fra retssager. Som det fremgår af vejlovens § 101, stk. 4, har ejeren herudover mulighed for inden for en frist på 4 uger at fremkomme med skriftlige bemærkninger til den foreslåede ekspropriation.

Læs på Jurabibliotek



Fremsættelse af erstatningstilbud under åstedsforretningen

- Side 442 -

...vejledningsforpligtelse. Hvis kommunen ønsker en drøftelse af erstatningsspørgsmålet på åstedsforretningen, hvor ejeren skal forholde sig til kommunens erstatningstilbud, anbefales det, at kommunen sender erstatningstilbuddet til ejeren på forhånd, således at ejeren kan overveje tilbuddet og eventuelt drøfte tilbuddet med sin rådgiver inden åstedsforretningen.

Læs på Jurabibliotek



Protokol ved åstedsforretningen

- Side 443 -

Eksproprianten skal føre en protokol over det, som passerer ved åstedsforretningen, jf. vejlovens § 101, stk. 1. Ud over notering af, hvem der er mødt, skal protokollen indeholde et referat af de væsentligste forhold, herunder eventuelle indsigelser eller forslag fra ejeren.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...samme gælder eventuelle aftaler om medovertagelse af restejendommen eller afskårne arealer. Selv om der ikke opnås enighed, bør det alligevel tilføres protokollen, at der er fremsat et erstatningstilbud, herunder hvad tilbuddet gik ud på, sådan at der ikke senere i forløbet – fx under en efterfølgende taksationsforretning – opstår diskussion herom.

Læs på Jurabibliotek



Hvornår kan beslutningen om ekspropriation træffes?

- Side 447 -

...og hvis samtlige ejere og brugere og andre berettigede har tiltrådt de planlagte foranstaltninger under åstedsforretningen, jf. § 102, stk. 2. Da begge betingelser skal være opfyldt, er den praktiske betydning af denne undtagelse nok begrænset i hvert fald ved ekspropriationer, hvor foranstaltningerne vil påvirke flere forskellige rettighedshavere.

Læs på Jurabibliotek