Lov om visse proceduremæssige spørgsmål i forbindelse med kommunalreformen Kapitel 2

Den konsoliderede version af denne lov er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringslove i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Lov nr. 539 af 24. juni 2005,
som ændret ved lov nr. 639 af 12. juni 2013

Kapitel 2 1 Overførsel af aktiver og passiver, rettigheder og pligter samt ansatte
§ 3

Den eller de myndigheder, hvortil en opgave overføres i henhold til lovgivningen vedrørende kommunalreformen, overtager den 1. januar 2007 de aktiver og passiver, der udelukkende er knyttet til varetagelsen af opgaven. Den eller de myndigheder, hvortil opgaven overføres, indtræder endvidere den 1. januar 2007 i de rettigheder og pligter, som udelukkende er knyttet til varetagelsen af opgaven.

Stk. 2 Den eller de myndigheder, hvortil en opgave overføres i henhold til lovgivningen vedrørende kommunalreformen, overtager den 1. januar 2007 de aktiver og passiver, der udelukkende er knyttet til varetagelsen af en opgave, en myndighed har varetaget efter de ulovbestemte regler om kommunernes opgavevaretagelse (kommunalfuldmagtsreglerne), og som har en nær og naturlig tilknytning til den opgave, der overføres i henhold til lovgivningen vedrørende kommunalreformen. Den eller de myndigheder, hvortil opgaven overføres, indtræder endvidere den 1. januar 2007 i de rettigheder og pligter, der udelukkende er knyttet til opgaver omfattet af 1. pkt. Det er en betingelse, at den eller de myndigheder, hvortil opgaven overføres, fortsat lovligt kan varetage den opgave, myndigheden har varetaget efter kommunalfuldmagtsreglerne.

Stk. 3 Fra en myndighed, der nedlægges i henhold til lovgivningen vedrørende kommunalreformen, overføres den 1. januar 2007 aktiver og passiver, som ikke er omfattet af stk. 1 eller 2, til de myndigheder, hvortil der overføres opgaver fra den pågældende myndighed. De myndigheder, hvortil der overføres opgaver fra den pågældende myndighed, indtræder endvidere den 1. januar 2007 i de af den pågældende myndigheds rettigheder og pligter, der ikke er omfattet af stk. 1 eller 2.

Stk. 4 Fra en myndighed, der ikke nedlægges, overføres den 1. januar 2007 til de myndigheder, hvortil der overføres opgaver fra den pågældende myndighed, en forholdsmæssig del af de aktiver og passiver, som ikke er omfattet af stk. 1 eller 2, og som ikke udelukkende er knyttet til varetagelsen af opgaver, som fortsat varetages af myndigheden efter den 1. januar 2007. De myndigheder, hvortil der overføres opgaver fra den pågældende myndighed, indtræder endvidere den 1. januar 2007 i en forholdsmæssig del af de af den pågældende myndigheds rettigheder og pligter, der ikke er omfattet af stk. 1 eller 2, og som ikke udelukkende er knyttet til varetagelsen af opgaver, som fortsat varetages af myndigheden efter den 1. januar 2007.

§ 4

Den eller de myndigheder, hvortil en opgave overføres i henhold til lovgivningen vedrørende kommunalreformen, overtager den 1. januar 2007 de ansatte, der udelukkende eller helt overvejende er beskæftiget med varetagelsen af opgaven.

Stk. 2 Den eller de myndigheder, hvortil en opgave omfattet af § 3, stk. 2, overføres i henhold til lovgivningen vedrørende kommunalreformen, overtager den 1. januar 2007 de ansatte, der udelukkende eller helt overvejende er beskæftiget med varetagelsen af den pågældende opgave.

Stk. 3 Fra en myndighed, der nedlægges i henhold til lovgivningen vedrørende kommunalreformen, overføres den 1. januar 2007 ansatte, der ikke er omfattet af stk. 1 eller 2, til de myndigheder, hvortil den pågældende myndigheds opgaver overføres.

Stk. 4 Fra en myndighed, der ikke nedlægges, overføres den 1. januar 2007 til de myndigheder, hvortil der overføres opgaver fra den pågældende myndighed, en forholdsmæssig del af de ansatte, der ikke er omfattet af stk. 1 eller 2, og som ikke udelukkende eller helt overvejende er beskæftiget med varetagelsen af opgaver, som fortsat varetages af myndigheden efter den 1. januar 2007.

§ 5

Ved overførsel af opgaver til flere myndigheder på samme forvaltningsniveau sker overførslen af aktiver og passiver, rettigheder og pligter samt ansatte alene til de myndigheder, der helt eller delvis er beliggende inden for det geografiske område for den myndighed, hvorfra opgaven overføres.

Stk. 2 Ved overførsel af aktiver og passiver, rettigheder og pligter samt ansatte til flere myndigheder i medfør af § 3 og § 4 overføres en forholdsmæssig del heraf til den enkelte myndighed.

§ 6

De pligter og rettigheder, der følger af lov om lønmodtageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse, finder tilsvarende anvendelse for personale, der er ansat i henhold til kollektiv overenskomst, bestemmelser om løn- og arbejdsforhold, der er fastsat eller godkendt af offentlig myndighed, eller individuel aftale, og som i forbindelse med en overførsel efter § 4, jf. § 5, ikke er omfattet af lov om lønmodtageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse.

§ 7

Tjenestemænd, der overføres efter § 4, jf. § 5, overgår til ansættelse under den nye ansættelsesmyndighed på vilkår, der i øvrigt svarer til de hidtidige vilkår.

Stk. 2 Tjenestemænd omfattet af stk. 1 får ved pensionering fra denne ansættelse udbetalt den samlede tjenestemandspension af den nye ansættelsesmyndighed.

Stk. 3 Finansministeren fastsætter efter forhandling med indenrigs- og sundhedsministeren regler om beregning og eventuel fordeling mellem den hidtidige og den nye ansættelsesmyndighed af den efter § 3 overførte pensionsforpligtelse vedrørende tjenestemænd, hvor såvel den hidtidige som den nye ansættelsesmyndighed eksisterer efter den 1. januar 2007. Bekendtgørelse om tjenestemandspensionsforpligtelser i forbindelse med kommunalreformen Bekendtgørelse om beregning af tjenestemandspensioner og om fordeling af pensionsbyrden i forbindelse med kommunalreformen

Stk. 4 Finansministeren kan efter forhandling med indenrigs- og sundhedsministeren fastsætte regler om beregning af den pensionsforpligtelse vedrørende tjenestemænd og pensionerede tjenestemænd m.v., der efter § 3 overføres fra myndigheder, der nedlægges i henhold til lovgivningen vedrørende kommunalreformen. Bekendtgørelse om tjenestemandspensionsforpligtelser i forbindelse med kommunalreformen

Stk. 5 Finansministeren kan efter forhandling med indenrigs- og sundhedsministeren fastsætte regler, der fraviger bestemmelserne i § 3, om overtagelse af pensionsforpligtelsen vedrørende pensionerede tjenestemænd m.v., der er knyttet til varetagelsen af opgaver, der den 1. januar 2007 overføres til en anden myndighed i henhold til lovgivningen vedrørende kommunalreformen. Finansministeren kan endvidere efter forhandling med indenrigs- og sundhedsministeren fastsætte regler om statens refusion efter den 1. januar 2007 af udgifter til de i 1. pkt. nævnte pensionsforpligtelser. Bestemmelserne i 1. og 2. pkt. finder tilsvarende anvendelse for Københavns, Frederiksberg og Bornholms Kommuners pensionsforpligtelse vedrørende pensionerede tjenestemænd m.v., som før fratrædelsestidspunktet var beskæftiget med varetagelsen af opgaver, der den 1. januar 2007 uden for disse kommuner overføres fra amtskommunerne til kommunerne i henhold til lovgivningen vedrørende kommunalreformen. Bekendtgørelse om tjenestemandspensionsforpligtelser i forbindelse med kommunalreformen

Stk. 6 Finansministeren kan efter forhandling med indenrigs- og sundhedsministeren fastsætte regler om beregning, administration, refusion, revision m.v. af pensionerne efter stk. 3-5. Bekendtgørelse om tjenestemandspensionsforpligtelser i forbindelse med kommunalreformen Bekendtgørelse om beregning af tjenestemandspensioner og om fordeling af pensionsbyrden i forbindelse med kommunalreformen

Stk. 7 Finansministeren træffer afgørelse om tvivlsspørgsmål i henhold til stk. 3-6. Bekendtgørelse om tjenestemandspensionsforpligtelser i forbindelse med kommunalreformen

Stk. 8 Stk. 2-7 finder tilsvarende anvendelse for ansatte med en pensionsordning, der i det væsentlige giver samme rettigheder som tjenestemandspensionsordninger.