- Side 408 -
...at kan der gives afslag på aktindsigt i samtlige sagens dokumenter og oplysninger. Det gælder uanset det nærmere indhold af dokumenterne. Og det gælder, selv om dokumenterne tillige indgår i en anden sag ved myndigheden, som ikke er omfattet af sagsundtagelsesbestemmelserne, og som derfor er undergivet offentlighed efter lovens almindelige regler.
Den første gruppe af undtagne sager er sager inden for strafferetsplejen, jf. offentlighedslovens § 19, stk. 1. Bestemmelsen suppleres af retsplejelovens §§ 41-41 g. Den har væsentlige lighedspunkter med forvaltningslovens § 11, stk. 1, men har dog et videre anvendelsesområde end denne.
- Side 429 -
...mindre betydning som følge af den særlige undtagelsesbestemmelse i offentlighedslovens § 19 (og i sager om partsaktindsigt forvaltningslovens §§ 11 og 18). Tjenestemandssager og sager, der behandles af taksations- eller overtaksationskommissioner, har ikke karakter af retssager efter offentlighedslovens § 27, nr. 4, jf. FOB 1995.309 og FOB 1995.81.
- Side 440 -
...gælder ikke kun for fysiske personer, men også med hensyn til personligt drevne virksomheder, jf. FOB 1996.93. Til gengæld finder den ikke anvendelse på selskaber og andre juridiske personer. En juridisk persons straffesag vil dog kunne undtages fra aktindsigt efter offentlighedslovens § 19, stk. 1, bortset fra vedtagne bødeforelæg, jf. § 19, stk. 2.
- Side 449 -
...beslutning om at indgive en politianmeldelse. Endelig omfatter § 19, stk. 1, ikke generelle retningslinjer for politiets og anklagemyndighedens virksomhed, ligesom den ikke finder anvendelse på sager om klage over de indsattes forplejning, beskæftigelsesforhold, adgang til undervisning og fritidsaktiviteter, bygningsmæssige forhold, inventar og lignende.
(...)
- Side 450 -
dokumenterne vedrørende de episoder, hvor indsatte havde haft nøgler til fængslet, kunne overvejes, om undtagelse også kunne være sket efter offentlighedslovens § 19, stk. 1.
- Side 459 -
...praktisk betydning i forhold til straffesager vedrørende juridiske personer. Derimod kan meroffentlighedsprincippet ikke i almindelighed anvendes i forhold til dokumenter og oplysninger, der indgår i straffesager mod fysiske personer, idet oplysninger om fysiske personers strafbare forhold er fortrolige efter forvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 1.