- Side 75 -
Efter offentlighedslovens § 7, stk. 1, kan enhver med de undtagelser, der følger af lovens bestemmelser, forlange at blive gjort bekendt med dokumenter, der er indgået til eller oprettet af en forvaltningsmyndighed som led i administrativ sagsbehandling i forbindelse med dens virksomhed.
(...)
- Side 77 -
...eller institutioner uden for tilsynet. Det indeholdt ikke oplysninger som omhandlet i offentlighedslovens § 11, stk. 1 (nu § 28), eller forvaltningslovens § 12, stk. 2. Ankenævnet anså det herefter for at være et internt arbejdsdokument, der er undtaget fra aktindsigt efter offentlighedslovens § 7 (nu § 23, stk. 1) og forvaltningslovens § 12, stk. 1.
(...)
...2016-1732, fandt ankenævnet, at en udtalelse fra myndighedens advokat var undtaget fra aktindsigt, og at myndigheden ikke havde pligt til at udarbejde oversigter, som ikke fandtes i forvejen, over dokumenter på en sag, jf. forvaltningslovens § 14, nr. 3, og § 9, stk. 2, nr. 2, samt offentlighedslovens § 7, stk. 2, nr. 2. Ankenævnet udtalte i sagen:
(...)
- Side 78 -
...forvejen over dokumenterne på en sag. Da Erhvervsstyrelsens IT-system ifølge det oplyste ikke kan generere en journalliste, og da et sådant dokument derfor ikke foreligger i sagen, tiltrædes det, at der ikke er meddelt aktindsigt heri. Erhvervsankenævnet tiltræder herefter, at der af Erhvervsstyrelsen alene er meddelt aktindsigt i det skete omfang.«
(...)
I kendelse af 11. maj 2016, j.nr. 2015-14808, fandt ankenævnet, at styrelsen havde pligt til at udarbejde oversigter, som ikke fandtes i forvejen, over dokumenter på en sag, jf. forvaltningslovens § 14, nr. 3, og § 9, stk. 2, nr. 2, samt offentlighedslovens § 7, stk. 2, nr. 2. Ankenævnet udtalte i sagen:
(...)
- Side 79 -
...over sagens dokumenter, og da et sådant dokument derfor ikke foreligger i sagen, tiltrædes det, at der ikke er meddelt aktindsigt heri. Ankenævnet finder endelig ikke grundlag for at tilsidesætte styrelsens vurdering af, at der heller ikke efter princippet om meroffentlighed i forvaltningslovens § 10 skal meddeles aktindsigt i videre omfang end sket.«
(...)
I kendelse af 29. september 2016, j.nr. 2016-4768, blev tredjemand meddelt aktindsigt i sagsakter vedrørende K efter reglerne i offentlighedsloven, da dokumenter havde mistet deres interne karakter og ikke kunne undtages fra aktindsigt, jf. offentlighedslovens § 7, stk. 1 og 2, samt § 23, stk. 1 og 2. Ankenævnet udtalte i sagen:
(...)
...fremsendelse heraf til høring hos K og hos Forbrugerombudsmanden mistet sin interne karakter, da det ikke er fremsendt i medfør af en lovbestemt pligt. Udkastet til afgørelse findes heller ikke at kunne undtages fra aktindsigt i medfør af offentlighedslovens § 33, nr. 2, som en nødvendig beskyttelse af væsentlige hensyn til gennemførelsen af offentlig kontrol