- Side 439 -
...afgrænses hermed på et institutionelt grundlag.1919. Den tidligere ombudsmandslov afgrænsede ombudsmandens kompetence dels på et institutionelt og dels på et personorienteret grundlag. I praksis retter ombudsmanden i første række sine undersøgelser mod myndigheder og kun i helt ekstraordinære situationer mod bestemte personer i den offentlige forvaltning.
(...)
...oprettet ved lov eller på offentligretligt grundlag, uanset hvilke funktioner de varetager. Ombudsmandens kompetence omfatter ikke kun statens og kommunernes almindelige forvaltningsorganer, men også særlige råd og nævn, f.eks. Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, Ankestyrelsen og skolebestyrelserne ved folkeskolerne, og særlige forvaltningsenheder, f.eks.
(...)
- Side 440 -
...børn. Uden for falder f.eks. privatpraktiserende læger eller private arbejdsgivere uden specifikke børneaktiviteter, private virksomheder mv., som f.eks. markedsfører sig over for børn, f.eks. producenter og forhandlere af legetøj og børneudstyr. Omfattet af bestemmelsen er bl.a. private skoler, private dagtilbud, private bo- og opholdssteder for børn
(...)
- Side 441 -
Uden for de tilfælde, der er nævnt ovenfor, jf. ombudsmandslovens § 7, stk. 1, 2. og 3. pkt., falder privatretlige organer uden for ombudsmandens kompetence, jf. nærmere afsnit 3.4. Uden for kompetencen falder endvidere Folketinget og domstolene, jf. afsnit 3.2 og 3.5.
- Side 442 -
...organ organisatorisk henhører under forvaltningen eller Folketinget, må det vurderes, om organet overvejende udøver administrative funktioner, eller om organets opgave alene er at udøve parlamentarisk tilsyn med forvaltningen på Folketingets vegne. Se FOB 1978.11 f. og FOB 1981.9 f. om ombudsmandens kompetence over for Folketinget og dettes organer.
- Side 445 -
...forvaltning i materiel forstand, f.eks. administration af offentlige midler. Som eksempel kan nævnes FOB 1973.275, hvor ombudsmanden anså sig for inkompetent i forhold til Landbrugets Dispositionsfond, der administreredes af et organ sammensat af repræsentanter fra erhvervsorganisationer, og som disponerede over midler tilvejebragt af det offentlige.
(...)
- Side 447 -
...principper, der gælder for den offentlige forvaltning, i samme omfang skal være omfattet af ombudsmandens virksomhed. Ved skrivelse af 22. april 2014 meddelte ombudsmanden, at han har besluttet at inddrage Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner (DR) under sin virksomhed på de områder, hvor offentlighedsloven også dækker de to foreninger.
...omfattet af retsplejeloven, dvs. Højesteret, landsretterne, byretterne, Sø- og Handelsretten i København og Den Særlige Klageret. Også visse specielle domstole, der har hjemmel i særlovgivningen, som f.eks. boligretten, præsteretten, bisperetten, Arbejdsretten, den kommunale tjenestemandsret og Rigsretten, falder uden for ombudsmandens kompetence.
- Side 448 -
...ubesvarede dels i forhold til tvistnævn og dels i forhold til andre domstolslignende organer. De problemer, der kan opstå i forbindelse med en afgrænsning af ombudsmandens kompetence over for domstolslignende nævn, må derfor løses på grundlag af andre retskilder, herunder særlovgivningens bestemmelser, ombudsmandslovens forarbejder og ombudsmandens praksis.
...vedkommende nævn i anden sammenhæng betragtes som hørende til den offentlige forvaltning. Efter ordlyden er ombudsmanden alene inkompetent til at behandle klager over tvistnævn, men det fremgår af forarbejderne, at ombudsmanden hverken er kompetent til at behandle klager eller til at tage sager op af egen drift.3838. Jf. FT 1995-96, tillæg A, s. 1717.
(...)
- Side 449 -
...Landssamarbejdsudvalget vedrørende almen praksis uden for ombudsmandens kompetence.4242. Se endvidere listen over de organer, som ombudsmanden har erklæret sig kompetent/inkompetent over for siden 1. januar 1997, på www.ombudsmanden.dk. Også disciplinær- og klagenævnet for beskikkede bygningssagkyndige kan anføres som et eksempel, jf. FOB 2012, s. 21.