Bøger, som nævner Ophavsretsloven § 1

Litterære og kunstneriske værker. Retserhvervelsen.

- Side 69 -

Men manifestet kan som sagt godt være en fremførelse. Det behøver ikke være et fysisk eksemplar. Man kan derfor f.eks. beskytte en guitarsolo eller andre improvisationer. Man kan også beskytte rent mundtlige værker, f.eks. taler, foredrag og forelæsninger. Det fremgår udtrykkeligt af OPHL § 1 (»i skrift eller tale...«).

Læs på Jurabibliotek



Litterære og kunstneriske værker, jf. OPHL kap. 1.

- Side 70 -

...kapitel 1 og frem. Man får beskyttelsen, uanset om værket »fremtræder som en i skrift eller tale udtrykt skønlitterær eller faglitterær fremstilling, som musikværk eller sceneværk, som filmværk eller fotografisk værk, som værk af billedkunst, bygningskunst eller brugskunst, eller det er kommet til udtryk på anden måde«, ophavsretslovens § 1, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek



Beskrivende værker. § 1, stk. 2

- Side 85 -

...lovene om forfatter- og kunstnerret. Den handlede om »Matematiske, geografiske, topografiske, naturvidenskabelige, tekniske og lignende Tegninger og grafiske eller plastiske Afbildninger, der efter deres Hovedøjemed ikke er at anse som Kunstværker«. Den retspraksis, der findes om forfatter- og kunstnerretslovenes § 2 c, kan dermed stadig være aktuel.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...dermed OPHL § 1, stk. 2 – er den korrekte hjemmel til beskyttelse af tegnede illustrationer i reklamer og kataloger. Se bl.a. U 1924.199 Ø, U 1939.349 V og P.H. Schmidt: Teknologi og immaterialret (1989) s. 47. På den anden side kan de nok også være kunstværker, hvis de er tilstrækkeligt kunstneriske. Se henvisningerne i 4. udg. af bogen her s. 92.

Læs på Jurabibliotek



Computerprogrammer. § 1, stk. 3

- Side 86 -

...omfatter også computerprogrammer (»edb-programmer« i ophavsretslovens terminologi). Se ophavsretslovens § 1, stk. 3. Reglen implementerer EU’s programdirektiv. § 1, stk. 3, fik sin nuværende formulering ved lov nr. 1010 af 19.12.1992. At programmer er litterære værker, var dog allerede slået fast i dansk ret ved en lovændring i 1989 (lov 378 af 7.6.1989).

Læs på Jurabibliotek



Bygningskunst

- Side 95 -

...nemlig ikke ophavsretten til dem ved at føre det, de forestiller, ud i livet. Det er f.eks. ingen krænkelse af en maskintegning at konstruere en maskine ud fra den. Se nærmere nedenfor F.10.b. I praksis kan grænsedragningen dog være svær. Det gælder bl.a. i forbindelse med tegninger, der både indeholder arkitektoniske og ingeniørtekniske aspekter.

Læs på Jurabibliotek



Kompilationer

- Side 103 -

...der er struktureret systematisk eller metodisk og kan konsulteres individuelt ved brug af elektronisk udstyr eller på anden måde«. Direktivet gælder, uanset om databaserne ligger elektronisk eller på papir, betragtning 13 og 14. De sammenstillinger, der beskyttes efter ophavsretslovens §§ 1, 5 og 71, vil normalt være databaser i direktivets forstand.

Læs på Jurabibliotek



Kompilationer. Kataloger, databaser mv. § 71

- Side 173 -

...skal fratage rettighedshaveren indtægter og gøre det svært for vedkommende at afskrive sin investering. Se præmis 37 ff., herunder præmis 44. Man må gå ud fra, at den betingelse gælder helt generelt, dvs. også i sager, hvor faktum er et andet end i den nævnte sag. Men betingelsen vil selvfølgelig normalt være opfyldt, hvis de øvrige betingelser er.

Læs på Jurabibliotek