Bøger, som nævner Ophavsretsloven § 1

Tripp Trapp mod 2-Step-sagen

- Side 82 -

”Der er enighed mellem parterne om, at der efter udløbet af patentet ikke er knyttet immaterielle rettigheder til værkets konstruktive idé. Det er endvidere ubestridt, at Peter Opsviks udformning af Tripp Trapp stolen nyder beskyttelse som brugskunst efter ophavsretslovens § 1.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Beskyttelsen efter ophavsretslovens § 1 kan efter udløbet af patentet kun angå de former, der ikke er en nødvendig følge af den konstruktive idé. Da stolen som anført af Peter Opsvik er skabt i et funktionalistisk formsprog, bør den ophavsretlige beskyttelse herefter begrænses til meget nærgående efterligninger.

Læs på Jurabibliotek



Myren-sagen

- Side 89 -

...stol Myren er beskyttet som brugskunst efter ophavsretslovens § 1. Da der er tale om en funktionsbestemt genstand skabt i et funktionalistisk formsprog, er den ophavsretlige beskyttelse imidlertid begrænset til meget nærgående efterligninger, jf. Højesterets dom af 5. januar 2001 vedrørende Tripp Trapp stolen (Ugeskrift for Retsvæsen 2001 s. 747).

Læs på Jurabibliotek



Trip Trap skammel og bakke-sagen

- Side 95 -

dan original kunstnerisk indsats, at den som brugskunst er beskyttet efter ophavsretslovens § 1.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Efter skønsmandens erklæring og rettens besigtigelse af Fionia bakken finder retten ikke, at den er udtryk for en sådan original kunstnerisk indsats, at den kan nyde beskyttelse efter ophavsretslovens § 1.

Læs på Jurabibliotek



Havelampe-sagen

- Side 99 -

...lagt vægt på, at det nyskabende element i G 90 lampen navnlig beror på udnyttelsen af den lavvoltbaserede stifthalogenpære, mens selve designet ikke er tilsvarende nyskabende. Der kan derfor ikke gives sagsøger medhold i den principale påstand 1-4, hvorved bemærkes, at sagsøger ikke ses at have anført markedsføringslovens regler til støtte for på-

Læs på Jurabibliotek



Pilgrim-sagen

- Side 142 -

...godtgjort, at Pilgrims halskæde er designet af Birte Markvad. Halskæden består af allerede kendte elementer, der er samlet på en lædersnor. Halskædens udformning findes således ikke at bero på en sådan selvstændig skabende indsats, at den har den fornødne værkshøjde. Halskæden er derfor ikke beskyttet efter ophavsretsloven, jf. ophavsretslovens § 1.

Læs på Jurabibliotek



Rosendahl-sagen

- Side 149 -

”Det er ubestridt, at Global-knivene er ophavsretligt beskyttet som brugskunst i medfør af ophavsretslovens § 1.

Læs på Jurabibliotek



Nørgaards no. 101-sagen

- Side 154 -

...tiden, og at T-shirten inden for de første 5 år undergik nogle ikke fuldt dokumenterede, designmæssige ændringer, findes Nørgaard uanset T-shirtens æstetik og kvalitet og på trods af sin bevisførelse, herunder det foretagne syn og skøn, ikke at have godtgjort, at betingelserne for ophavsretlig beskyttelse er opfyldt, jf. ophavsretslovens § 1, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek



LEGO Minifigur-sagen

- Side 178 -

...Nygård Knudsen gennem et stort designarbejde har valgt LEGO minifiguren, og at figuren er udtryk for en original, personlig og selvstændig skabende indsats. Retten finder i overensstemmelse hermed, at LEGO minifiguren har en sådan individuel og original fremtræden, at den må anses som et selvstændigt værk, der er beskyttet efter ophavsretslovens § 1.

Læs på Jurabibliotek



Kähler-sagen

- Side 224 -

...anses for resultatet af en selvstændig og individuel skabende indsats. Som følge heraf nyder Omaggio vaserne og lysestagerne ophavsretlig beskyttelse som kunstneriske værker jf. ophavsretslovens § 1. Det bemærkes herved, at der ikke under denne sag findes at kunne lægges afgørende vægt på den af Nina Husted Erichsen i en anden sag afgivne erklæring.

Læs på Jurabibliotek



Vibia lampe-sagen

- Side 240 -

Det er rettens vurdering, at produktet må anses for at være resultatet af en selvstændig, kreativ designproces, og at produktet har værkshøjde og nyder beskyttelse som brugskunst, jf. ophavsretslovens § 1. Produktet har tillige et sådant særpræg, at det nyder beskyttelse efter markedsføringsloven.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 241 -

...er frembragt på baggrund af en kreativ designmæssig frembringelsesproces, og at den uanset sit mere almene formsprog besidder sådanne udtryksmæssige karakteristika og kvaliteter, at den må anses at besidde fornøden værkshøjde og at være beskyttet som brugskunst efter ophavsretslovens § 1. Produktet er endvidere beskyttet efter markedsføringsloven.

Læs på Jurabibliotek



Kubus Bowl-sagen

- Side 246 -

...og forklaring, forklaringen fra Søren Lassen og rettens besigtigelse af Kubus Bowl, finder retten det godtgjort, at Kubus Bowl adskilte sig fra lignende produkter på markedet ved lanceringen, og at den er resultatet af en sådan selvstændig og individuel skabende indsats, at den som brugskunst nyder ophavsretlig beskyttelse, jf. ophavsretslovens § 1.

Læs på Jurabibliotek



Opbevaringsbokse-sagen

- Side 255 -

Home boks kan på den baggrund ikke danne udgangspunkt for en vurdering af, om Smart-Store besad værkshøjde på designtidspunktet. Vurderingen af, om SmartStore boksen nyder beskyttelse efter ophavsretslovens § 1, må derfor i stedet ske i forhold til de produkter fra andre firmaer, som var på markedet i 1993.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 256 -

...en sådan selvstændigt skabende kunstnerisk indsats, at boksen er beskyttet som et værk efter ophavsretslovens § 1. Det kan ikke føre til et andet resultat, at Svensk Forms Opinions-nämd, som angivet i Sø- og Handelsrettens dom, i en udtalelse af 18. maj 2007 fandt, at Smart Store boksen nød ophavsretlig beskyttelse efter svensk ret som brugskunst.

Læs på Jurabibliotek



PH Artichoke-sagen

- Side 259 -

”Det er ubestridt, at Louis Poulsens lampe PH Artichoke er beskyttet som brugskunst efter ophavsretslovens § 1.

Læs på Jurabibliotek



Wegner stol-sagen

- Side 279 -

”Det er ubestridt, at Hans J. Wegners stol The Chair (produktnummer PP503) er ophavsretligt beskyttet som brugskunst efter ophavsretslovens § 1.

Læs på Jurabibliotek



Würtz mod Bitz-sagen

- Side 286 -

...skabende indsats, at det som brugskunst nyder beskyttelse efter ophavsretslovens § 1, stk. 1. Det må således lægges til grund, at der er tale om hånddrejet og håndglaseret keramik af høj kvalitet med et særpræget og selvstændigt kunstnerisk udtryk, som domineres af den spættede reaktionsglasur med samspillet mellem den matte glasur og de spættede områder.

Læs på Jurabibliotek



Rains-sagen

- Side 291 -

Efter sagens oplysninger, herunder det afholdte syn og skøn, finder retten imidlertid efter en samlet vurdering, at der ikke foreligger tilstrækkeligt grundlag for at fastslå, at produktet med de beskrevne designelementer som en regnjakke på markedet kan anses at opfylde kravene til ophavsretslig beskyttelse, jf. ophavsretslovens § 1.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 292 -

...”fishtail”-detalje, der fremstår som udtryk for designerens egen intellektuelle frembringelse, og som af skønsmanden omtales som re-design af den klassiske Parka Coats ”fishtail”, ændrer ikke på afgørende måde herved. Det forhold, at Parka Coat i øvrigt fremstår som et æstetisk og vellykket kvalitetsprodukt, kan heller ikke føre til andet resultat.

Læs på Jurabibliotek



Ilse Jacobsen-sagen

- Side 297 -

Efter ophavsretslovens § 1, stk. 1, har den, som frembringer et litterært eller kunstnerisk værk, ophavsret til værket, og dette gælder bl.a., når det fremtræder som et værk af brugskunst. Det er således en betingelse for den ophavsretlige beskyttelse, at der er tale om et ”værk”.

Læs på Jurabibliotek



Anne Black-sagen

- Side 304 -

...Salling Group A/S og Ronald A/S særligt påberåbte Sidse Møller hængepotter. Hængepotten må derfor anses for beskyttet efter ophavsretslovens § 1, stk. 1, jf. artikel 2, litra a, i direktiv 2001/29/EF (infosoc-direktivet), som fortolket af EU-Domstolen i bl.a. sag C-683/17, Cofemel. Hængepotten er dermed tillige beskyttet efter markedsføringslovens § 3.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...som gør, at den nyder beskyttelse efter markedsføringslovens § 3 mod nærgående efterligninger. Vasen adskiller sig efter landsrettens vurdering derimod ikke på en sådan måde fra, hvad der tidligere er set, at vasen kan anses for at være udtryk for Anne Blacks egen intellektuelle frembringelse, og dermed beskyttet efter ophavsretslovens § 1, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 305 -

ne Blacks egen intellektuelle frembringelse, og dermed beskyttet efter ophavsretslovens § 1, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Der foreligger derfor for hængepottens vedkommende en krænkelse af Anne Black ApS’ rettigheder efter ophavsretslovens § 1, stk. 1, og for så vidt angår både hængepotte, vase og lågkrukke en krænkelse efter markedsføringslovens § 3, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek