Bøger, som nævner Ophavsretsloven § 19

Parallelhandel – konsumption

- Side 45 -

...konsumptionsprincippet gælde globalt, dvs. ved ethvert lovligt salg også uden for EU/EØS-området, således som man oprindeligt var tilhænger af i Danmark – men i dag ligger det helt fast, at global konsumption er udelukket, hvor EU-retten foreskriver regional EØS-konsumption, hvilket er i stort set alle tilfælde (se dog om OHL § 19, stk. 1, 2. pkt., lige nedenfor).

Læs på Jurabibliotek

(...)

...udlejning af et beskyttet værkseksemplar, som ophavsmanden er tillagt i ophavsretten, konsumeres som hovedregel ikke (jf. OHL § 19, stk. 2), og tilladelse til udlejning af værkseksemplarer i ét EU-land afskærer ikke rettighedshaveren fra at forbyde udlejning af samme værkseksemplarer i et andet EU-land, jf. sag 158/86: Warner Bros. (EU:C:1988:242) og sag

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 46 -

...udnyttelsesformer. Når Danmark her specifikt har valgt at fastholde sit hidtidige globale konsumptionsprincip, skyldes det navnlig hensynet til ikke at skabe problemer for biblioteksudlån af litteratur på indvandrersprog, idet der her ofte indkøbes bøger direkte fra tredjelande, jf. FT 2002-03, Tillæg A, p. 249 v.sp. Bestemmelsen er dog ikke begrænset hertil.

Læs på Jurabibliotek



Om analog og digital konsumption – samt følgeret (droit de suite)

- Side 127 -

Konsumption af spredningsretten er reguleret i OHL § 19, hvorefter et »solgt eller på anden måde overdraget« eksemplar af et værk almindeligvis frit

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 128 -

...for konsumption fornødne samtykke foreligger i en situation, hvor kommissionæren sælger til en godtroende tredjemand i strid med kommittentens instrukser. Se hertil Palle Bo Madsen i NIR 2000, p. 166 ff., og Hartig Danielsen: Parallelhandel og varernes frie bevægelighed, p. 390. – ligesom det naturligvis skal være sket med samtykke fra ophavsmanden.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 130 -

Selv hvor spredningsretten konsumeres efter OHL § 19, stk. 1, er det ifølge stk. 2 ikke tilladt uden rettighedshaverens samtykke at videresprede eksemplarer af

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 131 -

...det er også uklart, om direktivet kræver noget andet, jf. Rosenmeier m.fl. i NIR 2018, p. 314. Motiverne til 1995-loven rummer ingen antydning af, at der med den nye formulering i OHL § 19 skulle være tilsigtet et andet begrebsindhold end tidligere. Begrænsningerne gælder spredning »til almenheden«, dvs. uden for privatsfæren, jf. herom andetsteds.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 132 -

...forfatterne vederlag for bibliotekernes brug af deres værker, ikke betragtes som et ophavsretligt vederlag, men som en kulturstøtteordning, jf. FT 1994-95, Tillæg A, p. 1352. Samtidig opfylder den danske ordning om biblioteksafgift dog det krav om vederlag for offentligt udlån, der følger af udlejnings- og udlånsdirektivets art. 5, stk. 1, jf. U 2006.910 Ø.

Læs på Jurabibliotek



Nærtstående og supplerende rettigheder

- Side 147 -

...udsendelserne som tekniske signaler, hvorimod udsendelsernes indhold (programmerne) ikke beskyttes her, men på sædvanlige betingelser kan være beskyttet som ophavsretlige værker i medfør af OHL §§ 1-2. 139 139. Radio- og tv-udsendelsers programindhold vil under forudsætning af fornøden værkshøjde kunne anses som henholdsvis litterære værker og filmværker.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 152 -

...værker, har det sin baggrund i, at de omhandlede kataloger i deres udtryksform har flere træk til fælles med disse, særligt de i § 1, stk. 2, nævnte værker af beskrivende art. 147 147. I U 2003.1063 SHfandtes genbrug af overskrifter fra og deeplinks til dagblades internetudgaver (som ansås for databaser) ikke at være omfattet af citatretten i OHL § 22.

Læs på Jurabibliotek